Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Racisme tegen zaalvoetballers
Woensdag schreef Het Laatste Nieuws: “Zaalvoetbalclub Roma-boys uit Borgerhout heeft de uitbater van een sportwinkel in Kontich aangeklaagd wegens racisme. De man had op een bestelbon voor een voetbaluitrusting ‘makakken’ geschreven. “Per ongeluk geschreven in alle drukte”, zegt de zaakvoerder. “Dat is makkelijk als uitvlucht”, vinden de Roma-boys. De Roma-boys, een zaalvoetbalploegje met allochtone spelers, genoemd naar feestzaal De Roma in Borgerhout, neemt dit jaar voor het eerst deel aan een competitie tussen vriendenclubs. “Eén van onze spelers was klant bij sportwinkel Nickshop in Kontich”, vertelt Abderahim Zriouil van Roma-boys. “Vorige zaterdag, op de Dag van de Klant, mochten wij de truitjes ophalen. De zaakvoerder ontving ons vriendelijk. Hij zocht naar mijn mail waarmee ik de bestelling had doorgegeven en legde die op de toonbank. Bovenaan was in grote letters in balpen bijgeschreven: ‘makakken.'” “Ik was te verbouwereerd om te reageren”, zegt Abderahim. “De zaakvoerder ging in de winkel iets halen. Ik heb snel een foto genomen van de mail en ben dan samen met mijn vriend vertrokken. Wij zullen onze uitrusting wel elders kopen.” Misschien kan Homans ons eens uitleggen hoe relatief dit allemaal is?


De wenende voorzitter
Eerlijk gezegd interesseert de persoon Bart De Wever ons niet. Het is zijn beleid waar we een hekel aan hebben. Dat hij in de media verschijnt om met K3 mee te zingen of om zijn overleden vader te treuren, doet daar niets van af en heeft er niets mee te maken. We zouden kunnen opmerken dat het De Wever goed uitkomt om ‘menselijker’ in beeld te komen na de wijze waarop hij naar eigen zeggen het nekschot gaf aan Vuye en Wouters. Of nog dat een wenende voorzitter van een Vlaamsnationalistische partij niets nieuw onder de zon is. Maar we houden het op enkele politieke redenen waarom De Wever beter gehuild had.
duizendmaalsorry

Socialisten in De Standaard

Maandag titelde De Standaard: “Hoe ver gaat de socialistische revolutie?” Het artikel ging om de herkiezing van Jeremy Corbyn, de zogenaamd onverkiesbare Labour-voorzitter die de voorbije periode elke verkiezing waaraan hij deelnam op overtuigende wijze won. Interessant detail in het artikel van De Standaard: er wordt ook een militant van de Socialist Party aan het woord gelaten. “Hugh Caffrey was ooit lid van Labour, maar stapte eruit toen de partij te veel naar het centrum opschoof. Hij steunt nu de Socialist Party, een kleinlinkse splinterbeweging die het kapitalisme bevecht. ‘Wij staan 100 procent achter Corbyn.’ Caffrey hoopt dat met Corbyn de Socialist Party op termijn opnieuw kan deel uitmaken van het herboren Labour. ‘Voor alle duidelijkheid: zover is het nog niet. We hebben wel al informele contacten gehad, maar eerst moeten al die rechtse parlementsleden – de zonen van Blair – eruit.’”



Vrouwenrechten in Saoedi-Arabië

Waarom was dit slechts een klein artikeltje in de krant waard? De Standaard schreef dinsdag: “In Saudi-Arabië hebben 14.000 vrouwen een petitie ondertekend waarin ze eisen dat koning Salman een einde maakt aan de mannelijke voogdijregeling. Die schrijft voor dat Saudische vrouwen de toestemming van hun mannelijke voogd – veelal hun vader, man of zoon – nodig hebben om te reizen, te studeren, te werken of zelfs te trouwen. Volgens Human Rights Watch beloofde Saudi-Arabië de VN al twee keer de voogdijregeling op te heffen. Tot nu toe zonder resultaat. De bal ging aan het rollen op Twitter, nadat Human Rights Watch een rapport over het onderwerp had gepubliceerd. De Saudische grootmoefti noemt de oproepen om het voogdijschap op te heffen ‘een misdaad tegen de islam’.”



Studenten steunen personeel

Dinsdag schreef Het Nieuwsblad: “Het personeel en studenten van de UCLL Campus Sociale School Heverlee zijn maandag een boycotactie gestart van het restaurant in hun gebouw omdat uitbater Horeservi een werkneemster ontslagen heeft die er al 21 jaar werkte. De hele week wordt ‘s middags een alternatief aangeboden. Maandag bijvoorbeeld zorgde het sociaaleconomieproject De Winning voor soep en broodjes. Zo goed als niemand ging maandagmiddag in het restaurant eten. De betrokken werkneemster werd recentelijk ontslagen en kreeg in de plaats tijdelijke contracten aangeboden, die lopen van schoolvakantie tot schoolvakantie. Ze heeft dus niet langer jobzekerheid en boet in aan loon- en arbeidsvoorwaarden. Tijdens de vakanties heeft ze geen arbeidsinkomen waardoor haar eindejaarspremie en vakantiegeld met een kwart verminderd worden. De nv Horeservi nam na een openbare aanbesteding een jaar geleden de uitbating van het restaurant over van Alma. De betrokken werkneemster was de enige uit de Alma-periode die hier nog werkzaam was. (…) “Wij protesteren tegen de neerwaartse spiraal die momenteel aan de gang is in de horeca en catering waarbij bij openbare aanbestedingen zeer lage prijzen worden ingediend en het personeel nadien de dupe wordt van de noodzakelijke kostenbesparing die men hierdoor dient door te voeren”, zegt vakbondssecretaris Kris Van Autgaerden (ACV).”



Finse betoging na moord door neonazi

Afgelopen weekend waren er 20.000 betogers in Finland die protesteerden tegen racisme en geweld. De grote betogingen kwamen er nadat een neonazi een politieke tegenstander had vermoord. Die moord gebeurde tijdens een meeting van neonazi’s in Helsinki. Iemand die het niet eens was met die meeting werd aangevallen en overleed nadien aan zijn verwondingen.



Universiteiten enkel voor kinderen van hoogopgeleide ouders?

De Hasseltse rector trekt aan de alarmbel. In De Standaard van woensdag stond op de voorpagina: “Doel van de democratisering van het onderwijs, gestart in de jaren zestig, is kinderen uit laaggeschoolde en kansarme gezinnen een kans te geven hogere studies aan te vatten. ‘Maar ik vrees dat we afglijden naar een erfelijke meritocratie waarin vooral één groep jongeren een hoger onderwijsdiploma behaalt: die met hoogopgeleide ouders.’ Dat staaft De Schepper met cijfers van de Oeso. ‘In de jaren tachtig steeg het percentage hoogopgeleide jongeren met een van de ouders met enkel een diploma hoger secundair onderwijs van 42 naar 51 procent. Afgelopen decennium is dat teruggelopen tot 40 procent, het laagste ooit. De winst is volledig verloren gegaan.’ Hetzelfde beeld ziet De Schepper bij de groep hoogopgeleide jongeren met laagopgeleide ouders. Twintig jaar geleden piekte die tot een aandeel van bijna 30 procent, om vandaag af te kalven tot 22 procent. ‘Terug naar af dus.’ Met andere woorden: universiteiten blijven elitair en missen volgens de rector grote groepen van jong talent. Daarbij kijkt hij met bijzondere aandacht naar de kinderen van ouders van allochtone origine.” Hoe kan dit veranderen? Misschien door te beginnen met meer middelen voor onderwijs te voorzien.



Sociaal-economische barometer van het ABVV

Enkele interessante cijfers uit de studie van het ABVV:

  • De 20 procent meest vermogende gezinnen bezitten 61,2 procent van het totale vermogen. De 20% armste gezinnen slechts 0,2 procent.
  • Mensen met een laag scholingsniveau hebben een armoederisico van 25,8%. Werklozen hebben een armoederisico van 42,9 %.
  • Sinds 1996 zijn de uitgekeerde dividenden aan aandeelhouders in ons land met 154% gestegen. De loonsubsidies die bedrijven krijgen om de loonkosten te drukken, stegen in dezelfde periode met zo maar eventjes 1.953 procent (jawel, duizend negenhonderddrieënvijftig).
  • Bedrijven ontvangen bijna evenveel subsidies (9,93 miljard) als dat ze vennootschapsbelasting betalen (14 miljard).

Via deze link kan je de volledige studie lezen of downloaden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig