NSV: Vlaams Blok-studenten zijn gewelddadige racisten

NSV laat Blok-gemeenteraadslid eerbetoon brengen aan verboden privé-militie

De Gentse NSV roept met bovenstaande affiche op voor een meeting over de Vlaamse Militanten Orde (VMO), een groepering die begin jaren 1980 werd verboden als privé-militie o.a. omwille van wapengebruik, fysieke aanvallen,… Zo kwam het in Voeren tot vuurgevechten. Vandaar ook de verwijzing naar het explosieve TNT op de sigaar van Che op de affiche hierboven?

Antwerps Blok gemeenteraadslid en parlementair medewerker Rob Verreycken mag de geschiedenis van de VMO uit de doeken komen doen. Wellicht komt hij vertellen hoe zijn partij vandaag niets meer met de VMO te maken heeft? Dat het allemaal tot het verleden behoort en het Vlaams Blok nu een deftige partij geworden is? Of zou het concept van een "kameraadschapsavond met de VMO" anders bedoeld zijn?

EEN NSV’ER SCHREEF recent op een discussieforum aan de Gentse unief over een vorige NSV-betoging in Antwerpen: "Een linkse pipo had er niet beter op gevonden dan wat reggae-muziek op te zetten en z’n raampje te openen. En zie, plots vloog een piraat naar binnen. Boem, negermuziek gedaan, raampje dicht en alles donker…"

Geert Cool

Over een actie van de NSV in Gent: "Ik herinner mij nog een linkse trees met djembé in de armen die in de Gentse Van Hulthemstraat twee NSV’ers begon uit te schelden. 2 minuten later werd er in de Van Hulthemstraat gevoetbald met een djembé." Dat is de wijze waarop de toekomstige kaders van het Vlaams Blok opgeleid worden: plat racisme, geweld tegen andersdenkenden,…

Dit soort uitlatingen zijn geen alleenstaande feiten. Naar aanleiding van de anti-NSV betoging in Gent in 1998 brachten we reeds een intern NSV-document naar buiten waarin op een platte racistische basis geschreven werd over "de herseninhoud van de negers" die "kleiner" zou zijn dan die van blanken… Zodra wij dat document verspreid hadden, werd in alle toonaarden ont-kend dat het ooit had bestaan. Ontkennen lijkt wel een hobby op zich voor sommige rechts-radicalen. Alleszins zorgde de controverse ervoor dat in 1998 voor het eerst een aantal Vlaams Blok-kopstukken afhaakte om zich publiekelijk te vertonen op de NSV-betoging.

Niet dat er geen banden meer zouden zijn tussen het Vlaams Blok en de NSV. In februari nog organiseerde de Antwerpse NSV-afdeling een meeting voor het Blok in de lokalen van de UFSIA. Op de NSV-betoging in Leuven in 2003 liepen figuren mee als de secretaris van de Vlaams Blok Jongeren, Tanguy Veys, of het Antwerpse Blok-gemeenteraadslid Rob Verreycken. In de lijst van ereleden van NSV-Gent van september 2002 vinden we overigens tal van prominente Blokkers, waaronder de lokale Blok-leider Francis Van den Eynde. Op activiteiten van de NSV wordt de ordedienst georganiseerd door de ordedienst van het Vlaams Blok, geleid door Luc Vermeulen, een oud-VMO’er met enige nostalgie naar de hoogdagen van de inmiddels verboden privé-militie VMO.

De NSV dient als kweekvijver voor toekomstige Blok-kaders. Dat wordt duidelijk als we naar een aantal vorige generaties NSV’ers kijken. De groep rond Dewinter komt bijvoorbeeld uit de NSV, net zoals tal van andere Blok-parlementsleden. De Gentse NSV-voorzitter onder wiens verantwoordelijkheid het eerder genoemde interne document over "de herseninhoud van negers" verscheen, Dieter Van Parijs, werkt bijvoorbeeld voor het Vlaams Blok en is voorzitter van de afdeling Oostkamp-Beernem.

De studenten van het Vlaams Blok mogen openlijker naar buiten komen met hun racisme en geweld. Met de NSV hebben ze immers geen brede electorale basis te verdedigen. Ongetwijfeld zullen ze meer en meer carrièristen aantrekken, maar voor het vormen van een fascistisch kader blijft de NSV een belangrijk instrument in handen van de Blok-leiding.


Meetings en acties:

De komende dagen zijn er in de aanloop naar de anti-NSV betoging een aantal acties en meetings:

  • VUB: woensdag 3 maart om 19u, in gebouw D: meeting van de Actief Linkse Studenten over: "Hoe strijden tegen extreem-rechts". Spreker: Geert Cool
  • KUL: donderdag 4 maart om 19u30, Alma 1: protestactie tegen een meeting van de NSV in de zalen van de universiteit. Nadien: meeting in het Van den Heuvel Instituut (VHI) over de anti-NSV betoging
  • UG: dinsdag 9 maart om 19u30 in studentenhuis De Brug: meeting van de ALS over de strijd tegen extreem-rechts. Spreker: Geert Cool
  • 11 maart: 19u00, Berchem Station: anti-NSV betoging
Delen: Printen: