Home / Foto's / Ierland: massale betoging voor recht op abortus. Ook in Brussel opmerkelijke solidariteitsactie

Ierland: massale betoging voor recht op abortus. Ook in Brussel opmerkelijke solidariteitsactie

Foto: Brune

Foto: Brune

Maar liefst 20.000 betogers waren er zaterdag in Ierland om het recht op abortus te eisen. Momenteel is abortus in Ierland door het 8ste amendement op de grondwet verboden. Het verzet groeit om dat 8ste amendement in te trekken. Ruth Coppinger, Socialist Party en parlementslid van de Anti-Austerity Alliance, diende een wetsvoorstel daartoe in en wordt aanstaande woensdag in het Ierse parlement besproken. De steun hiervoor bleek uit de massale opkomst afgelopen zaterdag.

Ook in Brussel was er een solidariteitsactie georganiseerd. Wij besloten onze geplande solidariteitsactie van woensdag naar zaterdag te verplaatsen om samen in actie te gaan. Er waren 100 tot 150 aanwezigen, vooral Ieren die in België leven. Els Deschoemacker sprak namens LSP en de campagne ROSA. Heel wat steun werd opgehaald met de recente nieuwsbrief (Zie pdf) en affiches van ROSA.

De groeiende beweging voor het recht op abortus in Ierland verwijst ook naar de Poolse maatregelen die de toegang tot abortus opnieuw strenger aan banden leggen. In Polen leidt dit tot protest, internationale solidariteit is bijzonder belangrijk om dat protest te ondersteunen. De Ierse campagne ROSA verdedigt het recht van vrouwen om baas te zijn over hun eigen lichaam. Tegelijk verzet ROSA zich tegen het besparingsbeleid en pleit de campagne voor publieke investeringen die iedereen een échte keuze laten, voor een samenleving waarin een kind krijgen niet tot (nog meer) armoede leidt.

Foto’s door Brune: