Staking bij Clabecq na zelfmoord ABVV-hoofddelegee

Bij Forges de Clabecq, tegenwoordig Duferco Clabecq, is een staking uitgebroken na de zelfmoord van de 52-jarige ABVV-delegee Christian Binnemans. Een dag eerder besliste een algemene personeelsvergadering om terug aan het werk te gaan.

Binnemans protesteerde tegen het statuut van de interimarbeiders bij Duferco, maar ook elders. Hij ging vorige week zelfs in hongerstaking om een discussie rond het statuut van interimarbeiders los te weken.

Vorige week donderdag begon bij Duferco Clabecq in Tubeke een staking naar aanleiding van vragen over de veiligheid, het statuut van tijdelijke werknemers en looneisen. Het was in het kader van deze staking dat Binnemans als hoofdafgevaardigde van het ABVV in het bedrijf een hongerstaking begon.

Duferco Clabecq is de opvolger van Forges de Clabecq waar 10 jaar geleden een harde strijd werd gevoerd om het bedrijf open te houden. De strijd leidde tot een gedeeltelijke overwinning: het bedrijf bleef effectief open maar met veel minder arbeiders en zonder de strijdbare syndicale delegatie. Kopstukken als Roberto D’Orazio verdwenen bij Forges de Clabecq toen het Duferco Clabecq werd.

Toch bleef er een traditie bestaan van vakbondsacties. De afgelopen weken was er een spontane staking wegens veiligheidsproblemen en vorige week werd dan officieel in staking gegaan. De arbeiders klaagden over het gebrek aan veiligheid, het onduidelijk statuut van interimmers en het feit dat de lonen enkel aan de index werden aangepast zonder andere verhogingen.

Maandag besliste een personeelsvergadering om terug aan het werk te gaan. De ABVV-hoofddelegee Binnemans was inmiddels in hongerstaking gegaan. Gisteren maakte hij evenwel een einde aan zijn leven. Bij Duferco Clabecq wordt het werk nu neergelegd tot de begrafenis. We betuigen ons medeleven met de familie, de nabestaanden en de collega-arbeiders van Christian Binnemans.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist