Home / Internationaal / Europa / Minderjarige anti-watertaks activist vervolgd in Ierland – Protestactie aan ambassade in Brussel

Minderjarige anti-watertaks activist vervolgd in Ierland – Protestactie aan ambassade in Brussel

fotosite

Vanmiddag voerden leden van LSP en linkse activisten die in het Europees Parlement werken een solidariteitsactie aan de Ierse ambassade in Brussel. Met deze actie werd er geprotesteerd tegen de mogelijke veroordeling van een minderjarige betoger die vervolgd wordt wegens deelname aan protestacties tegen de watertaks.

Verslag en foto’s door Liesbeth

Even opfrissen. Deze acties vonden plaats in Ierland in november 2014. De watertaks die wordt aangeklaagd, is een extra taks bovenop de reguliere belasting die de Ieren reeds voor onder meer hun water betalen. In november 2014 bezocht vicepremier Joan Burton de wijk Jobstown in het zuidwesten van Dublin. Haar doorgang werd verhinderd door honderden activisten. Zij blokkeerde de wagen van de vicepremier gedurende twee uur zodat ze niet kon vertrekken.

Tijdens en na de actie werden linkse activisten zoals parlementslid Paul Murphy geviseerd. Onder de activisten ook een minderjarige wiens proces vandaag start. De vicepremier werd opgeroepen om te getuigen tegen deze minderjarige activist.

Met onze solidariteitsactie kaarten we deze feiten aan. In de protestbrief die we overhandigden aan de ambassade maken we duidelijk dat iedereen het recht heeft om te protesteren en gaan we in tegen het politiek proces en het politiegeweld tegen betogers.

Op hetzelfde ogenblik waren er in verschillende landen solidariteitsacties.

Solidariteit met Ierse anti-watertaks betogers // Liesbeth