“Samenleving die begeleiding van meest kwetsbaren aan commercie onderwerpt, is ziek”

Interview met een sociaal werker uit Antwerpen

Hannes op de actie van 30 juni
Hannes op de actie van 30 juni

In de Antwerpse sociale sector heerst grote onrust. Het stadsbestuur vindt dat de sector niet efficiënt genoeg is en wil delen ervan op de markt plaatsen. Commerciële bedrijven kunnen zich dan aanbieden om een deel van het sociaal werk over te nemen. Dit bedreigt niet alleen het bestaande personeel maar ook de kwaliteit van het sociaal werk. Er waren in mei en juni al twee acties. We spraken met Hannes die actief is in Sociaal Werk Actie Netwerk (SWAN).

Interview uit de septembereditie van ‘De Linkse Socialist’ die morgenavond uitkomt

Wat is de reactie van het stadsbestuur op de acties?

“Er waren op 30 mei en 30 juni al twee erg geslaagde acties met telkens 150 aanwezigen, zowel personeelsleden als cliënten en sympathisanten. De ongerustheid is groot, de woede groeit. Maar het stadsbestuur negeert dit. Integendeel, er werd van de zomer gebruik gemaakt om bovenop de vier eerder aangekondigde projecten bij CAW nog andere onderdelen van het sociaal werk  op de markt te plaatsen.

“Het gaat onder meer om projecten bij het woonbegeleidingsteam. Wellicht zullen zowat 200 dossiers onder de maatregel vallen. Zij kunnen overgedragen worden naar andere organisaties. Er wordt vermoed dat het om de langdurige begeleiding zal gaan, begeleiding van onder meer mensen met een verslaving of andere problematieken. Die begeleiding duurt ‘te lang’ en is bijgevolg ‘te duur’. Hier zouden 13 VTE’s (Voltijdse Equivalenten) verdwijnen in acht teams.

“Samenlevingsopbouw, dat in de armste wijken bewoners van onderop organiseert en dus ook wel eens kritisch uit de hoek komt, zou tot 40% van de middelen verliezen. Dat komt erg hard aan, zowel voor het personeel als voor de activiteiten in kwetsbare buurten zoals het Kiel, Oud-Borgerhout, Antwerpen-Noord of Deurne-Noord.  Verder zou ook Free Clinic, dat verslaafden begeleidt,  in de klappen delen.

“De exacte omvang van de voorstellen is nog niet duidelijk. De stad blijft bewust vaag met het argument dat het nu nog niet veel informatie kan geven om de concurrentie te vrijwaren. Begin september worden de tenders (aanbestedingen) uitgeschreven, dan pas zullen we weten welke cliënten en welke personeelsleden weg moeten.”

Dit zal wellicht tot nieuwe acties leiden?

De boodschap is duidelijk: 'sociaal werk is niet te koop'
De boodschap is duidelijk: ‘sociaal werk is niet te koop’

“In de zomer zaten we met SWAN en de vakbonden bij zowel Samenlevingsopbouw als CAW samen. Bij Free Clinic is er jammer genoeg nog geen vakbondsaanwezigheid. Er werd beslist om samen te reageren en om naar alle teams te gaan. Sociaal werk zit erg verspreid met tal van onderdelen. Syndicaal afgevaardigden van CAW en van Samenlevingsopbouw zijn bezig met een ronde langs alle teams om de maatregelen toe te lichten. Eigenlijk zijn dit allemaal kleine personeelsvergaderingen die we willen laten uitmonden in een grote algemene personeelsvergadering voor iedereen. De timing daarover is nog onduidelijk, maar het is de bedoeling dat deze personeelsvergadering er in september komt.

“Tegelijk wordt gemobiliseerd naar de betoging van 29 september, de vakbondsbetoging tegen het asociale beleid. Een verantwoordelijke van de vakbond LBC suggereerde om een blok ‘sociaal werk is niet te koop’ te vormen op die betoging. Dat is een uitstekend idee. Parallel met het algemene actieplan van de vakbonden moeten we ook zien hoe we het verzet in onze sector opbouwen.  We kunnen bijvoorbeeld acties van de CAW’s organiseren, er is onder meer in Halle-Vilvoorde en Brussel heel wat ongenoegen wegens het personeelstekort. Acties van het CAW kunnen opbouwen naar  algemene acties van de volledige non-profit. De tekorten in alle onderdelen van de non-profit vereisen een actieplan van de sector.

“We kunnen best niet te lang wachten. De onrust in Antwerpen is bijvoorbeeld erg accuut. In de teams waar projecten op de markt gezet zullen worden, vragen de mensen zich natuurlijk af wie er van hun team zal getroffen worden en in september zal horen dat hij of zij nog tot 1 juni kan blijven maar daarna weg moet. Deze onzekerheid en onrust moeten we nu in actie omzetten. ”

Zijn er gelijkenissen met de vele reacties over gebrekkige zorg in onder meer de bejaardenzorg of de tekorten in de gehandicaptenzorg?

“Ja natuurlijk en het beperkt zich niet tot die zorgsectoren, ook in de ziekenhuizen bijvoorbeeld zijn er tekorten en problemen. Bij ons in de sociale sector zien we hoe de allerzwaksten aangepakt worden. Het besparingsbeleid en de economische crisis zorgen ervoor dat het aantal zorgbehoevenden sterk toeneemt, dit heeft gevolgen voor de werkdruk in onze sector terwijl het water nu al aan onze lippen staat. Maar tegelijk wordt een commerciële logica opgelegd waarbij de kwaliteit van de zorg en de begeleiding afneemt en de arbeidsvoorwaarden slechter worden.

“Overal in de zorgector en het sociaal werk probeert het personeel er het beste van te maken. Maar de noodkreten nemen toe: wij houden dit niet meer vol, klinkt het. Een samenleving die bij de meest kwetsbare mensen winsten wil halen en zorg en begeleiding aan commercie onderwerpt, is een zieke samenleving. Hoog tijd voor maatschappijverandering!”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie