Home / Kort / Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

16-jarig meisje ondergedoken

Deze week werd bekend dat het 16-jarige meisje Djellza voor haar uitwijzing naar Kosovo ondergedoken was. Het meisje kwam in ons land aan als baby en woonde steeds in België. Volgens Francken moet ze weg en is ze het slachtoffer van haar ouders die teveel procedures begonnen. Wat later was ze ook al het slachtoffer van haar broers die met het gerecht in aanraking waren gekomen. Feit blijft ondertussen dat 16-jarige meisjes die moeten onderduiken om niet gedeporteerd te worden uit het land waar ze opgroeiden meteen aan Anne Frank doen denken. Helaas is het ook vandaag realiteit. Laat ons hopen dat Djellza in een veilig achterhuis zit en wie weet, dat ze een dagboek bijhoudt. En vooral: dat Francken haar niet vindt.

IJzerwake sterft verder uit

Het aantal deelnemers aan de IJzerwake neemt gestaag jaar na jaar af; dat is alvast iets waar we niet rouwig om zijn. De bijeenkomst van “Vlaamse kermis-nationalisten,” verloren gelopen N-VA’ers en uitgesproken fascisten met de nodige Oostfrontersheimwee kon vorig weekend nog ongeveer 3650 mensen bekoren (in 2012: 4700, in 2014: 4500 en in 2015: 4000). Wat het terrorisme en de vluchtelingencrisis betreft, pleitte de voorzitter Wim De Wit voor een aanpak zoals in Centraal en Oost-Europese landen “die bestuurd worden door politici die niet vergiftigd zijn door het politiek correct denken.” Is dit een lyrische omschrijving voor rechtse populisten die privémilities de vrije hand geven om op vluchtelingen te jagen?

Respect voor Colin Kaepernick

Deredactie.be schreef zondag: “Colin Kaepernick, quarterback van de San Francisco 49’ers, heeft ophef veroorzaakt toen hij voor een oefenmatch weigerde recht te staan voor het volkslied. “Ik ga niet rechtstaan om eer te bewijzen aan de vlag van een land dat zwarte en gekleurde mensen onderdrukt. Dit is groter dan football, en het zou egoïstisch zijn om de andere kant op te kijken. Er liggen lijken op straat, en sommige mensen krijgen betaald verlof en komen weg met moord.”” Het nieuwsbericht voegde eraan toe dat Colin Kaepernick op twitter werd afgekraakt. Wij doen dat niet, integendeel. Respect!

colin

Gezondheidseconoom pleit voor “aanvaardbare inkomensverschillen”

Woensdag schreef De Morgen: “In zijn nieuwe boek ‘Je Geld of je Leven in de gezondheidszorg’ pleit gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) voor een vermogenswinstbelasting. ”We moeten naar aanvaardbare inkomensverschillen, willen we ons systeem betaalbaar én solidair houden.” Een man die zijn chemokuur stopzet, omdat hij de taxi naar het ziekenhuis niet langer kan betalen. Een hartpatiënt die uit geldgebrek geen extra bloeddrukverlagers neemt, of een depressieve vrouw die uit het psychiatrisch ziekenhuis wordt gezet omdat de verzekering niet langer tussenkomt. Het zijn allemaal cases die professor Lieven Annemans (Universiteit Gent) in zijn nieuw boek beschrijft. “De zaken die ik aanhaal zijn allemaal waargebeurd”, verzekert hij. “Het gaat bovendien niet om alleenstaande gevallen. Elk van die cases valt geregeld voor.” (…) Niet alleen pleit Annemans voor noodzakelijke hervormingen in de gezondheidszorg, maar ook voor een maatschappelijke omwenteling. “De grote verschillen in gezondheid tussen mensen onderling hebben niet per se met het gezondheidssysteem te maken, maar wel met de maatschappelijke structuur.” Dat er mensen zijn die honderden keer meer geld verdienen dan anderen, is volgens hem niet alleen onrechtvaardig. “De hele maatschappij lijdt eronder. De Nederlandse Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen zei in de jaren zeventig al dat een verhouding tussen de hoogste en laagste inkomens in een land dat hoger ligt dan 7/1 contraproductief is. Vandaag is die verhouding honderden keren groter, en het wordt er alleen maar slechter op. Terwijl: een onrechtvaardige maatschappij is de grootste ziektemaker die er bestaat.” Conclusie: er is dringend nood aan een herverdeling van rijkdom.”

Hoe de banken herverdeling van rijkdom zien…

Dinsdag lazen we in Het Nieuwsblad: “Duurdere bankdiensten zijn onvermijdelijk.” Dat heeft Max Jadot, de topman van BNP Paribas Fortis, gezegd in de marge van de halfjaarcijfers. Toch zolang onze regering vasthoudt aan de wettelijke minimumrente. Het is duidelijk: de banken voeren de druk op. En dat ondanks meer dan puike winstcijfers. Meer dan 1,1 miljard euro winst het voorbije halfjaar voor KBC, ruim 1 miljard euro winst voor BNP Paribas Fortis, 588 miljoen euro winst bij ING België. Van de vier grootbanken die ons land rijk is, hebben er al drie hun halfjaarcijfers gepubliceerd (het is nog wachten op Belfius). En die cijfers zijn allesbehalve slecht, zeker gezien het feit dat de banken de torenhoge bankentaks die ze in ons land moeten ophoesten, bijna volledig boekten in het eerste halfjaar (waardoor die factor in de tweede jaarhelft alvast geen roet meer in het eten gooit). En toch hoor je de topbankiers dezer dagen alleen maar klagen. (…) En nu waarschuwt de topman van BNP Paribas Fortis dat hij geen andere optie heeft dan te sleutelen aan de tarieven van de bankdiensten. Vorige week raakte al bekend dat de bank vanaf 1 september de dossierkosten verhoogt voor mensen die een woonlening willen afsluiten of herfinancieren: nieuwe klanten betalen dan 500 euro in plaats van 350 euro, voor wie zijn lening wil laten herzien, verdubbelt het tarief zelfs tot 700 euro. Volgens Max Jadot zijn “duurdere bankdiensten onvermijdelijk” nu de banken “door de lage ­rentes op zoek moeten naar andere inkomsten”. (…) De lobbymachine draait dus op volle toeren. En het lijkt er almaar meer op dat de consument de factuur gepresenteerd zal krijgen: hetzij via duurdere bankdiensten hetzij via het opheffen van de wettelijke minimumrente.”

Even de aandacht afleiden

Bood deze rubriek al teveel argumenten tegen de waanzin van het huidige beleid en dit kapitalistische systeem? Hoog tijd om even de aandacht af te leiden dan. Wie de boerkini past, trekke ze aan.

suits

Armoede in Brussel

Hallucinante cijfers in Het Nieuwsblad afgelopen maandag. “Bijna vier op de tien Brusselaars (38,4 procent) loopt ‘een risico op armoede of sociale uitsluiting’ en een derde van de Brusselaars (30,9 procent) heeft een inkomen onder de armoedegrens. Dat percentage is het dubbele van het Belgische gemiddelde (15,5 procent). Een kwart van de Brusselse kinderen en jongeren (25,7 procent) groeit op in een huishouden zonder inkomen uit werk. En bijna een kwart van de Brusselse bevolking op actieve leeftijd (18-64 jaar) heeft recht op een vervangingsinkomen of bijstandsuitkering. Ook andere cijfers tonen een grim beeld. Zo verlaat een op de zes mannelijke jongeren vroegtijdig de schoolbanken, dus zonder diploma secundair onderwijs. Bij jonge vrouwen is dat een op de tien. Verder blijkt dat huisvesting steeds problematischer wordt voor personen met een laag inkomen. De gemiddelde huurprijs stijgt en het aantal gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning is opgeklommen naar ruim 44.000. Er wordt aan minder dan de helft (44,9 procent) van de vraag voldaan. (…) Wie in armoede zit, loopt een hoger gezondheidsrisico en leeft gemiddeld minder lang. Zo is het verschil in levensverwachting tussen de inwoners van de armste en de meest gegoede Brusselse gemeenten 2,9 jaar voor mannen en 2,5 jaar voor vrouwen. Ruim 1 op de 5 Brusselse gezinnen zegt ook gezondheidszorgen te hebben uitgesteld om financiële redenen. Bij de armste gezinnen loopt dat cijfer op tot 4 op de 10 gezinnen. De onderzoekers merken nog op dat de cijfers in de barometer een onderschatting zijn van de realiteit. Zo zijn verschillende groepen, zoals mensen zonder wettig verblijf en daklozen, niet opgenomen in de cijfers.”

Racistische narcist

Een VRT-journalist liet Twitter voor wat het was na een reeks racistische verwijten. “Mijn afkomst staat voor het eerst sinds mijn tienerjaren – toen ik op de speelplaats nog bruine aap werd genoemd – ter discussie.” Siegfried Bracke, een voormalige journalist uit hetzelfde huis, nam het niet op voor VRT-journalist Riadh Bahri. Integendeel! Hij tweette: “Zou er in een zeldzaam geval link kunnen zijn tussen narcisme en racisme? Is nieuws MAKEN de bedoeling? Of is het vooral nieuws ZIJN?” Dat er tussen narcisme en racisme een verband kan zijn, maakt Bracke op deze manier zelf duidelijk. Maar het ergste is natuurlijk dat de Kamervoorzitter op deze manier groen licht geeft aan alle ranzige racistische twitteraars die bij het zien van een ‘vreemde naam’ meteen uit een schier eindeloos arsenaal van steeds dezelfde verwijten putten.