LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Waarom ik lid werd van LSP

“Sinds een jaar ben ik lid van LSP. Rond mijn 13-14 jaar begon ik me te interesseren in het marxisme. Ik werd echter niet actief omdat ik niet geloofde dat verandering nog mogelijk was. Toen één van mijn vrienden me meenam naar een betoging in Brussel zag ik direct dat het tegendeel waar was. Kort erna heb ik besloten me aan te sluiten bij de Actief Linkse Scholieren in Gent. Vele betogingen, meetings, contactgesprekken, commissies en
gezellige gesprekken later besef ik des te meer dat ik een goede keuze heb gemaakt.”

Louise


‘De Linkse Socialist’: werkmiddel van elke linkse socialist

Onze krant is niet zoals gelijk welke andere. Dit is geen overzicht van actualiteit geschreven door professionele journalisten die denken dat ze losstaan van de samenleving. Het is geen samenraapsel van berichten die door persagentschappen verspreid worden. Neen, het is een krant gemaakt door mensen die zelf actief betrokken zijn in de strijd tegen besparingen, discriminatie, oorlog en ellende. Het is een werkmiddel voor elke linkse socialist die argumenten wil ontwikkelen om collega’s, vrienden, kennissen te overtuigen. Het biedt een rode draad aan met analyses van de belangrijkste ontwikkelingen en voorstellen om strijd vooruit te helpen. ‘De Linkse Socialist’ is dus veel meer dan gewoon een krant.

Om ‘De Linkse Socialist’ mogelijk te maken, zijn we afhankelijk van onze lezers. We willen zoveel mogelijk lezers die op regelmatige wijze onze argumenten en voorstellen lezen en opnemen. Daarom leggen we niet alleen nadruk op de militante verkoop tijdens stands, deur-aan-deurs, betogingen of andere acties, maar ook op onze abonnementen. Een abonnement biedt een mogelijkheid om een lezer gedurende meerdere maanden te bereiken.

In september en oktober willen we een grote slag slaan voor onze abonnementen. We willen zowel onder jongeren als onder syndicalisten en werkenden nieuwe abonnementen maken. Leden en sympathisanten vragen we om een abonnement via doorlopende opdracht te nemen. Dat is een engagement van langere duur in plaats van een jaarlijkse hernieuwing. Net zoals vorig jaar bieden we nieuwe leden van de Actief Linkse Studenten en Scholieren een proefabonnement van drie nummers aan. In de aanloop naar en op de betoging van 29 september willen we syndicale militanten die lid zijn van LSP aanmoedigen om onder hun collega’s abonnementen te maken. Vaak krijgen onze militanten te horen dat ze het goed kunnen uitleggen en sterke argumenten naar voor schuiven, waarom zouden we een belangrijke bron van die argumenten ontzeggen aan onze collega’s?

We willen op twee maanden tijd 150 nieuwe abonnementen maken. Dat is een hoge doelstelling, maar perfect mogelijk mits een goede planning in alle afdelingen en onder alle leden. Hiermee leggen we de basis voor een grotere verspreiding van onze krant. Voorstellen die door een bredere laag overgenomen worden, kunnen een factor in de strijd worden en bijdragen aan overwinningen.

Abonneer je op ‘De Linkse Socialist’:
• Gewoon jaarabonnement (12 nummers): 20 euro. Steun: 30 of 50 euro.
• Doorlopende opdracht: 2 euro per maand. Steun: 3, 5 of 10 euro per maand.

Stort op BE 48 0013 9075 9627 van Socialist Press.


Septembereditie ‘De Linkse Socialist’ is uitgekomen

dls357voorOnze septemberkrant kwam vrijdagnamiddag van de drukker. Wat betekent het besparingsbeleid in de praktijk? Hoe zullen we in september de strijd tegen het asociale beleid voeren, hoe antwoorden we op complicaties zoals racisme en andere vormen van verdeeldheid? Dat zijn de centrale elementen in onze septemberkrant. Neem vandaag nog een abonnement als je deze krant begin volgende week in je bus wil krijgen! De abonnementen worden maandagochtend op de post gedaan.

  1. Allemaal samen naar de betoging van 29 september. Twee jaar Michel 1: de rijken ontvangen, de rest betaalt
  2. Besparingsmachine draaide ook in de zomer op volle toeren, dit najaar de strijd ertegen organiseren
  3. Racistisch klimaat als bliksemafleider en breekijzer voor verdere sociale afbraak || Belgische ‘Patriot act’: meer repressie en regels voor meerderheid van de bevolking || Zo gezegd
  4. Personeelstekort bij noodcentrales is levensbedreigend || Interview met een sociaal werker uit Antwerpen. “Samenleving die begeleiding van meest kwetsbaren aan commercie onderwerpt, is ziek”
  5. 123 miljoen euro voor infrastructuur nodig, Vlaamse regering voorziet 28,6 miljoen… Besparen tot de universiteiten helemaal kopje onder gaan? || Besparingen en commercialisering in de praktijk
  6. Steun de strijd voor het recht op abortus in Ierland || Racisme is geen antwoord op homofobie – samen strijden tegen elke vorm van verdeeldheid!
  7. dls357achterWerkenden, jongeren en de planeet versus de winsthonger. Vrijhandelsverdragen vergroten de greep van de multinationals nog meer
  8. Regering kon arbeidersbeweging niet breken. Welke strategie om te winnen?
  9. Vervolg dossier || Hoe de staking van 1936 onder meer betaald verlof afdwong
  10. Labour en Jeremy Corbyn: welk type van partij voor werkenden en jongeren? || Bernie Sanders steunt Clinton, politieke revolutie doorzetten met Jill Stein
  11. IJzeren hand van Erdogan kan regimecrisis niet in de kiem smoren || Wereld Sociaal Forum 2016: “een andere wereld is mogelijk”: een socialistische wereld is nodig
  12. “Oorlog zonder grenzen”: oorlogspolitiek leidt wereldwijd tot meer geweld en terreur
  13. Partijnieuws
  14. Racisme stoppen door actieve strijd tegen alle vormen van verdeeldheid || Met Blokbuster en ALS naar betoging tegen fascistisch geweld in Dortmund
  15. Studeren straks enkel voor de elite? Bespaar niet op onze toekomst || Doe mee met de Actief Linkse Scholieren en Studenten
  16. Rechts vindt altijd wel zondebokken om de echte profiteurs uit de wind te zetten… Verzet tegen racisme en besparingen!

Nieuw op de boekenplank: Peter Van der Biest brengt kritische opmerkingen bij de filosofie van Mao Zedong

In september 1976, exact 40 jaar geleden, overleed Mao Zedong. Een uitstekende gelegenheid om eens terug te blikken op de ideeën van Mao. Hieronder de tekst van de achterflap van het nieuwe boek door Peter Van der Biest, uiteraard verkrijgbaar via onze webshop.

maocoverOntstaan in 1937 en 15 jaar later eerst gepubliceerd, groeiden Over de praktijk en Over de tegenstelling uit tot must-read en leerschrift voor elke maoïst.

Als Peter Van der Biest de hoofdwerken van Mao’s filosofie stap voor stap ontrafelt, is het omdat de verschillen tussen het marxisme en de stalinistische vervormingen eraan niet altijd voor de hand liggen. Toch is dit geen schaduwgevecht met een gebalsemd lijk. De lezer zal ervaren dat de denkwijzen die Van der Biest vinnig, maar steeds wetenschappelijk en toch begrijpelijk beantwoordt, ons dagelijks leven meer bevolken dan men soms verwacht.

Dit eerste deel gaat vooral over de kennisleer van Mao zoals beschreven in Over de praktijk. Deel II neemt Over de tegenstelling onder handen, Mao’s versie van ‘marxistische dialectiek’ .

Nog niet vertrouwd met het marxisme? Dan word je wegwijs gemaakt. Er al wat meer in thuis? Dan kan dit werk je kennis opfrissen en wellicht verdiepen.

In elk geval zal je blik aanscherpen; dankzij de gewoonte van de schrijver betrouwbare weergave van de marxistische klassieken te paren aan een brede interesse en een snijdende denksoepelheid die geen stalinistisch, burgerlijk of ander dwangdenken overeind laat.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie