Politici doen alles voor wat TV-tijd

Dat de verkiezingen er aan zitten te komen, wordt ook duidelijk op het beeldscherm. Wie dacht dat de politici naar de studio’s trokken voor diepgaande debatten komt echter bedrogen uit. In de ‘Debby en Nancy’-show op Eén zaten Yves Leterme en Johan Vande Lanotte afgelopen weekend wat te keuvelen over wie ze op een verlaten eiland zouden toelaten.

Uit deze verkiezingsstunt kunnen we onthouden dat Leterme aan Vande Lanotte toegeeft als die liever 20 jaargangen van het blootblad Playboy zou meenemen dan de Bijbel. Vande Lanotte gaf dan weer toe aan Leterme als die liever de paus op een verlaten eiland zou aanvaarden dan Fidel Castro. Wie nu nog niet weet op wie te stemmen, kunnen we geen ongelijk geven.

Tijdens de uitzending kwamen we politiek gezien niets te weten, maar daar ging het natuurlijk niet om. Bij gebrek aan fundamentele politieke meningsverschillen tussen de traditionele politici, is het logisch dat er meer aandacht is voor “de mens achter de politicus”. Wat heeft Leterme met zijn geit? Kiest Vande Lanotte voor Inge Vervotte of Freya Van Den Bossche? Dat soort discussiepunten moet aangename televisie opleveren en het levert de politici in kwestie een uitzonderlijke zendtijd aan.

Leterme en Vande Lanotte proberen beide een profiel aan te meten van degelijke bestuurders die zich op ernstige wijze met het staatsbelang bezig houden. We wisten natuurlijk al langer dan vandaag dat imago voor traditionele politici belangrijker is dan de inhoud. Dat werd nu nogmaals bevestigd.

Wat doe je als politicus als je eigenlijk weinig te zeggen hebt aan de meerderheid van de bevolking (tenzij dat ze zullen moeten besparen)? Dan probeer je een reddingsboei te vinden in de media. In een show optreden en daar wat de clown uithangen, is altijd goed voor het imago. Dat moeten Yves Leterme en Johan Vande Lanotte hebben gedacht toen ze deelnamen aan de ‘Debby en Nancy’-show. Let op: geen kwaad woord over Debby en Nancy hoor. Maar Yves en Johan stonden er wat ons betreft toch met hun broek op de enkels te genieten van de media-aandacht en de prime time TV-kijkers.

Hoog tijd voor een andere politiek!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist