Personeel oude haven in Montréal (Québec) staakt al drie maanden voor 15 dollar per uur

“Directie heeft vastberadenheid van personeel onderschat”

In de oude haven van Montréal wordt al sinds 27 mei gestaakt. Vlak voor het begin van het Wereld Sociaal Forum hielden de arbeiders een druk bijgewoonde betoging. De oude haven organiseert onder meer ontspanningsactiviteiten op en rond het water. Alternative Socialiste, onze zusterorganisatie in Québec, sprak met Jacques Fontaine, een van de stakers.

Foto: socialisme.be
Foto: socialisme.be

Waarom wordt er gestaakt?  

“Zowat 280 personeelsleden van de oude haven staken al sinds 27 mei. Het belangrijkste doel is om de loonkloof te dichten die ontstaan is tussen wat wij verdienen en wat anderen in gelijkaardige jobs uitoefenen krijgen. Volgens ons eigen onderzoek is er naargelang het soort van job een verschil van 1 tot 8 dollar per uur met anderen die gelijkaardige jobs uitoefenen in de stad. Aangezien 40% van het personeel minder verdient dan 15 dollar per uur, eisen we een minimumloon van 15 dollar per uur in de oude haven als onderdeel van ons doel om de loonkloof te dichten.

“Het startloon voor de arbeiders in de oude haven is 10,67 dollar per uur, dat is zelfs onder het minimumloon van 10,75 dollar in Québec. De afgelopen 10 jaar gingen de startlonen met slechts 4,25% omhoog. Er moet dus nog heel wat ingehaald worden.

“We eisen ook dat het personeel een uitkering krijgt ingeval van ziekte. Op dit ogenblik heeft twee derden van de arbeiders geen enkele uitkering bij ziekte.

“De oude haven is nu vooral een toeristische zone en wordt gereguleerd door de Canadese regering. We zijn vooral leden van de vakbond van de openbare diensten in Canada, de PSAC (Public Services Alliance of Canada). Sommigen van ons zijn lid van de International Alliance of Theatrical Stage Employees, Moving Picture Technicians of nog de Artists and Allied Crafts (IATSE).”

Hoe reageert de directie op de staking? Er werd onder meer naar de rechtbank getrokken…

“Er werd geprobeerd om ons te discrediteren in de media. Zo werd gezegd dat we onmogelijke eisen stellen. Een grote meerderheid van de werkenden denkt echter dat 15 dollar per uur een heel redelijke eis is.

“Het bedrijf heeft nog niet onderhandeld, we kregen tot drie keer toe gewoon hetzelfde voorstel. Dit was het voorstel dat in de aanloop naar de staking werd verworpen door 76% van de werknemers en een stemming waarin 80% zich voor een staking uitsprak.

“Het voorstel bestaat uit een loonsverhoging van 9,5% op vier jaar tijd. In de meeste werkplaatsen zou dit een goed voorstel zijn. Maar onze lonen hinken zo ver achterop dat het niet volstaat voor ons.

“In plaats van te onderhandelen, probeerde de directie van de eerste dag een gerechtelijke beschikking te bekomen waardoor we op de site van het bedrijf geen actie mogen voeren. De directie riep valse beweringen in om deze beschikking te bekomen. De vakbond heeft nu het hoofd van de veiligheid in de oude haven voor de rechtbank gesleept omwille van zijn valse beweren die aan de basis van de gerechtelijke uitspraak lagen.

“De directie heeft de vastberadenheid van het personeel onderschat.”

De oude haven is eigendom van een Canadees overheidsbedrijf. Hoe reageert de liberale regering van Trudeau?

“We krijgen geen steun of antwoorden. We hebben ons lokaal liberal parlementslid Mark Miller ontmoet, maar daar kwam niets uit voort. We probeerden een ontmoeting te regelen met de minister van het Canadese patrimonium, Mélanie Joly, en met de minister die verantwoordelijk is voor de publieke diensten, Judy Foot. Maar we kregen van geen van beiden een antwoord.

“Ook de Canadese premier Justin Trudeau is een lokaal parlementslid. Hij wil ons evenmin ontmoeten.”

Welke steun kregen jullie?

“Onze vakbond PSAC steunt de staking met een stakersvergoeding en de vakbond betaalt de gerechtelijke kosten.

“We kregen ook heel veel steun van het publiek en van stadspersoneel en werknemers van de post. Gemeenschapsgroepen van migranten, studentenvakbonden en andere kleine vakbonden gaven ook veel steun. De lokale bevolking is erg positief, er is amper enige vijandigheid. Alternative Socialiste heeft ons ook van bij het begin enorm gesteund.”

Wat kunnen onze lezers doen om jullie te steunen?

“Dit is een van de eerste stakingen in Canada waar een minimumloon van 15 dollar per uur geëist wordt. De staking is dan ook van nationaal belang.

“Activisten en syndicalisten kunnen ons steunen door steunberichten te sturen naar PSAC Local 10333 – Travailleurs du Vieux Port Montréal, Boite Postale 116, Succursale Place D’Armes, Montréal, Québec H2Y 3H8 en protestmails naar premier Trudeau (justin.trudeau@parl.gc.ca) om de regering aan te zetten tot steun aan het personeel van de oude haven.”

Foto: alternativesocialiste.org
Foto: alternativesocialiste.org
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie