Op deze pagina bundelen we alle verslagen vanop onze stakersblog van 15 december 2014 (de volledige blog is overgeplaatst naar dit artikel zodat de blog kan afgesloten worden).

[divider]

Afsluiter van onze stakersblog:

http://www.socialisme.be/nl/21105/massale-algemene-staking-doet-regering-wankelen

[divider]

[divider]

Verslag Berchem & Antwerpen Centrum

We begonnen onze ronde zoals de vorige keer aan Berchem station waar de spoormannen hun piket hadden opgesteld. Zo konden we de eerste berichten van de staking horen via de radio en werd er ons op gewezen dat ze zondagavond om 22u met 150-200 mensen de aftrap gaven voor de staking.  Het was beduidend stil in de inkomhal en de sfeer aan het piket was strijdbaar.

Door Alex

Onze volgende stop was het piket bij De Lijn aan de Draakplaats op de rand van Berchem. Hier hadden zowel bedienden als arbeiders post gevat aan hun werkplaats. Ze konden trots zeggen dat geen enkele bus of tram was uitgereden. Ook was er maar een kleine minderheid die bezig was te werken in de administratieve blok van De Lijn in de Rodehondstraat waar men ook piket stond om de ochtendploeg te overtuigen mee te staken.

Daarna vertrokken we richting het centrum van de stad naar het piket van ACOD overheidsdiensten die gezamelijk piket stonden aan de VDAB Building , een piket van Gouden Gids Antwerpen van het LBC/NVK en we keerden ook terug naar het piket van Belgacom dat we vorige keer bezochten.  Overal werden we zeer  goed onthaald.

We kwamen steeds tussen  met ons materiaal waarin we ons perspectief naar voor brachten voor verdere acties na de 15de . Onze voorstellen werden goed onthaald en velen kochten dan ook onze  stakingseditie. Daarnaast konden we ook aantal interviews afnemen en talloze discussies voeren. Eindigen deden we bij het stakingspiket van Permeke en daarna in de Roma waar we naar speeches en muzikale tussenkomsten konden luisteren.

Deze unieke stakingsdag is er nu al een om in de geschiedenisboeken te zetten en wij zijn uitermate blij dat we mee aan deze beweging kunnen bouwen  en konden tussenkomen aan de stakingspiketten in Antwerpen. Voor ons is het duidelijk: 15 december was een zeer geslaagde stakingsdag en zal gevolgd worden door strijd in het voorjaar.

[divider]

[divider]

[divider]

[divider]

Foto’s uit Antwerpen

Ook in Antwerpen waren er een tiental ploegen van LSP op de been om piketten te bezoeken. Hieronder enkele foto’s van diverse ploegen. De naam van de foto vermeldt telkens waar ze werd genomen. Eerder verschenen al afzonderlijke reportages van andere ploegen.

[divider]

Foto’s uit Brussel

In Brussel waren er een tiental LSP-ploegen op de been. Die verkochten 112 exemplaren van onze stakingsbijlage. Hieronder enkele foto’s van verschillende ploegen. De naam van de foto vermeldt telkens de plaats waar ze werd genomen.

[divider]

[divider]

[divider]

Namen. Foto’s van diverse piketten

Foto’s van piketten in de provincie Namen. Hier namen we onder meer het initiatief om samen met JOC in de namiddag een optocht in het stadscentrum te houden.

[divider]

Gent. Foto’s van diverse piketten

In Gent werd de staking goed opgevolgd. Aan de haven lagen alle bedrijven plat met grote piketten aan onder meer Sidmar en Volvo. Aan de Ghelamco site (Ottergemsesteenweg Zuid) werd vorige keer het hele terrein afgezet. Dit werd nu herhaald, maar op grotere schaal met meer militanten. Scholieren trokken langs piketten per fiets en er was ook een fietstocht van Hart boven Hard. Aan de Ugent waren er 50 aanwezigen op het piket van het personeel. Enkele fotoreeksen vanop diverse piketten.

Fotoreeks door Jean-Marie

Fotoreeks door verschillende militanten

[divider]

[divider]

[divider]

[divider]

[divider]

[divider]

[divider]

[divider]

[divider]

Turnhout. AC-delegee Biermans/Van Genechten: “We moeten opbouwen naar 48-urenstaking”

biermanAan verpakkingsbedrijf Biermans/Van Genechten spraken we met een ABVV-delegee van de Algemene Centrale.

Interview door Mathias (Kempen)

Denk je dat deze regering fundamentele toegevingen zal doen? Indien niet, waar heen met de staking, moeten we de regering dan doen vallen?

“Of de regering effectief bereid is om aan toegevingen te doen weet ik niet, wat ik wel weet is dat morgen de volgende gesprekken gaan plaatsvinden. Wij hopen natuurlijk wel dat ze bereid gaan zijn hiertoe maar ik vrees dat we ons niet gaan kunnen verzoenen met de compromissen die ze mogelijk kunnen sluiten met ons. Ik hoop dat dat niet het geval is want dan zijn we nergens in geslaagd. Ik hoop wel dat we de regering omver krijgen, tegen Pasen misschien?

“We hebben in het verleden teveel rotte compromissen aanvaard. Onze voorouders hebben door strijd rechten afgedwongen, die traditie moeten we verderzetten.”

Hoe kunnen we de strijd na januari verder opbouwen indien nodig? Wat denk je van het idee van een tweede actieplan met meeting, betoging, regionale stakingen en 48-urenstaking?

“Op het AC congres hebben we veel militanten gezien en daar is zeer veel over gediscussieerd. Tijdens deze gesprekken kwam vaak naar boven dat we inderdaad moeten opbouwen naar een algemene staking van 48 uur, maar de mensen zouden ook graag een tweede vakbondsbetoging in Brussel zien. Deze betoging gaf heel deze beweging zoveel motivatie, we hebben dit nu zeker nodig. Piketten organiseren is zeer vermoeiend voor de arbeiders en bedienden. We hebben iets nodig dat ons terug stimuleert en motiveert.”

De regering zegt ons dat er geen alternatief is op het besparingsbeleid. Wat denk je daarvan? Welk alternatief is er en hoe kunnen we daar geraken?

“Er bestaan zeker wel alternatieven op deze besparingen. Er komen de laatste tijd te veel schandalen naar boven : Luxleaks, bedrijven die amper belastingen betalen,… Er bestaan meer dan genoeg alternatieven. Ik ben ermee akkoord dat bedrijven winst moeten maken, maar ze zouden de lonen van de managers moeten aanpakken, een vermogenswinstbelasting invoeren, … Ook op politiek vlak kan er bespaard worden , als je ziet hoeveel regeringen wij hebben.”

Hoe verloopt de mobilisatie, discussie en organisatie van de staking op je werk? Hebben jullie personeelsvergaderingen gehad? Hoe zullen jullie de staking van vandaag evalueren?

“We waren eerst een beetje sceptisch. Er werken hier een 325 mensen, de eerste stakingsdag waren met een 40 tal mensen en die zijn ook effectief mee naar Brussen gaan betogen. Voor de eerste keer was dit een groot succes. We werden wel door de directie op de vingers getikt hiervoor. Hier hebben we een passend antwoord op voorzien door de tweede actiedag met een 120-tal mensen aanwezig te zijn.

“De mobilisatie verloopt over het algemeen vrij vlot, er is momenteel een minimale bezetting maar voor de rest ligt heel het bedrijf plat. Meer dan de helft van het bedrijf steunt de staking. Er is ook sterk campagne gevoerd door de vakbond.”

Hebben we naast de vakbond ook een politiek wapen nodig in handen van de arbeiders? Een strijdpartij waar iedereen welkom is?

“Ik weet niet goed hoe ik hier mijn mening over moet geven. Om eerlijk te zijn, zijn we in het verleden vaak teleurgesteld in de CD&V & SPA. Ook op het congres is dit ter sprake gekomen, het zou inderdaad interessant zijn om iets uit te bouwen dat effectief aan onze kant staat. We zijn in het verleden verraden geweest door onze verlengstukken van het syndicale werk. Het zou handig zijn om een meer coherente organisatie te hebben die ons als vakbond effectief steunt. Dit zou ook de politiek ten goede komen. Nu stemmen veel mensen andere partijen zoals N-VA uit teleurstelling.”

[divider]

[divider]

 

[divider]

“Je bent nooit te jong om te staken”

De Standaard bracht een mooie reeks foto’s van de Gentse scholieren die per fiets langs een reeks piketten trokken. Bekijk deze fotoreportage (in een nieuw venster)

[divider]

[divider]

[divider]

[divider]

Gent. Foto’s van de opmerkelijke scholierendelegatie

jongeren

Scholieren die voor dag en dauw na een inspannende examenperiode of voor sommigen nog tijdens hun examens opstaan om mee piket te staan. Dat was het beeld dat in Gent te zien was. De media hadden meer aandacht voor het groepje N-VA-mandatarissen en jongeren die aan het station stonden te provoceren (moesten het overigens zo’n democraten zijn, waarom heeft Jong N-VA dan vorige week aan de UGent een offensief ingezet om ALS uit te sluiten?). Maar het opvallendste beeld was wel degelijk dat van scholieren die de piketten steunden. Hieronder een reeks foto’s door SooRa die duidelijk maken hoe de jongeren zich bij de arbeidersbeweging aansluiten. Arbeiders, studenten: één strijd, één front!

[divider]

[divider]