Betoging – 18 Maart – Brussel : Geen extra troepen in Irak !

4 jaar na de bezetting van Irak door Brits-Amerikaanse troepen, vindt er op 18 maart een nieuwe internationale actiedag plaats tegen de oorlog in Irak.

Oproep van Internationaal Verzet

De burgerslachtoffers veroorzaakt door deze bezetting, liepen alleen al in 2006 op tot boven de 35 000. De afwezigheid van een alternatief op de religieuze groeperingen maakt zich op een afschuwelijke manier kenbaar. De spanningen tussen de verschillende gemeenschappen (soennieten, sjiieten en koerden) versterken iedere dag. Vandaag spreekt zelfs de pers openlijk over een burgeroorlog, honderdduizenden Iraken zijn bijgevolg reeds het land ontvlucht. Bush zaaide chaos, geweld, massale werkloosheid, schaarste en armoede onder de Irakese bevolking.

De Amerikaanse interventie heeft terroristische aanslagen wereldwijd tot een nooit eerder gezien niveau gebracht. Onder het mom van de strijd tegen het terrorisme worden democratische rechten teniet gedaan. De schandalen stapelen zich op (martelingen, geheime gevangenissen,…). Vandaag de dag gelooft niemand nog in de leugens van de regering-Bush die “Irak wou bevrijden van de Saddam-dictatuur en democratie wou brengen in het Midden-Oosten”.

Het eigenlijke doel van de oorlog – de controle over de enorme Irakese oliereserves die de winsten van de Amerikaanse multinationals zou moeten verhogen – is verre van bereikt. Er zijn meer slachtoffers onder de Amerikaanse soldaten in Irak, dan het aantal doden bij de aanslagen van 11 september 2001.

70% van de Amerikanen gaat niet akkoord met het verderzetten van de bezetting. Blair kondigde, onder massale druk van de bevolking. Al een eerste terugtrekking aan van de Britse troepen. Toch besloot Bush, die volledig geïsoleerd staat met zijn agressieve politiek, opnieuw 21.500 nieuwe troepen richting Irak te sturen. Zo weigert hij het fiasco te erkennen waar de imperialistische Amerikaanse interventie op is uitgedraaid.

De anti-oorlogsbetoging van januari in Washington kon reeds op de steun rekenen van honderduizenden betogers. De anti-oorlogsbeweging moet niet rekenen op Hilary Clinton of de Democraten, slechts op haar eigen krachten. De Democraten gebruikten zelfs niet hun meerderheid in het parlement om de vraag naar 100 miljoen dollar te blokkeren die Bush nodig had voor het sturen van versterkingen. In woorden balanceren zij vandaag op een hypocriete wijze tussen het anti-oorlogsgevoel en het zicht op verkiezingen, maar weigeren ze om ook daadwerkelijk acties te ondernemen.

Het defensiebudget voor 2007 staat op de gigantische som van $ 582 miljard. De regering-Bush heeft een enorme budgetaire kloof gegraven. De Democraten zullen, eens aan de macht, dit gat enkel maar proberen te dichten met nieuwe aanvallen op de sociale zekerheid, onderwijs, gezondheidszorg,… Een anti-oorlogsbeweging vertrekkende uit de Verenigde Staten, versterkt door internationale mobilisaties, die in staat is om de miljoenen Amerikaanse arbeiders bij de strijd te betrekken, kan de kapitalisten onmiddellijk hun troepen doen terugtrekken.

Het Irakese volk moet het recht hebben om hun toekomst in eigen handen te nemen. De rijkdom die de petroleum in Irak voortbrengt moet in functie staan van de bevolking en dienen om het land opnieuw op te bouwen. Hiervoor moet deze sector genationaliseerd worden en onder de democratische controle komen van de arbeiders.

Betoog mee met Internationaal Verzet op 18 maart te Brussel tegen oorlog, uitbuiting en kapitalisme!

Zondag 18 maart, 14u Brussel-Noord

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist