Schotland. Staking treinbegeleiders tegen one-man-car levert resultaat op

Piket van RMT
Piket van RMT met sympathiserende reizigers.

Gedurende 12 dagen gingen de treinbegeleiders van de spoorbond RMT op de lijnen van ScotRail in staking. Het leverde belangrijke toegevingen van de directie op. Het nieuwe voorstel van het Nederlandse spoorbedrijf Abellio geeft aan dat de vastberaden en principiële positie van de vakbond ter verdediging van de veiligheid op treinen van ScotRail loont. De vakbond had eerder aangekondigd dat het de stakingsacties ging uitbreiden in augustus, een piekmaand voor treinverkeer in Schotland naar aanleiding van het festival van Edinburgh.

Verslag vanuit Schotland door onze correspondenten (geschreven op 8 augustus)

De algemeen secretaris van de vakbond RMT merkte op: “We hebben in dit conflict stappen vooruit gezet op basis van de vastberadenheid en de kracht van onze leden bij ScotRail die steeds opnieuw solide acties voerden om de veiligheid op het spoor te verdedigen. Dit is een voorbeeld voor de volledige vakbeweging.”

Het management van ScotRail stemde in met:

  • Een garantie op het behoud van een treinbegeleider op de nieuwe vloot van elektrische treinen die in 2017 in gebruik genomen worden. Eerder wilde ScotRail de treinbegeleider op deze diensten schrappen.
  • Een garantie dat de treinbegeleider de volledige opleiding rond veiligheidsprocedures moet volgen.
  • Treindiensten zullen niet uitgevoerd worden zonder een goed opgeleide treinbegeleider aan boord.
  • Onderhandelingen met de vakbond RMT over een methode om deze diensten te organiseren.

Op basis van dit kader stemden de afgevaardigden van RMT in met een opschorting van de geplande vijf stakingsdagen in augustus.

Veiligheid voorop!

In deze onderhandelingen wordt ook Aslef, de vakbond van treinbestuurders, betrokken. De directie wilde immers de verantwoordelijkheid voor het openen en sluiten van de deuren op de nieuwe treinen naar de bestuurder doorschuiven in plaats van de treinbegeleider. Hierdoor ging de voor de veiligheid belangrijke functie van de treinbegeleider geschrapt worden.

De vakbond RMT wil het openen en sluiten van de deuren bij de treinbegeleiders houden, zowel op de huidige diensten als in de toekomst. De vakbond eist een veiligheidsonderzoek naar de treinen van ScotRail die nu met het principe van Driver Only Operated (DOO) rijden.

Het is belangrijk dat RMT en zijn leden tijdens de staking niet toegegeven hebben aan de vloedgolf van propaganda door de directie. Er was een  effectieve campagne van de vakbond rond de kwestie van veiligheid op de treinen. Zo waren er publieke meetings doorheen Schotland met ook acties aan het hoofdkwartier van Abellio en aan de kantoren van de Schotse regering in Glasgow.

Zoals we stelselmatig benadrukten met de Socialist Party Scotland is dit immers ook een conflict met de door de SNP geleide Schotse regering. In een recent pamflet stelden we: “Zowel [Schots premier] Nicola Sturgeon als SNP-minister van transport Humza Yusuf houden vast aan de versie van het management van ScotRail. Sturgeon beweerde ten onrechte in het Schots parlement dat het conflict gaat over “wie op de knop duwt om de deuren van een trein te openen.” Dat is exact wat de bazen van ScotRail/Abellio regelmatig zeggen.” Humza Yusuf heeft de vakbond steeds opgeroepen om de acties te stoppen, zelfs op een ogenblik dat er geen enkel ernstig voorstel van de directie was.

De positie van de SNP tegen de vakbond en voor de directie van ScotRail bevestigt het belang van een strijdbare socialistische politieke kracht in Schotland. Het werk van de Trade Unionist and Socialist Coalition (TUSC) waarin zowel de RMT als de Socialist Party Scotland betrokken zijn, is daar een onderdeel van.

De komende dagen zullen er verdere onderhandelingen zijn tussen RMT en de directie van Abellio/ScotRail.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie