Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Regeringsbeleid maakt leven duurder

Op 1 augustus meldde persbureau Belga dat de inflatie in ons land een pak sterker toeneemt dan in de buurlanden. In het tweede kwartaal van 2016 ging het om 1,6% tegenover enkele tienden van een procent in Nederland en Duitsland. Het Prijzenobservatorium bij de FOD Economie weet hoe dit komt: “De BTW-stijging op energie geldt uiteraard voor het hele land, maar de hogere Vlaamse bijdrage voor het energiefonds en het afschaffen van de gratis elektriciteit hebben hun impact gehad,” zegt Peter Van Herreweghe, directeur van het Prijzenobservatorium. Kenden de buurlanden een gemiddelde elektriciteitsinflatie van 0,7 procent, dan bedroeg die in België maar liefst 40,6 procent. In Vlaanderen steeg een gemiddelde jaarfactuur voor een gemiddeld gezin met 286 euro tot 1.022 euro. En er zijn nog redenen: “Een aantal prijsmaatregelen van de overheid, zoals het duurdere onderwijsgeld en de toegenomen kosten voor waterzuivering zijn daarvan de oorzaak. Daarnaast zijn hotel – en restaurantbezoeken sneller in prijs gestegen bij ons dan in de ons omringende landen. Idem voor telecompakketten.”



Peeters eist onderzoek

De Tijd schreef op 2 augustus: “Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) heeft zijn diensten gevraagd een diepgaand onderzoek te voeren naar de almaar stijgende prijzen in België. Gisteren raakte bekend dat de inflatie in het tweede kwartaal steeg tot 1,6 procent, terwijl er in onze drie buurlanden geen sprake was van prijsstijgingen. In juli versnelde de inflatie in België zelfs naar 2,28 procent. (…) Wat Peeters vooral zorgen baart, is de stijging van de prijzen voor diensten, zoals in cafés en restaurants en voor telecommunicatie. Die ‘diensteninflatie’ is in België al 31 maanden hoger dan 2 procent.” Dat vooral de energieprijzen meespelen, vormt voor Peeters geen argument. Dat dit inflatie veroorzaakt, neemt de regering er zonder probleem bij. Ook hogere prijzen voor onderwijs en tal van diensten, is geen probleem. Neen, het voornaamste probleem dat Peeters ziet is dat de hogere prijzen leiden tot loonaanpassingen via de index. Kortom, dat onze lonen min of meer de stijgende prijzen volgen en onze koopkracht niet al te sterk ondermijnd wordt, is volgens de gevestigde politici een probleem.


Te weinig personeel…

Voor de te hoge telecomprijzen kwam er amper enkele dagen na de verklaring van Peeters over een onderzoek naar de inflatie een verklaring. Op 10 augustus schreef De Standaard: “Vicepremier Kris Peeters (CD&V) klaagt dat er te weinig concurrentie is, onder meer in de telecomsector. Maar tegelijk is de concurrentiewaakhond, die onder zijn bevoegdheid valt, schromelijk onderbemand. De waakhond beschikt maar over 26 van de nodige 40 à 45 onderzoekers. ‘We kunnen al vier jaar niet aanwerven’, zegt Jacques Steenbergen, voorzitter van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), die onder meer moet nagaan of bedrijven illegale prijsafspraken maken. Sinds de oprichting in 2013 kan de waakhond geen personeel aanwerven of bevorderen omdat het noodzakelijke personeelsstatuut er nog steeds niet is. Door de onderbemanning moet de waakhond intussen ‘heel selectief’ zijn in de onderzoeken die hij voert. Volgens een rapport van Global Competition Review wegen de personeelsproblemen op de performantie. De organisatie zet BMA op een 34ste plaats. Alleen de Indiase waakhond scoort slechter.”


140 keer het loon van een gewone werkende

Belga schreef op 8 augustus: “De toch al niet geringe beloning van de topbestuurders van Britse beursgenoteerde bedrijven is vorig jaar sterk gestegen. De ceo’s zagen hun loonzakje gemiddeld 10 procent stijgen. Dat meldde de Britse onderzoeker High Pay Centre maandag. De gemiddelde beloning voor de bestuursvoorzitter van een bedrijf uit de FTSE 100-index liep in 2015 op naar 5,5 miljoen pond (circa 6,4 miljoen euro), tegen 5 miljoen pond in 2014. De CEO’s verzamelden daarmee 140 keer meer dan hun werknemers gemiddeld aan loon betaald kregen. Dat gat was verwaarloosbaar kleiner dan in 2014. In dat jaar kwam de verhouding uit op 148 tegen 1.”



De kloof groter maken

Hoe kan de kloof tussen de hoogste en de laagste lonen groter worden? Dat is de uitdaging die gevestigde politici lijken aan te gaan. In Duitsland hebben ze alvast een voorstel in deze richting: nog lagere lonen voor sommige werkenden. De Standaard schreef op 9 augustus: “Fördern und fordern. Aanmoedigen en vragen. Dat is het motto van een nieuwe integratiewet die sinds dit weekend in Duitsland van kracht is. Het opmerkelijkste onderdeel van de wet is de creatie van ééneurojobs. De Duitse regering wil 100.000 van zulke banen creëren voor vluchtelingen. Het gaat vooral over publieke jobs, zoals het onderhouden van een park of helpen in een grootkeuken. Die ‘jobs’ bestaan al in Duitsland: langdurig werklozen worden zo opnieuw geïntegreerd in de arbeidsmarkt. Veel verdienen ze niet: meestal gaat het om 1,05 euro per uur. (…) Niet-erkende vluchtelingen konden tot nog toe geen gebruikmaken van het systeem. Maar door de nieuwe wet kan dat nu wel, al zijn de voorwaarden aangepast. Asielzoekers zullen slechts 80 cent per uur verdienen. Volgens de Duitse regering is de lagere vergoeding eerlijk, omdat heel wat jobs gecreëerd zullen worden in de opvangcentra, waardoor de vluchtelingen geen verplaatsingskosten hebben. Hebben ze die wel, dan kunnen ze aanspraak maken op een bijkomende vergoeding. (…) Wie een hele maand 20 uur per week werkt tegen een vergoeding van 80 cent, strijkt 64 euro op. ‘Maar vergeet niet: dit is geen loon. Het komt boven op de uitkering van 700 à 800 euro’, zegt Holger Schäfer van het Institut der deutschen Wirtschaft.”



Afspraken op 29 september en 7 oktober

7oktober



Waar het geld niet gezocht zal worden

De Tijd schreef op 6 augustus: “De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen bezit een lijst met meer dan 150.000 bankgegevens die gelinkt kunnen worden aan belastingontduiking. De lijst bevat ook bijna 50.000 Belgische bankgegevens. De deelstaat verkreeg de info nadat een harde schijf anoniem werd afgeleverd bij de fiscus in Wuppertal. Het gaat om gegevens bij Luxemburgse en Zwitserse banken waarin 19 landen vernoemd worden. België komt, met precies 49.022 vermeldingen na Duitsland (54.000 keer) het meest voor. De gegevens bevatten ook documenten van de adviesbureaus van een bank, ‘die kunnen wijzen op medeplichtigheid aan belastingontwijking’, aldus de minister van Financiën van Noordrijn-Westfalen, Norbert Walter-Borjans. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en de Belgische fiscus bevestigen de brief. ‘Maar die bevat geen enkele andere precisering over het aantal Belgen of het totaalbedrag’, luidt het in een reactie.” Anders gezegd: er zal niets mee gedaan worden.


Democratische waarden en normen

De Tijd schreef op 11 augustus: “In het Australische opvangcentrum voor asielzoekers op Nauru is mishandeling schering en inslag. Dat blijkt uit gelekte interne documenten van het centrum waarover The Guardian Australia gisteren berichtte. Tussen augustus 2013 en oktober 2015 werden meer dan 2.000 incidenten gemeld. In een van de klachten beschreef een asielzoeker hoe een vrouwelijke bewaker met haar zaklamp op de geslachtsdelen van zijn dochter scheen. Een vrouw kreeg dan weer te horen dat ze op een lijst stond van vrouwen met wie de bewakers seks wilden hebben zodra ze het centrum verlieten. Meer dan de helft van de klachten heeft betrekking op kinderen, terwijl die slechts 18 procent van de bewoners van het centrum uitmaken. Er zijn ook veel meldingen van pogingen tot zelfverminking. De rapporten over de mishandelingen werden opgesteld door bewakers, hulpverleners en leraars. De opvangcentra in Australië worden uitgebaat door privébedrijven.”


Gastvrijheid

Gastvrijheid voor vreemdelingen kan variëren naargelang de klassenpositie van de vreemdeling. Daar kregen we deze week een voorbeeld van te lezen in Gazet van Antwerpen. Op 11 augustus lazen we op gva.be: “Een exclusieve barbecue van de emir van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, in het beschermde natuurgebied Krickenbecker Seen net over de Nederlands-Limburgse grens bij Venlo, heeft voor opschudding gezorgd. De barbecue van de sjeik, eind juli, was een vluggertje. Aangevraagd door het consulaat van de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan de sjeik premier en vicepresident is, snel-snel goedgekeurd door de waarnemende burgemeester en al even voortvarend georganiseerd. Om aan alle wensen van de sjeik te voldoen, vorderde de gemeente acht asielzoekers op om partytenten en alle benodigdheden voor het grillfestijn naar het natuurgebied te sjouwen. Ze deden dat ‘vrijwillig’ en kregen geen cent. Op zich geen probleem. De asielzoekers wilden graag iets terugdoen voor de gemeente die hen opvangt. Maar als ze geweten hadden dat het voor de emir van Dubai was, hadden ze zich wellicht bedacht: “De Golfstaten doen niets voor vluchtelingen”, zegt een van hen aan de Rheinische Post. Alle kosten die de gemeente deed, waren voor rekening van de emir. Maar omstreden is de gastvrijheid in natuurgebied nog steeds. Lokale natuurbeschermers en oppositie vinden het ongehoord dat de waarnemende burgemeester het kwetsbare vijvergebied heeft laten gebruiken voor het evenement. Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum (67) is vader van 23 kinderen, van wie twee bij een halfzus van de koning van Jordanië. Hij is sinds 2006 aan de macht in Dubai, dat hij heeft doen uitgroeien tot een toeristisch en zakencentrum van formaat, gesymboliseerd door het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa. De schattingen van zijn vermogen lopen uiteen, van vijf miljard tot ‘minstens’ acht miljard euro.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig