Oosterlinck (KUL): Vlaamse Napoleon wil elite-onderwijs

ANDRE OOSTERLINCK, rector van de KULeuven, heeft de onderwijswereld weer eens opgeschrikt met enkele straffe uitspraken. Nadat hij enkele jaren geleden zelf mee aan de basis van de Bologna-verklaring stond, vindt de Vlaamse Napoleon – zoals hij in het academische milieu wordt genoemd – dat hij weer als redder van het Vlaamse onderwijs moet optreden.

Sven De Deken

De basis van Oosterlincks visie is dat men de verschillende universiteiten moet laten concurreren, om zo een competitiviteit te krijgen tussen verschillende universiteiten. Dit niveau kan men bepalen aan de hand van de resultaten van het gevoerde onderzoek aan deze universiteiten. Natuurlijk ontstaat er hierdoor ook een concurrentie op het vlak van fondsenwerving, en zullen de universiteiten met het meeste geld het beste onderzoek kunnen voeren en ook het meeste inschrijvingsgeld kunnen vragen. In de toekomst zal je dus moeten betalen als je degelijk hoger onderwijs wil genieten. Anders moet je maar naar een van de tweederangsuniversiteiten gaan.

Hoeveel studenten zullen moeten betalen, kan je afleiden uit de recente maatregelen in Engeland, op aandringen van Blair. Er is een nieuwe wet gestemd die het maximum inschrijvingsbedrag opvoert van 1656 euro naar 4500 euro. Later wordt de prijs zelfs volledig geliberaliseerd. De universiteiten kunnen dus volledig zelf bepalen hoeveel het inschrijvingsgeld zal bedragen. Oosterlinck zei openlijk dat het model van Blair hem inspireert. De Londense rector Richard Sykes gaf ons reeds een voorsmaakje van de bedragen die men op het oog heeft: een bedrag tussen de 15.000 en de 25.000 euro per jaar zou volgens hem een betere weerspiegeling zijn van de kost en de marktwaarde van een diploma aan zijn universiteit.

Het is met het goedkeuren van de nieuwe wet van Blair dat Oosterlinck recent in de media is gekomen, maar dat is nog niet het volledige pakket maatregelen dat hij voorstaat. Zo vindt hij ook dat het systeem van beurzen moet verdwijnen en dat men in de plaats daarvan een lening kan aangaan. Dit systeem is nu al in Leuven doorgevoerd en wordt aangeboden als men niet toekomt met zijn (veel te kleine) beurs. Studenten die afstuderen en een lening zijn aangegaan, zullen een schuld hebben van duizenden euro’s.

Steeds meer studenten zullen gedwongen worden om zo’n leningen aan te gaan, vermits de beurzen stelselmatig verlagen en in de toekomst volgens Oosterlinck zelfs moeten verdwijnen. Daarbij komt nog dat niet enkel het inschrijvingsgeld verhoogt, maar dat elke student ook nog eens verplicht zal worden om minstens een half jaar in het buitenland te studeren, op eigen kosten. Degelijk hoger onderwijs zal dus weer, net zoals 100 jaar geleden, enkel weggelegd zijn voor de rijke elite. De rest mag naar een van de tweederangsuniversiteiten gaan, om daar een waardeloos diploma te behalen. Niet tevreden met dit vooruitzicht? Strijd dan mee met ALS en LSP voor degelijk en betaalbaar onderwijs.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie