Neonazi’s plannen nieuwe bijeenkomst in Lommel

Komend weekend houden de neonazi’s van Blood&Honour opnieuw een bijeenkomst, wellicht op het Duitse militaire kerkhof van Lommel. Dat kadert in een “SS Memorial Day” waarbij de neonazi’s de gevallen “helden” van nazi-Duitsland willen herdenken. De burgemeester van Lommel toont alvast aan hoe je neonazi’s niet moet bestrijden. Walter Cremers (SP.a) stelt dat hij de politie opdracht zal geven om enkel vanop afstand toe te kijken.

De afgelopen weken werd een discussie gevoerd over hoe Blood&Honour kan worden aangepakt. Er circuleert zelfs een voorstel in het parlement om gemakkelijker en sneller te kunnen optreden tegen dergelijke groepen van neonazi’s. Dat deze gevaarlijk zijn, werd duidelijk toen bij huiszoekingen in kringen van BBET (aan andere tak van Blood&Honour) tal van wapens werden gevonden.

België speelt een steeds grotere rol in het organiseren van optredens en bijeenkomsten van neonazi’s. De reden daarvoor is deels de hardere repressie in Duitsland waardoor gemakkelijker naar hier wordt uitgeweken. Anderzijds zorgt de lakse houding in België ervoor dat Blood&Honour zich minder zorgen hoeft te maken en sneller activiteiten kan organiseren.

Zaterdag houdt Blood&Honour een herdenkingsdag voor de SS, de troepen van Adolf Hitler en nazi-Duitsland. De neonazi’s zullen naar het Duits militair kerkhof van Lommel trekken. Die informatie werd althans achterhaald door Blokwatch. Vorig jaar hield Blood&Honour eveneens een herdenkingsplechtigheid in Lommel.

De Lommelse burgemeester Walter Cremers (SP.a) lijkt er gerust op te zijn: “Vorig jaar is de samenkomst heel rustig en op een correcte manier gebeurd”, stelde hij in De Standaard. “Toen waren we ook pas op het laatste moment verwittigd en hebben we politiemensen ingezet die van op een afstand alles in de gaten hebben gehouden. Dit jaar zullen we dat weer doen. Maar zo lang ze niks onwettelijks doen en zich gedragen als gewone bezoekers op een kerkhof kunnen wij dit niet verbieden.”

Dat soort aanpak van neonazi’s leidt er enkel toe dat ze hun zelfvertrouwen kunnen versterken en steeds meer publiekelijk naar buiten komen. Misschien dat dit in eerste instantie op een “rustige” manier zal gebeuren, maar eens dat verworven is door Blood&Honour volgt onvermijdelijk een volgende stap. En dan zullen hun publieke acties wellicht niet bepaald “rustig” kunnen genoemd worden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie