Socialist uit Hong Kong onderworpen aan brutale controle op Zaventem

20160717_140235Momenteel vindt de internationale Zomerschool van de Actief Linkse Studenten in ons land plaats. Socialisten uit heel Europa en van ver daarbuiten verzamelen voor een week van politieke discussie, uitwisseling en vorming. Onder de aanwezigen ook een delegatie uit Hong Kong, waar onder meer gestreden wordt voor democratische rechten. Eén van onze uitgenodigden uit Hong Kong, Jaco, onderging een bijzonder brutale controle op de luchthaven van Zaventem. Politiek materiaal dat hij op zak had, T-shirts en USB-sticks, werden in beslag genomen. Toen hij daar vragen over stelde, onderging hij een rondje intimidatie met onder meer een volledige lichaamsfouillering. We vroegen Jaco wat er gebeurde.

“Ik komt vanuit Hong Kong naar de zomerschool van de Actief Linkse Studenten en vloog over Istanboel. Op de luchthaven in Brussel werd ik door de douane gestopt met de vraag om al mijn bagage te tonen. Bij die bagage viel het oog van de douane meteen op enkele politieke t-shirts met daarop in grote letters ‘socialistworld.net’ en op USB-sticks met citaten van Marx op. Ze zeiden me dat ik hier handel kwam drijven, terwijl ik als politieke activist uiteraard enkel voor een politieke meeting kom waar in de wandelgangen ook veel materiaal uitgewisseld wordt.

“Omdat ik teveel vragen stelde, werd de politie erbij gehaald. Ik moest meteen mijn GSM afgeven, deze eerst uitzetten mocht niet. Het werd gezien als een teken van ‘verzet’ waardoor de intimidatie werd opgevoerd. Ik kreeg handboeien om en moest naar een ander lokaal waar ik me volledig moest uitkleden om gefouilleerd te worden.

“Daarna werd ik uitgebreid ondervraagd over de organisatie waartoe ik behoor en onze politieke ideeën. Met socialistische t-shirts en USB-sticks waar Marx op staat, was dat nochtans vrij evident. De politie stelde dat ze me ervan verdachten deel uit te maken van een extremistische organisatie. Ik zei dat ik in Hong Kong actief ben in de pro-democratiebeweging en verwonderd was dat er blijkbaar ook in België een probleem van democratische rechten is. Hierop stelden ze dat het niet over democratische rechten gaat, maar om douane. Ze voegden eraan toe dat als ik me daar niet in kon vinden, ik beter ineens terugging naar Hong Kong.

“Twee uur werd ik vastgehouden zonder recht op toegang tot een contact met mijn Belgische kameraden. Er werd geen proces-verbaal opgesteld of ik kreeg toch alleszins geen kopie ervan, ook al vroeg ik daarnaar. Alleen kreeg ik een papiertje met daarop een overzicht van wat in beslag genomen was. Dat document moest ik ondertekenen, ook al wist ik niet eens in welke taal het opgesteld was. Er werd gezegd dat ik het kon terugkrijgen indien ik een taks van meer dan 500 euro betaal. Voor een 30-tal T-shirts en USB-sticks is dat een waanzinnige taks die zelfs veel hoger is dan de eigenlijke waarde van die goederen.

“De economische banden van België met de Chinese dictatuur hebben blijkbaar ook gevolgen op het vlak van democratische rechten. In plaats van de druk op het Chinese regime op te voeren om democratische rechten te erkennen, worden de Chinese methoden tegen linkse socialisten in België overgenomen. Uiteraard wil ik mijn materiaal terug zodat ik dit kan bezorgen aan mijn kameraden en vrienden op de zomerschool van ALS. Verontschuldigingen wegens de politieke repressie zouden ook niet misstaan.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie