Nice. Ons niet laten intimideren, ons niet laten verdelen !

Tegen terreur: ons niet laten intimideren! Neen aan haat, verdachtmakingen en racisme : ons niet laten verdelen!

De Promenade Des Anglais in Nice waar de terrorist toeslag. Foto: wikipedia
De Promenade Des Anglais in Nice waar de terrorist toeslag. Foto: wikipedia

De gebeurtenissen in Nice op 14 juli waren vreselijk. De man die de truck bestuurde wilde zoveel mogelijk dood en vernieling aanrichten en deed dit op een willekeurige wijze waardoor eens te meer onschuldige slachtoffers vielen. We veroordelen deze blinde terreur. Het zijn ons broers en zussen, collega’s op reis, buitenlandse toeristen, jongeren, werklozen, ouders, gepensioneerden, los van afkomst en cultuur, … die gedood zijn.

Verklaring door Gauche Révolutionnaire, onze Franse zusterorganisatie

Handelde de dader alleen? Wat is psychologisch profiel van de man die de vrachtwagen bestuurde? We weten er nog niets over, maar de gevoelens na dit geweld zijn dezelfde: triestheid en woede. Of het nu ging om een geïsoleerd individu, ISIS of gelijk welke andere groep, we moeten benadrukken dat de gebruikte methoden deze van bijzonder reactionaire groepen zijn, van dictaturen of van bezettingslegers. In koelen bloede mensen die zich niet kunnen verdedigen neermaaien, wijst op een extreemrechtse ideologie, of deze nu religieus wordt ingekleurd of niet.

Niets kan deze barbaarse aanslagen in Nice, of eerder in Bagdad waar 292 doden vielen, of die in Istanboel op 29 juni, … rechtvaardigen. Groepen zoals ISIS of diegenen die er zich op baseren, zijn niet in staat om steun te vinden onder de bevolking. Dat is hier niet het geval, maar evenmin onder moslims. Deze barbaren moeten ons niet wijsmaken dat ze tegen de oorlogen van Frankrijk en de VS strijden. Het gaat in werkelijkheid om huurlingen geleid door maffiosi die zich tegen de gewone bevolking richten met als doel om te vermijden dat er een ernstige oppositie ontwikkelt tegen de burtale regimes die zij willen vestigen. De burgerdoden als gevolg van aanslagen kunnen leiden tot wanhoop. Hetzelfde gebeurt met de burgerdoden als gevolg van de bommen van imperialistische mogendheden. De politiek van terreur versterkt enkel de heersende klassen en leidt tot een klimaat van angst, haat en verdachtmakingen.

De triestheid en woede na dergelijke wreedheden worden eens te meer gebruikt door de regering en de partijen in dienst van de kapitalisten om ons te verdelen. Noch de verlenging van de noodtoestand, noch de mobilisatie van 50.000 reservisten kunnen onze veiligheid garanderen. De noodtoestand was nooit een manier waarmee terreurdaden vermeden werden. De noodtoestand werd in november 2015 opgelegd en werd nadien voor drie maanden verlengd. Deze noodtoestand heeft de doden van Nice niet kunnen vermijden. De noodtoestand is geen oplossing om onze veiligheid te garanderen.

Het is integendeel een waar leger dat door Valls en Hollande vanaf december werd ingezet tegen acties en mobilisaties, eerst tegen de acties in het kader van de COP21 en nadien tegen de massale acties tegen de Arbeidswet. Er werd geprobeerd om betogingen te verbieden van wie ingaat tegen het huidige beleid.

We weigeren te aanvaarden wat de plegers van aanslagen ons willen opdringen, met name een gevoel van angst. Terrorisme is een politiek wapen gericht op het tegengaan van arbeiderseenheid, gericht op het stoppen van acties omwille van angst, het versterken van racisme. We mogen ons niet laten intimideren, we mogen ons niet laten verdelen!

Eenheid van werkenden en jongeren tegen barbarij en racisme!

We mogen onze veiligheid niet overlaten aan de regering Valls-Hollande of rechtse politici of nog het extreemrechtse FN. Hun beleid bestaat uit het opleggen van een sociale contrarevolutie, permanente sociale onzekerheid met bijvoorbeeld de nieuwe Arbeidswet. Zij creëren onzekerheid en onveiligheid met lage lonen, onzekere jobs en werkloosheid. Het is op die voedingsbodem dat reactionaire en gewelddadige ideeën, hoe die ook ingekleurd worden, een steun vinden. Deze ideeën baseren zich op een gebrek aan toekomstperspectieven binnen het kapitalisme.

Al wie de syndicalisten die zich tegen de Arbeidswet verzetten heeft durven te vergelijken met terroristen, zou er goed aan doen om vandaag excuses aan te bieden. Er is overigens geen enkele regering en geen enkele terroristische groep die sterker is dan de eenheid van werkenden en jongeren in massastrijd. Toen we op 31 maart en 14 juni betoogden, eengemaakt tegen het volledige asociale beleid van de regering die zich keert tegen de rechten van alle werkenden, toen stonden we sterk. Samen strijden is de enige manier om te vermijden dat de wanhoop het kan halen. Het is ook op deze manier dat we ingaan tegen de wortels van terrorisme, verdeeldheid en racisme.

Om terorrisme en haat effectief te bestrijden, moeten we ons verenigen en strijden tegen het beleid dat terrorisme en haat versterkt. Door te strijden tegen het kapitalisme, een systeem waar alles rond de winst van een handvol superrijken draait ten koste van de meerderheid van de bevolking, kunnen we de bronnen van barbarij wegnemen en een veilige en goede toekomst voor iedereen opbouwen. Een andere samenleving is mogelijk en nodig, laat ons strijden voor het socialisme!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie