Internationale vrouwendag. Enkele feiten

De afgelopen dagen verschenen enkele opvallende cijfers die duidelijk maken dat een internationale vrouwendag nog steeds actueel en nodig is als strijddag. Ook nu nog worden veel vrouwen het slachtoffer van geweld in het gezin en moeten ze opdraaien voor het grootste deel van de huishoudelijke taken. Denk je dat dit overdreven is? We verzamelden enkele gegevens uit de media van de laatste dagen.

43% verkrachtingszaken zonder gevolg

Tussen 2000 en 2005 steeg het aantal verkrachtingsdossiers bij het gerecht met 30%. Opvallend feit is dat 43% van die zaken wordt geseponeerd. Het gaat in totaal om 17.301 verkrachtingszaken. Van die dossiers was slechts 17% naar een strafrechter doorverwezen op 10 juli 2006, in 10% van de gevallen is er nog verder onderzoek. In 49,5% zijn er “onvoldoende bewijzen”.

85% van de kinderen van gescheiden ouders woont bij de moeder

In Vlaanderen zijn er zowat 300.000 kinderen met gescheiden ouders, dat komt overeen met één kind op vier. Dat brengt uiteraard heel wat problemen mee voor de kinderen, maar even zeer voor de ouders. Nu blijkt dat zowat 85% van de kinderen bij de moeder woont tegenover 15% bij de vader. Ook na een echtscheiding is het de moeder die het gros van de huishoudelijke taken moet opvangen.

Gentse vrouw tot abortus gedwongen na weigering hulp crisisopvang

In Gent was er de afgelopen week een rel rond de weigering van een crisisopvangcentrum om steun te verlenen aan de 29-jarige Sana Ammi die een gedwongen abortus onderging onder druk van haar gewelddadige vriend en diens familie. De roep om hulp werd niet beantwoordt. Resultaat: de schoonfamilie van deze vrouw probeerde de foetus te vernietigen door de vrouw te verdoven en hard in de buik te stampen.

De vrouw zocht steun, maar in het opvangcentrum werd haar man als tolk gevraagd wat niet bepaald voor vertrouwen zorgde. Een plaats in een vluchthuis zat er niet in. Haar advocaat verklaarde dat hij te horen kreeg dat dit moeilijk zou zijn omdat “men daar werkt met quota’s op grond van etnische afkomst”, waarbij de quota voor Marokkaanse hulpbehoevenden bereikt zou zijn… Hierna volgen nieuwe pogingen van de schoonfamilie om de foetus om te brengen, maar deze mislukken.

Vrouw overleden na huiselijk geweld

Dinsdag overleed in Grembergen een 52-jarige vrouw nadat ze de dag ervoor in levensgevaar naar het ziekenhuis was gebracht. De vrouw werd het slachtoffer van huiselijk geweld van haar ex-vriend en haar huidige vriend. De ex-vriend werd in 2006 en 2003 reeds veroordeeld voor slagen en verwondingen aan de vrouw…

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie