Zomerpamflet ALS: tegen dictatuur van de multinationals, tegen discriminatie!

ega_2016

Deze zomer staan de Actief Linkse Studenten en Scholieren aan verschillende festivals. We hebben specifiek materiaal zoals stickers en een zomerpamflet. Hieronder kan je ons zomerpamflet lezen. Centraal daarin staan de strijd tegen de dictatuur van de multinationals en tegen discriminatie.


Stop TTIP

Hoewel de exacte inhoud van het TTIP akkoord nog niet gekend is, zijn de grote lijnen duidelijk: alle macht aan de aandeelhouders! Onze generatie is nu al slachtoffer van dit systeem: massale werkloosheid, terrorisme, oorlog, miserie, … Het TTIP-akkoord is een serieuze nieuwe aanval tegen de levensvoorwaarden van de meerderheid van de bevolking.

Zij hebben het geld, wij het aantal

Niets staat vast. Als we de krachtsverhoudingen omkeren, kunnen we zaken veranderen. Door te betogen, zullen we tonen dat jongeren en werkenden dit akkoord verwerpen. Eén betoging zal niet volstaan, maar als we elke mobilisatie gebruiken, kunnen we de beweging tegen TTIP verder uitbouwen.

Op je school, faculteit

Probeer in je omgeving één of enkele mensen te overtuigen om mee te gaan. Organiseer een afspraak om over TTIP te discussiëren, maak een spandoek of pancartes, … Kortom: bekijk hoe we de beweging rondom ons kunnen uitbouwen. Je kan ons ook contacteren om te zien hoe je je kan engageren in de strijd.

Utopisch ? Diegene die gelooft dat het kapitalisme een toekomst biedt, is utopisch!

Tegen TTIP? Dat is ook reageren tegen een systeem dat toestaat dat een minderheid zich alle rijkdom toeëigent: het kapitalisme. ALS strijdt voor een maatschappij waarin de grote bedrijven onder democratische controle van de gemeenschap komen. De productie van de rijkdommen mag niet dienen om de portefeuilles van de rijksten te vullen, wel om de behoeften van iedereen in te lossen. Een maatschappij die de emancipatie van iedereen mogelijk maakt, dat is wat wij het democratisch socialisme noemen.

 

Zin in chloorkippen op je bord?

TTIP wil de grootste vrijhandelszone in de wereld creëren (EU+VS). Concreet betekent dit dat ze de slechtste wetgevingen van elk continent kunnen nemen betreffende lonen, gezondheid, klimaat, … en die opleggen aan de anderen. Speciale rechtbanken moeten in de gaten houden dat een Staat geen maatregelen neemt die de winsten van een multinational kunnen beperken. Voor Europa betekent dat: het verbod op GGO’s of het gebruik van chloor om kippen te reinigen, opheffen; stopzetten van antivervuilingstaxen, … Ook het beëindigen van elke regelgeving op de financiële sector. Kortom, het stemhokje wordt wettelijk ondergeschikt aan hun rechten. De dictatuur van de multinationals wordt geïnstitutionaliseerd.


Op straat komen om deze afbraakregering en heel het besparingsbeleid te doen vallen!

Wat is de Wet Peeters?

Het is een reeks maatregelen die de arbeidsvoorwaarden flexibiliseren. Die zouden vanaf nu individueel onderhandeld worden. Tegenover zijn baas, staat de indiividuele werknemer zwak en zal hij alles moeten aanvaarden. Bovendien zouden de eerste 100 overuren gewerkt worden zonder extra loon, noch recuperatie ; Ziedaar de 45u-week. Langdurige interimcontracten worden mogelijk met risico op aanpassing van werkplaats of jobomschrijving van de ene dag op de andere. En als kers op de taart hoeven uurroosters slechts 24u op voorhand angekondigd te worden.

Hoe belangt dit ook jongeren aan?

70% van de interimmers zijn jonger dan 30 jaar en 36% ervan zijn student. De regering wil ons tegen elkaar uitspelen door ons vast te zetten in een onzeker statuut en ons afhankelijk te maken van de noden van de markt. Het beperken van de toegang tot uitkeringen maar ook het onvrijwillig deeltijds werken, maken de situatie erger. In Brussel telt men gemiddeld 1 vacature voor 17 sollicitanten.

En dat alles zonder het te hebben over de besparingsmaatregelen in het onderwijs. Die zouden nog eens 1 miljard moeten opleveren tegen het einde van de legislatuur en zullen de kwaliteit en toegankelijkheid serieus ondermijnen.

Welk alternatief?

Tegenover dit patronaal project moeten we de belangen van onze klasse met collectieve antwoorden verdedigen. Dat betekent strijden voor kwaliteitsvolle, voor iedereen toegankelijke openbare diensten en de herverdeling van de arbeidstijd zonder loonsverlies en met bijkomende aanwervingen.

Meer nog, enkel door te breken met dit kapitalistisch systeem dat een kleine minderheid aan aandeelhouders en grote werkgevers dient, zullen we in staat zijn de afbraak van onze levens- en arbeidsvoorwaarden te stoppen. We moeten een maatschappij opbouwen waar de behoeften voorrang krijgen op de winsten.

Dat kan enkel door de democratie niet te beperken tot de parlementen, maar door de sleutelsectoren van de economie onder gemeenschappelijke controle te plaatsen.


Stop racisme, seksisme en homofobie

Stop racisme

Het politiegeweld tegen zwarten in de VS, controles op basis van uiterlijk sinds de aanslagen, het Europese vluchtelingenbeleid, de uitbuiting van mensen zonder papieren, … Allemaal voorbeelden die aantonen in welke mate de kapitalistische maatschappij doordrongen is van racisme en discriminatie.

Stop seksisme

De commercialisering van het vrouwenlichaam, het gebruik ervan om winst te maken via marketing heeft gevolgen: banalisering van intimidatie, gebrekkige justitie met opschorting van straf voor verkrachters (zoals voor de Gentse radiopresentator) waardoor hun daden worden geminimaliseerd en de slachtoffers worden geculpabiliseerd. Op festivals of elders blijft seksisme geworteld in ons dagelijks leven.

Stop homofobie

Feitelijke of juridische gelijkheid is nog lang niet bekomen voor Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen, Transgenders, Queers, Interseksen en anderen (LGBTQI). Dat verschillende wereldleiders de aanslagen in Orlando weigerden als homofobe te bestempelen, bewijst dat. In België is elke trans die juridische erkenning voor zijn geslacht wil, verplicht zich psychiatrisch te laten onderzoeken, een sterilisatie en andere onwaardige behandelingen te ondergaan die zouden afgeschaft moeten worden. Het traditionele gezin dient om het gebrek aan degelijke publieke diensten te verzachten. Dat is waarom het marginaliseren van LGBTQI en het seksisme ook toeneemt naarmate onze sociale verwezelijkingen worden aangevallen.

Samen tegen discriminaties en uitbuiting

Door de onderdrukte massa’s tegen elkaar opzetten en de vooroordelen aanscherpen wordt onze aandacht afgeleid van de echte verantwoordelijken van de economische, sociale en ecologische problemen. Alle vormen van discriminatie betekenen een rem op onze strijd voor een waardig leven. We moeten een consequente actieve en politieke oppositie opbouwen tegen elke poging tot verdeeldheid. Iedereen heeft recht op een echte toekomst en op respect ongeacht zijn afkomst, religie, geslacht of seksuele orientatie. Enkel samen zullen we dat kunnen afdwingen.

Wat doet de ALS?

Wij organiseren geweldloze acties telkens wanneer extreemrechts (NSV, PEGIDA, … ) en reactionaire groepen (die tegen abortus of LGBTQI-rechten zijn) haat en verdeeldheid willen zaaien. Telkens antwoorden wij met een oproep tot solidariteit en sociaal verzet. De strijd tegen discriminatie is bovendien onlosmakelijk verbonden met de strijd tegen besparingen: daarvoor hebben we eenheid en de betrokkenheid van iedereen nodig. Aarzel dus niet en sluit aan!


SLUIT AAN BIJ DE ACTIEF LINKSE STUDENTEN EN SCHOLIEREN

Het kapitalisme heeft geen antwoord op de economische, sociale, ecologische en vluchtelingencrisis. Het veroorzaakt enkel meer oorlog en miserie. Een andere maatschappij is nodig! We kunnen ons echter niet beperken tot frustratie en verontwaardiging: om de maatschappij te veranderen moeten we haar begrijpen en analyseren, maar ook de lessen trekken uit het verleden. Om dat te doen baseren wij ons op het marxisme. Dat is geen stroef dogma, maar een flexibele methode om de wereld te begrijpen en te veranderen.

De Actief Linkse Studenten en Scholieren (EGA, Étudiants/Écoliers de Gauche Actifs langs Franstalige kant) is de jongerenorganisatie van de Linkse Socialistische Partij (LSP). Wij verdedigen een antikapitalistisch alternatief dat gebaseerd is op de gemeenschappelijk democratische controle van de economie, die zich bezig houdt met de behoeften van de meerderheid van de bevolking. Dat is wat wij democratisch socialisme noemen.

Bouw met ons mee aan dat alternatief! Contacteer ons om op de hoogte te blijven van onze activiteiten, om een afspraak te maken met een lid en meer te weten te komen over ALS of om lid te worden : Lidkaart aan 5€ (met 3 nummers van onze krant De Linkse Socialist thuis opgestuurd).

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie