Foto: Jan (Leuven)

Foto: Jan (Leuven)

Over heel de wereld waren er sympathiserende boodschappen en solidariteitswakes na de brutale aanval op de LGBTQ-club (Lesbiennes, Gays, Biseksuelen, Transgenders en Queers) Pulse in het Amerikaanse Orlando op 12 juni. Het nieuws dat 49 mensen om het leven kwamen nadat een man het vuur opende op de aanwezigen in de club ging de wereld rond. Naast de wakes en verklaringen is er ook een vernieuwde discussie opgestart.

Artikel door Hanne (Antwerpen) uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Was dit een aanslag van religieuze normen op een minderheidsgroep die pas haar rechten begint op te eisen in onze samenleving? Of is er een dieperliggend probleem?

Allereerst moeten we deze laffe daad veroordelen.  Eender welke vorm van discriminatie of geweld op een minderheidsgroep is een aanval op onze klasse, los van wie de dader is of wat zijn motieven zijn. Deze mensen werden weggerukt van hun families en geliefden om geen enkele reden behalve het zaaien van haat en verdeeldheid.

Verschillende rechtse stromingen spelen in op haat en verdeeldheid en versterken deze. Denk maar aan extreemrechts racistisch geweld. In Groot-Brittannië werd een parlementslid op straat vermoord door iemand die met neonazigroepen verbonden was. Ook afkeer tegenover LGBTQ-mensen komt vaak terug bij rechtse stromingen, sommige daarvan beroepen zich op religie.

Verdeeldheid en vooroordelen zitten ingebakken in dit systeem. Het kapitalisme heeft nood aan racisme, seksisme, homofobie, … om een bres te slaan tussen diverse gemeenschappen die samen de onderdrukte laag van de bevolking vormen. Waarom zijn de 99% armsten nog niet massaler in opstand gekomen tegen de dictatuur van de 1%? Omdat ze niet altijd beseffen dat wie hen onderdrukt en zich nog niet als 99% georganiseerd hebben. Verdeeldheid speelt de 1% rijksten in de kaart.

Na jaren van milde vooruitgang voor de LGBTQ-gemeenschap – denk aan de legalisering van het homohuwelijk of de mogelijkheid van adoptie door homokoppels – is er opnieuw een toename van homofoob geweld. De geboekte vooruitgang is belangrijk en veelal het resultaat van een breed gedragen steun. Dat zagen we met het referendum over het homohuwelijk in Ierland in 2015, maar we zien het ook bij ons met de massale deelname aan de jaarlijkse Pride. Op basis van die solidariteit kunnen we op homofoob geweld antwoorden.

Racisme is geen antwoord op homofobie

De aanslag werd meteen aangegrepen om een nieuw klimaat van angst en haat te creëren, maar dan tegen de moslimgemeenschap. Dat is verwerpelijk en hypocriet. De rechterzijde die het voortouw neemt in het verspreiden van vooroordelen tegen migranten, stond zelf jarenlang vooraan in het verzet tegen holebirechten.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump verklaarde na de aanslag in Orlando: “We kunnen niet blijven toestaan dat duizenden en nog eens duizenden mensen ons land binnenstromen, van wie velen hetzelfde gedachtegoed dragen als de meedogenloze killer van Orlando.” En dat terwijl Trump zelf een boegbeeld is van conservatief en homofoob Amerika. Trump verzet zich consequent tegen het homohuwelijk. Hij ontdekt homofobie enkel als het zijn racistische agenda kan dienen.

Rechtse populisten als Trump werken verdeeldheid in de hand. Hun pleidooi voor individualisme en haat dat, gericht op een maximale mediabelangstelling, zo schokkend mogelijk wordt gebracht, geeft een aanzet tot monsterlijke vormen van discriminatie. De dader van de aanslag in Orlando had naar eigen zeggen banden met Islamitische Staat. Dit wil niet zeggen dat de volledige moslimgemeenschap verantwoordelijk is voor dit geweld. Net zomin als alle blanke Britten verantwoordelijk zijn voor de moordenaar die Jo Cox om het leven bracht. Er kwamen ook vanuit de moslimgemeenschap duizenden boodschappen van sympathie en veroordeling van de aanslag. Dat is geen toeval, de overgrote meerderheid van de slachtoffers van IS zijn gewone moslims.

Solidariteit!

Tegenover haat en terreur plaatsen wij solidariteit. We zijn één klasse, de werkende klasse die onderworpen is aan een systeem waarin een kleine groep superrijken het voor het zeggen heeft. Of we nu gay, moslim, blank of zwart zijn, maakt geen fundamenteel verschil. Onze rechten liggen onder vuur en we kunnen ze enkel verdedigen en uitbreiden door er samen voor op te komen. Als LGBTQ-rechten of die van migranten bedreigd worden, is dit om de positie van de volledige werkende klasse te ondermijnen. Hoe sterker en eengemaakter in respect voor elkaars eigenheid we opkomen tegen elke vorm van onderdrukking, hoe zwakker de machthebbers staan.

De Pride is al jarenlang een verzamelplaats voor LGBTQ-mensen om samen hun eigenheid te vieren. Laat er ons voor zorgen dat dit ook terug meer een moment van strijdbaarheid wordt om LGBTQ-rechten te verdedigen en bij te dragen aan de strijd voor een nieuwe samenleving gebaseerd op gelijkheid en respect, een socialistische samenleving!

[divider]

Schandaal: homofoben protesteren tijdens begrafenis slachtoffers Orlando

Dieper dan dit kan je niet vallen. Een handvol manifestanten van de orthodoxe Westboro Baptist Church probeerde de begrafenis van een slachtoffer van de aanslag in Orlando te verstoren met homofobe boodschappen. De schandalige actie botste meteen op protest van omstaanders. Zowat 200 mensen omsingelden het groepje extremisten met regenboogvlaggen zodat de rouwenden er niet direct mee geconfronteerd werden.