Home / Kort / Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

Dagelijks seksisme

Maandag gelezen in De Standaard: “De organisatie ‘Would You React?’, die naar eigen zeggen de burgers wil aanzetten tot meer solidariteit, trok in Brussel de straat op om vrouwen te vragen of ze vaak last hebben van mannen die wansmakelijke dingen naar hen roepen. Omdat de meeste ondervraagden dat leken te bevestigen, voegden ze de daad bij het woord en zetten een experiment op. In een winkelcentrum staan twee mannen op de roltrap. Ze slingeren een vrouw, een paar trappen voor hen, allerlei verwensingen naar het hoofd als ze niet ingaat op hun avances. Hoe reageren de omstaanders? Laten ze het gewoon gebeuren of zijn er toch mensen die de mannen durven terechtwijzen? Hoe zou je zelf reageren? Dat is de opzet van het filmpje dat de organisatie op het internet zette en dat ondertussen al meer dan 280.000 keer werd bekeken. Bij de omstaanders blijft het behoorlijk kalm en weinig mensen maken bezwaar als de mannen de vrouw beginnen uit te schelden voor hoer, opmerkingen maken over haar kont en menen dat ze verkrachting uitlokt door haar kledingstijl. Sommige omstaanders beginnen er zelfs een beetje mee te lachen. ‘Zolang je niet aangeraakt wordt, is er niets aan de hand. Het zijn maar woorden’, reageert een van de omstaanders als hij achteraf wordt aangesproken op zijn niet-ingrijpen. Pas bij de achtste poging is er een ouder koppel dat wel reageert en de jongens probeert duidelijk te maken dat ze behoorlijk vervelend zijn en de vrouw met rust moeten laten.”

Hier de video van ‘Would you react?’:

Hoe wordt seksueel geweld in ons land aangepakt?

In de zaak van een Gentse radiopresentator die een jonge vrouw verkracht had, werd deze week in hoger beroep beslist om de dader geen straf op te leggen. De man krijgt opschorting. In tegenstelling tot de beslissing in eerste aanleg werd nu duidelijk gesteld dat er geen sprake was van ‘uitlokking’ door het slachtoffer en er werd ook niet ingegaan op nonsens als een onderscheid tussen een gewelddadige en een niet-gewelddadige verkrachting. Maar ondertussen komt de dader er straffeloos van af. Het slachtoffer reageerde woensdag in De Standaard: “Ik ben verbouwereerd. Het Hof van Beroep stelt in het arrest duidelijk dat de verkrachting op geen enkele manier valt goed te praten – wat bij de motivatie in eerste aanleg nog veel onduidelijker was. En toch is het resultaat van de rechtszaak hetzelfde: hij krijgt geen straf.”

Voor en na…

Apache.be spit het Optima-dossier grondig uit, meteen wordt bevestigd waarom een onafhankelijke en kritische nieuwssite nuttig is. Apache publiceerde een dossier over de Antwerpse link van Optima. Dit had gevolgen die werden samengevat in een beeld met twee foto’s en volgende reactie van Apache.be:
“Zoek de twee verschillen:
– De foto links, genomen op 19 juni aan de Tunnelplaats.
– De foto rechts, genomen op 23 juni aan de Tunnelplaats.
Na publicatie op Apache ‘Optima: de Antwerpse connectie’ (die naar burgemeester Bart De Wever leidt). Gratis link: http://bit.do/optimantwerpen.”

apache

Racistisch geweld

Ondertussen in Essen: VB-gemeenteraadslid klopt op uitbater nachtwinkel. Hij beweert dat de nachtwinkelier zijn dochter had lastiggevallen, maar ging er toch gewoon terug om tabak te kopen. En om de uitbater in elkaar te slaan natuurlijk. Gazet van Antwerpen schreef maandag: “In een nachtwinkel in de Spoorwegstraat heeft vrijdagavond een vechtpartij plaatsgevonden. Daarbij was gemeenteraadslid Siegfried Heylen (Vlaams Belang) betrokken. Winkeluitbater Singh Surnjie raakte daarbij vijf dagen werkonbekwaam. Heylen werd ondertussen verhoord. Hij is niet aangehouden, maar moet wel ter beschikking van het parket blijven. Volgens Heylen ligt een eerder incident aan de basis. “De man heeft mijn dochter eind mei lastiggevallen. Er werd toen een proces-verbaal opgesteld en mijn dochter heeft een videoverhoor afgelegd.” “Toen mijn zoon vrijdag tabak nodig had, ben ik naar de nachtwinkel gegaan. Toen ik uitbater zag grijnzen, zijn mijn stoppen doorgeslagen.” De politie en de ambulance kwamen ter plaatse. De uitbater van de winkel werd naar het ziekenhuis afgevoerd en is vijf dagen werkonbekwaam. Hij ontkent dat hij de dochter heeft lastiggevallen. “De man werd woest toen hij me zag”, zegt hij.”

Loonkloof: 21%

Dinsdag verscheen persbericht van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. “Het loonkloofrapport 2016 toont aan dat in 2013 een vrouw in België gemiddeld 8% bruto per uur minder verdiende dan een man. Op jaarbasis, en dus rekening houdend met deeltijds werk, bedroeg de loonkloof gemiddeld 21%. Deze cijfers zijn een verbetering van 1 procentpunt ten opzichte van het vorige rapport. Toch zien we de laatste jaren slechts een trage evolutie naar meer loongelijkheid tussen vrouwen en mannen. Typisch vrouwelijke functies worden over het algemeen slechter betaald. Daarenboven bewijzen de gegevens van de loonkloof in uurlonen dat loondiscriminatie onbetwistbaar is: vrouwen worden soms minder betaald voor dezelfde functie. De nog grotere loonkloof in jaarlonen is vooral te wijten aan het feit dat vrouwen meer deeltijds werken dan mannen. Door minder uren te werken, ligt het gemiddelde bruto-jaarloon van vrouwen veel lager dan dat van mannen.”

Enkele cijfers uit het rapport:

  • Volgens het loonkloofrapport 2016 daalt de loonkloof in België, maar erg traag. De loonkloof op jaarbasis blijft zeer hoog: 21% in 2013, in 2009 was dat 23%.
  • De grootste loonkloof was te vinden in de luchtvaartsector (33%).
  • De loonkloof in extralegale voordelen loopt aanzienlijk op. De bijdragen voor aanvullende pensioenen liggen voor vrouwen gemiddeld 38% lager dan voor mannen. De tussenkomst in het woon-werkverkeer ligt voor vrouwen gemiddeld 14% lager.
  • De loonkloof neemt toe bij een hoger opleidingsniveau. De loonkloof is het grootst bij hogeropgeleiden, namelijk 17% in de industrie en marktdiensten.
Oorlog

Dinsdag schreef De Tijd: “De Belgische luchtmacht heeft zes F-16’s naar Jordanië gestuurd in de strijd tegen Islamitische Staat. Vanaf 1 juli worden de gevechtsvliegtuigen ook ingezet boven Syrië. Vanop de luchtmachtbasis in Kleine Brogel zijn gisteren zes F-16’s naar Jordanië gevlogen om deel te nemen aan het internationale offensief tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Voor het eerst worden de gevechtsvliegtuigen ingezet voor operaties boven Syrië. ‘Als we IS willen verslaan, moeten we dat ginder doen’, zei minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).” Oorlogstaal en bijhorende daden zullen de chaos in het Midden-Oosten niet stoppen. Dat zou 13 jaar na de interventie in Irak toch duidelijk moeten zijn?

Voor verplaatsing van 150 meter neemt Brasschaatse N-VA schepen de wagen…

We kennen ondertussen al enkele Brasschaatse N-VA-verkozenen. Titelvoerend burgemeester is er Jan Jambon. Die kennen we uiteraard, al was het maar om op cruciale ogenblikken tegen politie-agenten te kunnen zeggen dat we hem kennen. Vorige week brachten we in deze rubriek een wel erg opmerkelijk seksistische uitspraak van gemeenteraadslid Car Huybrechts. Die haalde deze week opnieuw de media met zijn opmerkingen over de opgeklopte Rode Duivels mania in ons land. Dat Huybrechts zijn commentaar enkel op de Nederlandse televisie kwijt kon, was ook opmerkelijk. Maar er zijn nog twee Brasschaatse N-VA-verkozenen die onze aandacht verdienen. Het Laatste Nieuws schreef woensdag: “Zowel schepen Tom Versompel (N-VA) als Luc Sevenhans (N-VA) stapten in de wagen met een glas te veel op. Voor Versompel is het de tweede keer in anderhalf jaar tijd. (…) Nu loopt de schepen dus opnieuw tegen de lamp. Niet stomdronken maar wel met net een glas te veel op. “Ik wil niets goed praten maar ik had slechts drie pinten op. Ik kwam van een vergadering en was richting huis aan het rijden, een afstand van 150 meter. Ik werd in mijn eigen straat gecontroleerd. Ik had niet in de gaten dat ik een glas boven de wettelijke limiet op had. Blijkbaar kan mijn lichaam op een vrijdag minder aan”, zegt de schepen voor onder andere Lokale Economie die net 0,5 blies. Collega Luc Sevenhans (61), schepen van onder andere Mobiliteit, werd na de dorpsdag in Brasschaat gecontroleerd en blies positief. Hij kreeg een voorwaardelijke straf. “Heel dom dat ik een glas te veel op had. Ik zal dus mijn collega niet veroordelen, ik ben ook niet heilig”, zegt de schepen.” Dat drinken en rijden niet slim is, weten we allemaal. Maar wij stelden ons ook de vraag waarom iemand voor een afstand van 150 meter de auto neemt. Zeker als er al een glas gedronken wordt. En als uit eigen ervaring geweten is dat er al eens controles in je straat zijn. Nadien raakte bekend dat ook een Brasschaatse CD&V’er met teveel alcohol achter het stuur werd tegengehouden. Zou er een alcoholprobleem in Brasschaat zijn?

Onafhankelijk?

Greenpeace voerde deze week actie aan de kantoren van het FANC dat toezicht houdt op de kerncentrales. De milieubeweging merkte op: “Het FANC is niet onafhankelijk: noch economisch, noch politiek, noch structureel. Dat klaagt Greenpeace vandaag aan. Actievoerders van de milieuorganisatie hebben een spandoek gehangen aan de hoofdzetel van het agentschap. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, dat geacht wordt onafhankelijk te zijn, wordt in realiteit voor meer dan 75% rechtstreeks betaald door Engie/Electrabel, uitbater van de Belgische kerncentrales.”