LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten,… Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. Nieuwe leden kunnen uitleggen waarom ze lid geworden zijn (en waarom jij dat ook moet doen).



Zomercampagne in teken van strijd tegen discriminatie en voor een toekomst

dour2Elke zomer trekken we met de Actief Linkse Studenten en Scholieren naar verschillende festivals en andere plaatsen waar jongeren bijeenkomen. We doen dit om mee te genieten van de sfeer, maar ook om campagne te voeren. Dit jaar staat onze zomercampagne in het teken van de strijd tegen discriminatie: racisme, seksisme, homofobie, … Daarnaast besteden we ook aandacht aan het verzet tegen het besparingsbeleid met de vakbondsacties na de zomer maar ook het protest tegen het vrijhandelsverdrag TTIP.

We komen actief op voor een sociaal antwoord op tekorten en we bestrijden wat ons verdeelt in die strijd. Met ALS beperken we ons niet tot woorden en standpunten, we organiseren ook tal van acties. Zo waren we dit jaar betrokken in de organisatie van verschillende antiracistische betogingen, onder meer in Antwerpen (januari), Gent (februari) en Leuven (maart). Die betogingen overtroffen telkens de opkomst van de extreemrechtse haatmarsen. Telkens een racistische haatgroep zoals Pegida de kop opsteekt, proberen we het verzet ertegen te organiseren. Via mobilisatie kunnen we vermijden dat extreemrechts de straten overneemt en gaan we in discussie met jongeren en werkenden over een programma en actiemethoden waarmee we een krachtsverhouding uitbouwen om racisme te isoleren in de samenleving.

Ook rond seksisme en homofobie organiseren we tal van acties en activiteiten. Zo hielden we dit jaar in het kader van de internationale vrouwendag niet alleen een vormingsdag maar namen we ook deel aan een betoging van het vrouwencomité van de mensen-zonder-papieren. Daarmee werd de bijzonder kwetsbare positie van vrouwelijke vluchtelingen naar voor gebracht en werd solidariteit georganiseerd. Net als na de aanslagen in ons land namen we actief deel aan de solidariteitswake na de homofobe aanslag in Orlando. Op de jaarlijkse Pride pleitten we voor een strijdbare positie tegen homofobie.

Een belangrijke uitdaging voor jongeren in de komende maanden zal de strijd tegen het besparingsbeleid zijn. Er wordt hard bespaard op onze toekomst. Dit mogen we niet aanvaarden, onze plaats is in het sociaal verzet. In Frankrijk nemen jongeren het voortouw in de acties, dit moet ook bij ons mogelijk zijn. Toen het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs verhoogd werd, organiseerden de Actief Linkse Scholieren honderden Gentse scholieren in een beweging daartegen. Het bleef jammer genoeg beperkt tot scholieren in één stad, waardoor de beweging niet verder kon groeien om tot een overwinning te komen. Maar het toonde wel het potentieel en ook het verschil dat een georganiseerde politieke jongerengroep kan maken.

De nationale vakbondsbetoging van 29 september en de staking van 7 oktober bieden mogelijkheden om met jongeren deel te nemen aan verzet. Ook de betoging tegen TTIP op 20 september is belangrijk, we mogen niet toelaten dat multinationals een ijzeren greep op ons leven krijgen. Tegen de dictatuur van de multinationals die trouw wordt opgelegd door neoliberale besparingspartijen, plaatsen wij de strijd voor een alternatief, voor een andere samenleving waarin jongeren wel een toekomst kunnen uitbouwen. Voor ons is dat een socialistische samenleving. Werk samen met ons aan een jongerenorganisatie die daarvoor opkomt!

Contacteer ons via info@actieflinks.be of 02/345 61 81.


Zomereditie van ‘De Linkse Socialist’

dls356In de zomereditie van ‘De Linkse Socialist’ staat revolte centraal. In eigen land zagen we de revolte van de spontane stakingen eind mei en begin juni, gevolgd door een algemene staking op 24 juni. Het besparingsbeleid wordt niet aanvaard, er wordt gezocht naar manieren om ertegen in te gaan en naar alternatieven op dit beleid. Deze woede en zoektocht zien we ook elders in Europa. De Brexit-stemming bijvoorbeeld was vooral een verwerping van het establishment. In Spanje bleef Unidos Podemos onder de verwachtingen, maar ondertussen bevestigt de linkse formatie met meer dan 20% van de stemmen.

We laten stakers aan het woord, zo bieden we tegengewicht aan de gevestigde media waar enkel aandacht is voor de ‘overlast’ van stakingen maar nooit voor de redenen. We evalueren de Belgische acties en gaan in op de kwestie van een politiek alternatief.

Een andere rode draad in deze krant is de strijd tegen discriminatie, zowel racisme, seksisme als homofobie. We besteden drie pagina’s hieraan (14, 15 en 16). Verder gaan we ook na hoe jongeren een specifieke rol kunnen spelen in het verzet tegen de rechtse regering. En we staan stil bij de betoging tegen TTIP in september.

Veel leesplezier en een welverdiende vakantie gewenst!

Inhoud

  1. Tegen het Europa van de rijken: revolte vereist alternatief
  2. Lampiris & de groene vrije markt: wachten op Godot met gevaarlijke gevolgen || Paarse bank ‘Optima’ failliet
  3. De inzet van het actieplan: de regering doen inbinden of ten val brengen? || Gevestigde partijen jutten nationale verdeeldheid op om opgaande sociale strijd te bestrijden || Zo gezegd
  4. Stakers aan het woord
  5. Stakers aan het woord
  6. Stand-upcomedian Nigel Williams over de strijd tegen Thatcher toen en nu || Piet Akkerman: van Antwerpse vakbondsleider tot Spanjestrijder
  7. Regering doen vallen, maar wat dan? Wat is het alternatief?
  8. De stakers hebben gelijk. Sociale afbraak beantwoorden met strijd!
  9. Jongeren: voor onze toekomst moeten we strijden!
  10. Na de Brexit-stemming: ongenoegen organiseren om Tories en hun beleid weg te krijgen! || Links en de EU: neen aan het Europa van het kapitaal!
  11. Unidos Podemos blijft onder de verwachtingen, maar bevestigt links potentieel || Bernie Sanders’ politieke revolutie verderzetten
  12. Partijnieuws
  13. Stop TTIP. Stop de dictatuur van de multinationals! || Ugent. Verhoging inschrijvingsgeld voor éénjarige ManaMa’s en postgraduaten afgevoerd na protest
  14. Racisme stoppen door op te komen voor jobs, onderwijs en een toekomst voor iedereen! || Verdwijnt het racistisch politiegeweld op de Antwerpse Luchtbal in de doofpot?
  15. Na Orlando de strijd tegen LGBTQ-fobie opvoeren || Seksisme: ook onder ondernemers en academici. Femme de l’unif?
  16. Stop racisme, seksisme & homofobie

Nog geen abonnement? Breng daar vandaag nog verandering in zodat we onze krant kunnen opsturen!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie