Stakingsdag in Brussel: mobilisatie doorzetten tot de val van de regering

Tijdens de staking van 24 juni trokken militanten van LSP naar diverse piketten in Brussel om er de syndicalisten te ondersteunen in hun actie en om in discussie te gaan. Aan het Brugmann ziekenhuis stond ’s ochtends vroeg een muzikaal piket van de Lokale en Regionale Besturen (LRB). De vakbondsdelegatie verspreidde pamfletten om personeelsleden en patiënten te sensibiliseren. Voor wie meer wilde weten, waren er uitgebreide dossiers waarin de aanvallen van de wet-Peeters gedetailleerd aan bod kwamen. Volgens Pascale, een vakbondsafgevaardigde, was het doel om “de werkenden bewust te maken dat hun rechten in gevaar zijn en om hen te sensibiliseren over de politieke situatie. De verworvenheden die door de strijd van onze grootouders zijn afgedwongen, zijn nu in gevaar.”

Door Ammar (Brussel)

Aan het piket was er geen twijfel over de noodzaak om deze regering weg te staken. “Michel zegt altijd hetzelfde. Volgens hem zijn er structurele maatregelen nodig. De sociale dialoog is dood, alle beslissingen worden eenzijdig genomen door de regering.” Delegee Pascale wijst op het verraad van de PS die vandaag “rechts” is. Hij kijkt eerder naar “oppositiepartijen, zoals PTB maar ook LSP.”

 

Strijdbaar piket voor het ziekenhuis Brugmann
Strijdbaar piket voor het ziekenhuis Brugmann

In Molenbeek blokkeerde een piket het OCMW en de afvalophaling. De situatie was even gespannen, enkele kaders wilden absoluut naar binnen. Bij de afvalophaling werd gediscussieerd met de arbeiders om hen te sensibiliseren en daarna werd hen gevraagd om naar huis te gaan. De overgrote meerderheid deed dit ook.

ACOD had al enkele weken sterk gemobiliseerd. Delegee Luz vertelde ons: “Op vijf weken tijd verdeelden we elke vrijdag 2000 pamfleten onder het personeel van de gemeente en het OCMW. Elk pamflet had een specifiek thema (flexibiliteit, pensioenen, …). Aanvankelijk waren de mensen verbaasd, maar tegen het einde van de vierde week kwamen ze zelf naar het wekelijkse pamflet vragen.” Een nuttig initiatief om de mobilisatie te versterken!

Blokkade aan het OCMW van Molenbeek
Blokkade aan het OCMW van Molenbeek

 


Verslag uit het noorden van Brussel

We trokken onder meer naar het piket in Zaventem, georganiseerd door de arbeiders van Brucargo. In de zone van Diegem waren er acties van het personeel van DHL en UPS. In Evere hield ACOD Onderwijs een piket voor het Atheneum (zie verslag). Andere militanten uit het onderwijs versterkten de piketten van andere sectoren, onder meer aan dat van de RTBF.

Door Nico M (Brussel)

Op alle piketten was er veel discussie over het karakter van deze regering. Dat deze regering nite zal inbinden, is duidelijk. Met onze pamfletten en onze krant wilden we benadrukken dat het mogelijk is om de regering weg te staken.

Voor de syndicalisten waarmee we spraken, zal dit afhangen van de kracht van onze stakingen. Velen waren voor hardere acties, stakingen van langere duur. De wijze waarop het actieplan in 2014 werd stilgelegd, is nog niet vergeten.

Met het nieuwe actieplan naar een algemene staking in vakbondsfront op 7 oktober, kunnen we dat rechtzetten. Op de piketten was er veel discussie over hoe we de beweging ernstig kunnen opbouwen. Velen stelden dat 7 oktober niet zal volstaan, dat we moeten doorgaan.

Op 24 juni hadden we een goede gelegenheid om ons voor te bereiden op de betoging van 29 september en de staking van 7 oktober. Er werd ook gediscussieerd over de doestellingen van de acties, over de mogelijkheden van personeelsvergaderingen, …

We kunnen deze besparingsregering wegstaken. De diversiteit van sectoren waar actie gevoerd werd, toont dat de kritiek op de regering toeneemt en dat er potentieel is om de strijd verder uit te breiden onder de bevolking.

Mario01

Mario02

Mario03

Mario04

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie