Home / Kort / Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

Onsportief seksisme

De Morgen bracht vorig weekend een interview met sportjournalisten Inge Van Meensel en Steffy Merlevede. “Van Meensel vertelt dit weekend in Zeno over hoe Jurgen Ritzen, een Limburgse collega, tijdens het WK van 2002 in Japan haar vroeg om een voetbalstuk in te lezen voor het programma Shuuto van Carl Huybrechts. “Ik twijfelde, want ik wist dat Carl allergisch was voor vrouwen in de sportjournalistiek”, zegt Van Meensel. “Jurgen was zich van geen kwaad bewust en zat in tijdnood. Dus deed ik het maar. ’s Avonds bleek dat stuk tóch te zijn ingelezen door Jurgen, in sappig Limburgs. Hij belde me op om zich te verontschuldigen. Huybrechts had dat stuk bekeken en al na twee seconden geroepen (met plat Antwerps accent): ‘Geen wijven in mijn show!’ Hij had Jurgen verplicht om de tekst zelf in te lezen, waarmee hij de VRT-regels overtrad.” Gevraagd om een reactie, ontkent Huybrechts dat hij allergisch is voor vrouwelijke sportjournalisten. “Waar komt Van Meensel nu nog mee af? Dat is bijna vijftien jaar geleden. Maar blijkbaar zaten de frustraties zo diep dat ze er nu nog mee bezig is. Het verhaal dat ze vertelt, klopt: ik wilde haar stem niet in mijn show. Maar dat had niks te maken met een afkeer van vrouwen. Ik vind dat een voetbalstuk om een stevige, gedragen stem vraagt”, verklaart hij.” Onsportief seksisme is dit. Vandaag is Huybrechts overigens N-VA-gemeenteraadslid in Brasschaat, waar Jan Jambon titelvoerend burgemeester is.

Protest tegen homofobie na Orlando: niet in Turkije

De Standaard Online bracht zondag een artikel over het repressief optreden van de Turkse politie tegen een Gay Pride in Isanboel. “Zondagmiddag hebben agenten van de oproerpolitie rubberen kogels en traangas ingezet om het begin van een mogelijke Gay Pride Parade in de kiem te smoren. Ondanks het verbod op openbare samenkomsten voor de LGBT-gemeenschap in Istanbul, waren tientallen demonstranten op post. Zij probeerden naar het Taksimplein door te stoten, maar werden tegengehouden door meer dan 300 politieagenten. (…) De gouverneur van Istanbul had de mars verboden omdat hij de veiligheid van de deelnemers en de bescherming van de openbare orde niet kon garanderen. De mars werd bedreigd door de extreemrechtse nationalistische groepering Alperen Hearts. Die waarschuwde dat een dergelijke bijeenkomst immoreel zou zijn. ‘Als de autoriteiten niet doen wat nodig is, doen wij het’, had de groepering woensdag tegen journalisten gezegd. Homoseksualiteit is in tegenstelling tot bij andere islamitische landen, geen misdaad in Turkije. De pride parade was er dan ook de grootste in het Midden-Oosten. Maar homofobie blijft er een issue. Na de aanslag op de nachtclub in Orlando van 12 juni, wil de overheid geen risico nemen. Ook vorig jaar werd de parade in Istanbul verboden. Dat hield duizenden mensen niet tegen om toch op straat te komen. De politie van Istanbul voelde zich toen genoodzaakt om waterkanonnen en traangas in te zetten tegen de demonstranten.” Wat de autoriteiten bedoelden met de stelling dat er na Orlando geen risico genomen werd, is niet duidelijk. Vooral niet als blijkt dat de opstelling exact dezelfde is als vorig jaar: pure repressie en politiegeweld.

Reactionairen houden schandalig protest in Orlando

Afgelopen zondag lazen we op Knack.be: “Twee begrafenissen van de slachtoffers van de schietpartij in de homoclub in Orlando, Florida, zijn zaterdag onrustig verlopen. Er was een incident met een bestuurder die door de rouwstoet wilde rijden en christelijke betogers en anti-homomanifestanten verstoorden een ceremonie. Dat schrijven Amerikaanse media zondag. In Kissimmee, zo’n 30 kilometer ten zuiden van Orlando, raakten tijdens de begrafenis van Jean Carlos Mendez twee politieagenten lichtgewond. Een ongeduldige bestuurder probeerde er door de rouwstoet te rijden. Daarbij raakte hij de twee agenten op hun motor. Ze liggen in het ziekenhuis en hun toestand is stabiel, zegt de politie. Het tweede incident vond plaats in het centrum van Orlando, tijdens de begrafenis van slachtoffer Christopher Leinonen. Een handvol manifestanten van de orthodoxe Westboro Baptist Church hield een stille protestwake van ongeveer een uur. Ze droegen borden met anti-homoteksten met zich mee. Er waren ook 200 “tegenbetogers” die de christelijke manifestanten tegenhielden. Zij droegen regenboogvlaggen.” Homofobe acties aan begrafenissen na een aanslag, how low can you go?

Duizenden Poolse betogers tegen aanval op recht op abortus

Vorig weekend waren er in Polen duizenden betogers tegen het voorstel van de regering om het recht op abortus verder aan banden te leggen. Het recht is nu al erg beperkt, maar zou bijna volledig verdwijnen. Het protest is opmerkelijk groot naar Poolse normen.

polen

Hoe worden rechten afgedwongen?

Knack.be schreef maandag: “Op maandagen is het eens zo duidelijk: het weekend, dat duurt niet lang genoeg. Toch mogen we ons gelukkig prijzen: onze voorouders kregen immers enkel op zondag vrijaf. Hoe ze er dan in geslaagd zijn hun weekend dubbel zo lang te laten duren? Drinken, heel erg veel drinken.” Waar heeft Knack deze belachelijke onzin nu weer gevonden? Het weekend is ontstaan als “toegeving” van de patroons aan de arbeiders omdat ze anders te zat waren om te werken? Hoe diep kan je vallen, hoe paternalistisch kan je nog worden? En dan de suggestie dat verlofdagen “organisch” ontstaan zijn, alsof kapitalisten “plots” bedachten dat dat wel sympathiek zou zijn… Het betaald verlof en de 40-urige werkweek in België is verkregen in 1936, na de lange en zware junistaking dat jaar: na massale strijd en veel opoffering… Een arbeider die in die tijd zijn verdriet verdronk kreeg geen vakantiedag, maar werd gewoon ontslagen en vervangen door iemand uit het werklozenleger… Er zijn limieten aan de hoeveelheid onzin die men kan verdragen…

Duurdere stroom

Woensdag schreef Het Nieuwsblad: “Wie zuinig met stroom omspringt, zal het bedrag op zijn factuur allicht nog eens zien stijgen. Want de Vlaamse energieregulator VREG wil de distributiekosten op basis van capaciteit in plaats van reëel verbruik aanrekenen. “Net als bij de Turteltaks vermindert zo nog maar eens de prikkel om zuinig met elektriciteit om te gaan”, zegt Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen). Voor de zevende keer in anderhalf jaar tijd wordt aan de stroomprijzen gemorreld. Deze keer is de Vlaamse energieregulator VREG de initiatiefnemer: hij wil de distributietarieven aanpassen. Die zullen vanaf 2019 op basis van capaciteit in plaats van reëel verbruik berekend worden. “Sommige kleine verbruikers zullen hun factuur daardoor nog maar eens met 100 euro zien opslaan”, zegt Johan Danen (Groen). “Zij gaan bij de plannen van de VREG 182 in plaats van 76 euro betalen voor hun distributiekosten. Zo wordt nog maar eens de prikkel weggenomen om zuiniger met elektriciteit om te springen. Terwijl wie veel verbruikt, beloond wordt.”” Nu begrijpen we waarom de regering de BTW op energie heeft opgetrokken, het wordt immers een echt luxeproduct.

Nog 8 miljard besparen

Het einde van de besparingstunnel is zeker niet in zicht. De Tijd waarschuwde ons woensdag: “Om de begroting in evenwicht te brengen moet België de komende twee jaar nog 7,8 miljard euro besparen. Dat voorspelt het Planbureau.(…) Voor dit jaar wordt een matige groei van 1,2 procent voorspeld, onder andere door de terroristische aanslagen. De impact op het toerisme en op de activiteiten op Brussels Airport kost de Belgische economie dit jaar ruim 400 miljoen euro. Vanaf volgend jaar verdwijnt volgens het Planbureau dat effect. Dan wordt weer een groei van 1,5 procent verwacht. Maar dat is zonder rekening te houden met een mogelijke brexit. Een dergelijke groei is te beperkt om het begrotingstekort weg te werken. En daar knelt volgens het Planbureau het schoentje. De potentiële economische groei is veel lager dan voor de financiële crisis. Als de groei beperkt is, zijn er minder inkomsten. En dus verwacht het Planbureau dat het begrotingstekort ook de komende jaren hoog blijft. (…) Het structurele begrotingstekort, dat geen rekening houdt met de sprongen in de conjunctuur en met eenmalige maatregelen, wordt in 2018 geraamd op 1,8 procent of 7,8 miljard euro. Dat betekent dat België, alle overheden samen, de komende twee jaar nog een kleine 8 miljard euro moet zoeken om de doelstelling van een begroting in evenwicht te halen. En dat ondanks de inspanningen die de regering-Michel en de regionale regeringen al gedaan hebben. (…) Zo’n 3 miljard van de inspanning van 7,8 miljard euro moet bij de opmaak van de begroting 2017 te vinden zijn.(…) Volgens het Planbureau wordt het moeilijk om in twee jaar nog eens 8 miljard euro te besparen. Daarom lichtte de instelling twee opties toe. Ofwel houdt de regering vast aan de doelstelling van een evenwicht in 2018. Ofwel vraagt ze Europa om uitstel. Voorlopig is de regering-Michel niet van plan om af te stappen van haar eigen doelstelling.” Kortom, met Michel en co zitten we goed voor nog jaren van besparingen op onze levensstandaard. Misschien toch tijd om Michel weg te staken?

Extreemrechtse moordenaar

Toch opmerkelijk dat Thomas Mair, de extreemrechtse terrorist die Brits parlementslid Jo Cox vermoord heeft, in de media doorgaans gewoon als een instabiele ‘lone wolf’ wordt voorgesteld en niet als de extreemrechtse terrorist die hij is. Nochtans bleek dat hij al jarenlang actief was binnen het milieu. Zo maakte het Southern Poverty Law Center bekend dat Mair in 1999 bij de neonazi’s van National Alliance in de VS een handleiding bestelde over hoe je zelf een pistool in elkaar kan steken. Hij kocht ook voor 620 dollar aan boeken bij dezelfde neonazigroep. De National Alliance was ook de inspiratiebron van Timothy McVeigh, de terrorist die in 1995 een aanslag pleegde in Oklahoma waarbij 168 doden vielen.

Tsipras

Een opmerkelijke tweet die gewoon twee berichten van Tsipras herneemt: één uit 2014 en één uit 2016. Je hoeft geen politicoloog te zijn om de verschillende benadering op te merken…