Home / Kort / Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

Onthutsend seksisme

“Het is een vrouwtje,” was de eerste reactie van ondertussen koning Filip toen zijn dochter geboren werd. Fernand Huts kan zijn vriend uit het establishment alvast ‘goede’ raad geven voor de opvoeding van ‘vrouwtjes’: ze moeten zwijgen aan de haard. En kuisen en koken, natuurlijk.

Fernand Huts is niet alleen een potentaat uit de bedrijfswereld die politici naar zijn winsthonger doet dansen, hij is ook niet verlegen om zelf zijn licht te laten schijnen op zowat alles. Deze week was het weer raak met zijn wel bijzonder seksistische uitspraken. In Trends stelde hij: “Vroeger lieten vrouwen meer ruimte aan hun mannen om te ondernemen. Ze zijn veeleisender geworden. Een man moet mee instaan voor het huishouden, thuis zijn, meegaan op citytrip, skiverlof, en liefst nog verlof hebben in de krokus- en paasvakantie, in het groot verlof, met Allerheiligen en tussen kerst en nieuw. Begin dan maar als ondernemer.” De opmerking van de journalist dat dit wel behoorlijk seksistisch klinkt, doet Huts op zijn manier af.  “De vorige generatie vrouwen heeft zich in de miserie gefeminiseerd: man, kinderen, werk, huishouden, liefdesleven, bouwen, pensioensparen, enzovoort. Ze deden en konden het allemaal. De huidige generatie vrouwen wil een ‘nieuwe man’, iemand die moet opdraaien voor alle dingen waar hij toch geen verstand van heeft.”  Een dergelijk seksisme wordt door het establishment met de mantel der liefde toegedekt. Waar is Francken met zijn verklaringen over vrouwenrechten die moeten ondertekend worden als zijn kompaan Huts het over ‘nieuwe vrouwen’ heeft?

19de eeuwse standpunten verkeerd begrepen

De Standaard vond makkelijk een politica die Huts wilde verdedigen. Vrijdag liet de krant Grete Remen aan het woord. “Zij combineert de ceo-stoel bij voedingsbedrijf Damhert Nutrition met de politiek (N-VA) én vijf kinderen. ‘Huts formuleert het fors, maar ik voel me niet aangevallen. Ik lees er een andere boodschap in: dat het ondernemerschap nog niet zo goed loopt in Vlaanderen. Je moet echt hard werken om ergens te geraken.’” Zo krijg je natuurlijk alles uitgelegd. Opmerkelijk overigens dat de 19de eeuwse standpunten van Huts over vrouwen zoveel verontwaardiging opwekken, terwijl er over zijn eveneens 19de eeuwse standpunten over werkenden doorgaans gezwegen wordt.

Seksisme aan de unief

Een vrouw als rector is geen garantie voor een krachtdadig optreden tegen seksisme aan de universiteit. Zoveel werd deze week duidelijk naar aanleiding van het schandaal in de faculteit Letteren & Wijsbegeerte in Gent. Daar kwam het verhaal naar buiten van een professor letterkunde die zijn doctatoraatstudentes wel erg intiem begeleidde en als trofeeën liet opdraven. Slachtoffers van deze praktijken stelden dat de universitaire structuren dit steeds in de doofpot probeerden te steken. Nu het uit die doofpot kwam, reageerde de rector bijzonder stuntelig. Liefst werd ook heel de behandeling van de doofpot naar een nieuwe doofpot verwezen. Uiteindelijk moest ze toegeven dat ze al sinds september vorig jaar op de hoogte was van de klachten. In 2013 werd al opgemerkt dat er in de vakgroep een probleem was inzake wederzijds respect en grensoverschrijdend gedrag.

Doofpotoperatie

Een dofpotoperatie doe je zo: je kondigt zelf een intern onderzoek aan naar je eigen fouten waardoor je het op de lange baan kan schuiven. Indien er nadien nog iemand naar vraagt, kan er een technische uitleg volgen of desnoods enkele symbolische maatregelen. Het ziet ernaar uit dat de Antwerpse politie zo tewerk wil gaan naar aanleiding van de incidenten in de Luchtbal (zie ons eerder artikel hierover). Het Nieuwsblad schreef woensdag: “Een onderzoek werd ondertussen al wel opgestart. “Onafhankelijk van eventuele klachten is er besloten een onderzoek te starten naar wat er donderdagnacht gebeurd is”, zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. “Dat zal door de dienst intern toezicht gevoerd worden.” De vrienden van Abdel proberen ondertussen een onderhoud te krijgen met Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). “We hebben veel vragen”, zegt Wildi Edame. “Waarom is er zo veel politie in onze buurt? Waarom worden wij zo vaak gecontroleerd? Is het omdat we jong zijn en in een probleemwijk wonen?” De woordvoerder van De Wever laat weten dat de jongeren hun vragen mogen mailen.” Zelfs een symbolisch gesprek kan er niet van af, de jongeren moeten hun vragen maar mailen. En voor de rest zal de politie het onderzoek naar het politiegeweld zelf uitvoeren. Dergelijke doofpotoperatie is net waarom wij meteen schreven dat er nood is aan een onafhankelijk onderzoek waarin ook de buurtbewoners betrokken worden. Detail: ook nadat de situatie uit de media was, bleven nieuwe gevallen van overdreven politiecontroles van jongeren uit de wijk opduiken.

Na Orlando

De Tijd schreef dinsdag: “Cynisme troef op Wall Street gisteren. Een dag na de grootste schietpartij ooit op Amerikaanse bodem ging het de aandelen van wapenmakers voor de wind. Smith & Wesson noteerde bijna 7 procent hoger. Een andere fabrikant, Sturm Ruger & Co, steeg 8,5 procent. Het is een typisch fenomeen na schietpartijen in de VS. Beleggers vermoeden telkens dat er strengere wapenwetten zullen komen als gevolg van de drama’s. Dat zou leiden tot een grotere verkoop op korte termijn, door Amerikanen die nog snel een wapen op de kop willen tikken voor de nieuwe wetten van kracht worden.” Het kapitalisme betekent inderdaad dat cynisme troef is.

Afdankingen op grote schaal

Warenhuisketen Makro doet alles op grote schaal. Ook de afdankingen. Dinsdag namen verschillende kranten het bericht van Belga over: “Makro schrapt de komende drie jaar tot 505 van de 3.000 banen. De jobs verdwijnen bij de 6 Makro-winkels, de 9 Metro-winkels en de hoofdzetel van het Belgische moederbedrijf Makro Cash & Carry. Waar er hoeveel banen verdwijnen, wilde de directie niet kwijt. ‘Dat maakt deel uit van de onderhandelingen met de vakbonden.’ De groep verzekert dat alle winkels open blijven. In de zomer opent zelfs een tiende Metro-winkel, gespecialiseerd in de horecagroothandel. De christelijke bond wil zich in elk geval niet zomaar neerleggen bij het aantal van 505 personeelsleden dat de directie wil laten afvloeien. Myriam Nevelsteen (LBC) verwijst naar de vorige herstructurering twee jaar geleden, waarbij 350 mensen het bedrijf hebben verlaten. ‘We hebben daaruit geleerd dat we achteraf handen tekort hadden.’ BBTK waarschuwt dat het geen naakte ontslagen zal aanvaarden. De directie belooft ‘alles in het werk te stellen om zo veel mogelijk naakte ontslagen te vermijden’. De herstructurering zal worden gespreid over enkele jaren, tot einde 2018.

Kadasters: niet voor vermogen, wel voor gezondheidsgegevens?

Liberalen zijn felle tegenstanders van een vermogenskadaster. Er wordt al gauw met privacy geschermd als het over de superrijken gaat. Voor de rest van de bevolking geldt dat veel minder. Als de farma-industrie meer toegang wil tot allerhande gegevens van onze gezondheidssituatie, dan vormt dit voor de staatssecretaris voor Privacy, Philippe De Backer (Open Vld), geen probleem. In De Morgen stelde hij dinsdag: “Overheidsgegevens van de gezondheidszorg kunnen tot interessante innovaties leiden in de farmaceutische sector. De vraag naar de gegevens is nu al heel groot. De privacycommissie moet bekijken welke data de overheid kan delen met de private bedrijven. De uitzendsector en verzekeringsmakelaars vragen bijvoorbeeld toegang tot het rijksregister van de burgers. Ziekenfondsen hebben ook veel gegevens over hun klanten: volgen ze therapie, welke medicijnen nemen ze, hoeveel? Dat is interessant voor de farmasector.” Volgens De Backer zullen veel patiënten bereid zijn om die informatie te delen. “Het kan de therapie verbeteren. Bijvoorbeeld door via apps op te volgen hoe trouw medicijnen genomen worden.” De farma-bazen krijgen onze persoonlijke gegevens op een gouden dienblaadje aangeboden door de liberale staatssecretaris voor Privacy.

Besparingen

Ondanks de lage rentevoeten blijft de regering miljarden op onze kap zoeken. De lage rentevoeten zorgen ervoor dat ons land 4 miljard heeft bespaard. En nog is het niet genoeg, daarbovenop moeten onze lonen en sociale zekerheid er nog aan geloven. Aan de inhaligheid van de superrijken staan er duidelijk geen grenzen. De Standaard schreef donderdag: “De Belgische schuldgraad bedroeg vorig jaar 106,1 procent van het bbp, tegenover 106,6 procent in 2014. Het gaat om de eerste daling van de schuldgraad in acht jaar tijd, zo blijkt uit het jaarverslag van het Agentschap van de Schuld. Ter herinnering: in 2007 bedroeg de Belgische schuldgraad maar 87 procent. De daling van de schuldgraad is een gevolg van besparingen én van het klimaat van lage rentes waar ons land kan van genieten. Het lage renteklimaat is goed voor de helft van de totale inspanning (0,5 procentpunt) die is geleverd om de schuldgraad te doen verminderen. De lage rentes waartegen België kan lenen, hebben dit jaar voor vier miljard euro aan besparingen opgebracht. Dat komt overeen met 1 procent van het bbp.”

Deze keer zullen ze me niet liggen hebben…

gazDe foto hiernaast ging viraal in linkse kringen in Frankrijk. Het is een foto van een kranige oudere betoger. De 82-jarige vrouw was op alles voorzien. “De vorige keer werd traangas ingezet, deze keer zullen ze me niet liggen hebben”, zei ze.

Met een 82-jarige vrouw die zelfbewust en consequent opstapt in een syndicale betoging tegen het asociale beleid, sluiten we deze rubriek af met een overtuigend antwoord op de stellingen van Huts (zie het eerste bericht hierboven).