Stop homofobie, fanatisme en racisme !

Orlando_stop_homophobia_nlWe zijn vandaag allemaal in de rouw om onze solidariteit te tonen met de slachtoffers van de verschrikkelijke aanslag tegen de LGBTQI gemeenschap in Orlando en hun naasten. Diezelfde spontane solidariteit had zich ook na de aanslagen in Brussel geuit tijdens bijeenkomsten aan de beurs. We hadden toen deze solidariteit gesteld tegenover terreur en haat . Dat dit soort aanslagen zich steeds meer voor doet, is helemaal geen toeval. Het is het resultaat van frustraties, ook over ongelijkheid, uitbuiting en oorlog. Solidariteit in het verzet tegen de politiek van verdelen om te heersen is een maatschappelijke zaak die niet enkel, zelfs niet vooral, betrekking heeft op het individuele gedrag, maar in de eerste plaats op politieke keuzes.

PDF versie

Hieronder de verklaring naar aanleiding van deze verschrikkelijke daad van Kshama Sawant, eerste strijdbare socialiste sinds decennia die werd verkozen in een gemeenteraad in de VS:

“We zijn allemaal aangedaan door de vreselijke terreuraanslag op de LGBTQ-gemeenschap in de nachtclub Pulse in Orlando, Florida. We denken in de eerste plaats aan alle rouwenden, vooral de slachtoffers en hun gezinnen. Deze massamoord gebeurde niet in een politiek en sociaal vacuüm. We beseften amper wat er in Orlando gebeurd was of er kwam al nieuws van een andere massamoordenaar die in Los Angeles wilde toeslaan. Gelukkig werden zijn plannen om de Pride in LA aan te vallen op tijd ontdekt en gestopt. Dit soort geweld en haat zal doorgaan, tenzij we er met eengemaakte massabewegingen tegen strijden.

We veroordelen deze monsterlijke terreuraanslag die gepleegd is door iemand die naar eigen zeggen met ISIS verbonden was. We moeten onze solidariteit betuigen met de LGBTQ gemeenschap. Tegelijk moeten we ingaan tegen elke vorm van haat en islamofobie. We moeten ons organiseren, mobiliseren en ingaan tegen geweld, haat en de vele vormen van onderdrukking waar LGBTQ-mensen en andere minderheden onder het kapitalisme mee geconfronteerd worden.

Velen zoeken naar een plaats om collectief te rouwen, anderen willen zich vooral organiseren… Later deze maand, op vrijdag 24 juni, is er de jaarlijkse Trans Pride optocht in Seattle. Dat is een feestelijk evenement, maar tegelijk ook een noodzakelijk en sterk politiek signaal in een samenleving die mensen nog steeds niet toelaat om te zijn wie ze zijn. Ik was elk jaar op de Trans Pride en roep iedereen op om dit ook te doen. We moeten de strijd voeren voor een wereld zonder geweld en haat. Dat vereist massale bewegingen tegen dit systeem van uitbuiting en verdeeldheid.”

De strijd tegen discriminatie kan niet slagen zolang we niet afgerekend hebben met de economische en sociale discriminatie: het kapitalisme. We hebben een sociaal en egalitair economisch systeem nodig, zonder de dominantie van een klasse over andere; een geplande economie waar arbeiders, ongeacht hun verschillen, niet tegen elkaar worden uitgespeeld; onder arbeiderscontrole, gericht op onze reële behoeften en met respect voor onze omgeving. Een socialistische maatschappij beantwoordt aan deze noden. Het is de minimale voorwaarde om voor eens en voor altijd een einde te stellen aan homofobie, lesbofobie, transfobie, islamofobie, fundamentalisme en alle discriminaties.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist

Reacties zijn gesloten.