waterchargeNa twee maanden onderhandelen, uitzonderlijk lang naar Ierse normen, is een nieuwe regering aangetreden. Fine Gael zal een minderheidsregering vormen met de steun van Fianna Fáil (samen de twee traditionele partijen van het Ierse kapitalisme) en enkele onafhankelijke parlementsleden. Dat maakt van premier Enda Kenny de eerste Fine Gael-premier die aan een tweede termijn begint. Hoe lang die zal duren, is maar zeer de vraag.

Artikel door Jeroen (Gent) uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Establishment in het nauw

Het Ierse establishment staat de laatste jaren onder zware druk van onderuit. De verkiezingen van februari werden een opdoffer waarin de regeringspartijen Fine Gael en Labour respectievelijk 26 en 30 zetels verloren.  De verkiezingen waren het einde van het ‘tweeëneenhalf partijsysteem’ waarin regeringen van Fianna Fáil en Fine Gael elkaar afwisselden met Labour als kleine derde partner. In februari haalden Fine Gael en Fianna Fáil samen geen 50% van de stemmen, een situatie die zich nooit eerder voordeed. Een tijd lang werd getwijfeld over een ‘grote coalitie’, op die manier zou er immers geen ‘betrouwbare oppositie’ meer overblijven en zou de invloed van Sinn Fein en links, in de vorm van AAA-PBP (de coalitie waarin de Socialist Party werkt) erg sterk zijn.

Onstabiele regering

De oplossing in de vorm van een minderheidsregering is echter vooral een zwaktebod. Het verlangen van de meerderheid naar verandering blijft volledig genegeerd. De gehate waterbelasting, bijvoorbeeld, wordt tijdelijk opgeschort in afwachting van het advies van een parlementaire commissie. Fianna Fáil heeft gedurende de massale beweging tegen deze belasting maar schoorvoetend en vanop de zijlijn van zich laten horen. Vandaag eisen ze de opschorting op als ‘hun’ overwinning, terwijl die er enkel kwam onder druk van de beweging. Vroeg of laat zal de kwestie in het parlement gestemd moeten worden en zal Fianna Fáil kleur moeten bekennen.

Druk opvoeren en bouwen aan echt links alternatief

Hetzelfde geldt ook voor alle andere zaken waar de Ierse bevolking een oplossing voor eist: de enorme huisvestingscrisis, de besparingspolitiek, de crisis in de gezondheidszorg, het verbod op abortus, … Het establishment kan hieraan niet verhelpen omdat het weigert te raken aan de privileges van de rijken en hun superwinsten.

Onder druk van de beweging kunnen toegevingen afgedwongen worden, dat wordt aangetoond door de overwinning tegen de waterbelasting. Maar om een echt alternatief te bouwen, kan de beweging niet vertrouwen op ‘onafhankelijken’ die dan toch voor een postje kiezen, of krachten als Fianna Fáil of Sinn Féin die bereid zijn om onprincipiële akkoorden te sluiten. Daarvoor is er integendeel een consequente linkse politieke stem nodig, iets waaraan de Socialist Party en AAA-PBP verder zullen bouwen.