Juni 2007: G8-top in Heiligendamm (Duitsland): antiglobalisten present!

De mediahype rond de de antiglobaliseringsbeweging is in België al enkele jaren achter de rug maar de antiglobalisten maken nog steeds hun traditionele opwachting als de marionetten van de rijken en machtigen der aarde een theekransje houden onder zware politiebewaking.

Artikel overgenomen vanop marxisten.blogspot.com

Van 6 tot 8 juni gaat de G8-top door in Heiligendamm, de oudste badplaats van Duitsland. Sinds 1975 komen de staats- en regeringsleiders van de 6 belangrijkste industrielanden jaarlijks samen om overleg te plegen over de ‘wereldproblemen’. In 1976 kwam Canada erbij en in 1998 vervoegde Rusland de club en werd het uiteindelijk de G8. Om ze even op een rijtje te zetten: Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Verenigde Staten, Canada en Rusland. Sinds de geboorte van de antiglobaliseringsbeweging met de Battle of Seattle gaan de bijeenkomsten van de G8 steevast gepaard met massaprotesten.

Sinds 15 januari 2007 zijn in Heiligendamm de werkzaamheden voor de bescherming van de G8-top begonnen. Er wordt o.a. een omheining opgetrokken in een halve cirkel rond het conferentiehotel Kempinski. Men hoopt de omheining af te hebben in mei… Dit geeft al een idee van de omvang van het bouwwerk. De barrière is 2,5 meter hoog en 12 tot 13 kilometer lang. De omheining is verankerd in beton en is van boven afgezoomd met een rol scheermesdraad. Verder worden er ook nog een massa camera’s en bewegingssensoren geplaatst. De slimmeriken onder de actievoerders die snel-snel een putje willen graven onder de afrastering zijn er ook aan voor de moeite: de draad loopt een halve meter onder de grond door.

Volgens politiewoordvoerder Abramowski is het hekwerk er "om de top tegen terroristische bedreigingen te beveiligen". Interessant is nog de bevestiging van minister Till Backhaus (SPD) dat het niet verboden is over of onder het hek door te klauteren, aangezien de ruimte aan beide kanten van het hek publiek blijft. "Het is meer een middel om de bezoekers te kunnen aansturen". Of de praktijk zal overeenkomen met de theorie valt zwaar te betwijfelen.

Sinds de aanvang van de werken wordt de muur continu bewaakt door de politie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze ‘anti-antiglobalistenmuur’ uitgerekend 1 miljoen Euro per kilometer kost. Samen met alle andere maatregelen wordt het totale kostenplaatje voor de veiligheid van de G8-top in Heiligendamm geschat op 100 miljoen Euro! Tijdens de top zullen er 16.000 agenten ingezet worden. Het Rode Kruis zal met 800 man paraat staan. Het megalomane project lokt heel wat controverse uit in de arme Oostduitse deelstaat. De modale Oostduitser staat dan ook zeer afkerig tegen dit geldopslorpend circus. ‘Dat ze op een boorplatform gaan vergaderen!’, is één van de typische reacties.

Reeds 2 jaar zijn allerhande actienetwerken bezig met de voorbereiding van de tegenacties. Volgens ATTAC worden er tussen de 50.000 en 100.000 manifestanten verwacht. Op zaterdag 2 juni is er een massabetoging gepland in het nabijgelegen Rostock. De week nadien volgt er dan een heel scala aan activiteiten: tegentops, festivals, blokkades…

Onze Duitse kameraden van SAV zullen ook present zijn en niet als ‘buitenstaanders’ aangezien Rostock ‘toevallig’ één van die steden is waar we over een afdeling én een gemeenteraadslid beschikken. Een lokale inplanting en de sympathie van de bewoners is van fundamenteel belang voor de protesten. Als de autoriteiten de manifestanten niet kunnen verkopen als rondreizende boelmakers bij de publieke opinie, wordt zware repressie en criminalisering al een stuk problematischer. Een echte blokkade van de top wordt pas reëel als men kan overgaan tot stakingen en massabetogingen die de logistiek van het evenement kunnen platleggen. Enkel fysieke waaghalserij van een kleine groep geharde militanten zal de top niet storen. Het kan hoogstens wat mediaspektakel geven waarin alle betogers meteen afgeschilderd worden als relschoppers.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie