Na de betoging van 24 mei: doorzetten tot regering valt

Betoging 7 oktober 2015. Foto: Jean-Marie
Betoging 7 oktober 2015. Foto: Jean-Marie

-> LSP pamflet dat op de betoging van 24 mei wordt verspreid – PDF van dit pamflet

Het actieplan dat vandaag op gang wordt getrokken, moet een krachtmeting met de regering worden. Als we Michel nu niet stoppen, dan zet die immers de sociale afbraak, ook de ‘Wet Peeters’,  gewoon door. Volgens Peeters moet het echte snoeiwerk deze zomer trouwens nog beginnen. Er is maar één zekerheid: de regering bekokstooft nieuwe geschenken aan de bedrijven en de rijken op onze rug.

pamflet24meiDe regering wijst erop dat ze de internationale trend volgt. Het klopt dat haar handlangers uit het buitenland hetzelfde doen, of het nu rechtse conservatieven of sociaaldemocraten zijn. Maar het klopt ook dat die partijen hun greep op de maatschappij stilaan verliezen aan sociaal verzet, aan nieuwe meer linkse partijen en helaas, bij afwezigheid daarvan, ook aan rechtse en extreemrechtse populisten. Het eindeloos streven naar meer competitiviteit onder het kapitalisme gaat immers ten koste gaat van wie hard werkt, hard gewerkt heeft of nog hard zal moeten werken.

Alles wordt uit de kast gehaald: kiezersbedrog, grote mediagroepen, vervolging van activisten en klokkenluiders en zelfs het parlement buitenspel zetten. Begrip voor een staking? Enkel als het niet anders kan, zoals bij de bagage-afhandelaars. Liever laat de regering terechte woede ontaarden in geweld, desnoods met infiltratie door politieprovocateurs. Als penitentiaire beambten ten einde raad staken om de condities in de gevangenissen aan te klagen, wordt het leger op ‘humanitaire missie’ gestuurd om die staking te breken. Dat zijn dezelfde middelen als tegen aanslagen. Geen wonder dat extremist Van Eetvelt ons terroristen noemt.

Arbeidersbeweging enige motor van verandering

Tijdens het actieplan van het najaar 2014 bleek de arbeidersbeweging nog steeds de motor van sociale verandering die hele lagen van de bevolking op sleeptouw kan nemen. Helaas lieten we na de regering ten val te brengen. Vandaag zijn de krachtsverhoudingen nog gunstiger. In peilingen donderen de regeringspartijen naar beneden. Indien er nu verkiezingen waren, was Michel zijn meerderheid kwijt. Tegelijk waren er nog nooit zoveel kandidaten bij sociale verkiezingen, zijn er sinds 2006 200.000 vakbondsleden bij, vindt driekwart van de Belgen de vakbonden nodig en steunt nu al de helft onze betogingen en stakingen.

Die steun mobiliseren is de uitdaging. Als Michel valt over sociale strijd, zullen zijn buitenlandse handlangers ook beginnen omvallen. Iedere volgende regering, ongeacht haar samenstelling, zal daarmee rekening moeten houden. Spreek als wijkbewoner je buren aan, bezoek als student de stakers of doe een solidariteitsactie. Organiseer personeelsvergaderingen op het werk of vraag het aan een delegee. Geef er toelichting, maar leg het actieplan ook voor zodat het gedragen wordt door een collectieve beslissing die niet zonder boe of ba door de vakbondsleiding kan stilgelegd worden. Denk na hoe je het piket zal organiseren en werk specifieke eisen uit voor een werking van het bedrijf en de sector in het belang van heel de gemeenschap, niet de winst.

Het programma van meer competitiviteit van de patroons en de rijken is overbekend. Dat van een samenleving gebaseerd op solidariteit wordt te weinig bediscussieerd en uitgewerkt. Het zal zeker arbeidsduurverkorting zonder loonverlies, het volledig herstel van de index, de verdediging en het optrekken van de pensioenen, herstel van brugpensioenen en alle uitkeringen moeten bevatten. Dat programma opleggen vereist een breuk van de Belgische vakbonden met hun traditionele ‘partners’ en een kordaat politiek initiatief dat open staat voor nieuwe sociale bewegingen, de PVDA en andere krachten van radicaal links, ook LSP. LSP is niet tegen een vermogensbelasting, maar we denken dat enkel de nationalisatie onder controle van de arbeiders en de gemeenschap van de sleutelsectoren van de economie, dus ook de financiële sector, zal volstaan om kennis en middelen te kunnen inzetten ten behoeve van allen. Steun ons echt democratisch socialistisch programma door aan te sluiten bij LSP.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie