Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



“We moeten langer werken, maar dat kunnen we niet”

Langer werken, is onmogelijk en leidt tot meer zieken. Dat zeggen wij al jaren. Het wordt nu bevestigd. Het Nieuwsblad schreef dinsdag: “We moeten allemaal langer werken, maar we kunnen het niet. Of toch niet op de manier waarop arbeid nu georganiseerd wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van Securex. “Het aantal werknemers dat al langer dan een jaar ziek thuiszit, is nog nooit sterker gestegen dan vorig jaar. De situatie is alarmerend.” Neem een gemiddelde werkdag op een gemiddeld bedrijf in België: van de honderd werknemers zullen er die dag zeven ziek thuiszitten. Ongeveer drie van die zeven zijn al meer dan een jaar ziek. Dat aantal ‘zeer langdurig afwezigen’ stijgt alarmerend, zegt Securex, dat bedrijven helpt met hun personeelsbeleid. “Vorig jaar is hun aantal met veertien procent gestegen, dat is nooit eerder gebeurd”, zegt Heidi Verlinden. De stijging is opmerkelijk omdat “gewoon” ziek zijn – van een paar dagen tot maximum een maand – niét toeneemt. Of toch niet spectaculair. “Bij die langdurig afwezigen gaat het vooral om oudere werknemers die het ritme niet meer aankunnen”, zegt Verlinden. “We moeten met z’n allen langer werken, en dat laat zich nu voelen. Vooral bij arbeiders: vanaf 55 jaar is een op de acht langdurig ziek. Bij arbeiders van boven de zestig zit liefst een kwart al langer dan een jaar thuis.” Belangrijkste reden daarvoor: fysieke klachten als een slechte rug. Of psychische problemen, zoals chronische stress of een burn-out.” En dan wil de regering dat we tot 45 uur per week werken tot ons 67ste?



Werknemers pluimen en vernederen: ‘moderne’ arbeidsregels in de VS

Donderdag schreef De Morgen: “Werknemers van de grootste pluimveeverwerkers in de VS krijgen zo weinig tijd voor toiletbezoek, dat sommigen een luier dragen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse afdeling van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Om de productielijn op gang te houden, negeren chefs regelmatig verzoeken van het personeel om naar het toilet te gaan. Ook worden ze bedreigd met ontslag. De situatie bij de bedrijven is zo erg, dat sommige werknemers hun behoefte in hun broek doen, aan de productielijn, omdat ze het niet langer kunnen ophouden. De concurrentie in de sector is zo groot, dat veel kipverwerkingsbedrijven onder grote druk staan om zoveel mogelijk vlees tegen de laagste kosten te leveren aan de klanten. “Ik moest Pampers dragen, en vele anderen ook”, zegt Dolores, werkneemster van een Simmons-fabriek in Arkansas, die vaak niet naar de toilet mocht. Van haar chef kreeg ze te horen dat ze maar niet te veel moest eten en drinken.” Is dit waar we met alle maatregelen van Peeters en co straks mee moeten ‘concurreren’? Is dit de moderne arbeidsregeling waar de neoliberalen voor staan? Is dit waar de neoliberalen het over hebben als ze beweren dat er vandaag een sociaal pamperbeleid is?



Flexi-jobs voor langdurig zieken

De toename van het aantal langdurig zieken (zie hoger) is ook bij de N-VA opgemerkt. De partij heeft er zelfs al een antwoord op. “N-VA wil flexi-jobs voor langdurig zieken”, titelde De Tijd vrijdag. Normale mensen zouden denken dat langdurig zieken gezondheidszorg nodig hebben. Neoliberalen zien dat anders. Langdurig zieken hebben onzekere en laagbetaalde jobs nodig, het zal hen leren om ziek te zijn.

langdurigziek



Als zelfs Descheemaecker (N-VA) begrip heeft voor stakers…

De antistakingsprogranda draait op volle toeren. Dat er tekorten zijn op alle vlakken als gevolg van het besparingsbeleid waardoor de situatie onhoudbaar is in de gevangenissen en elders, wordt gemakshalve opzij geschoven. Het personeel van de luchthaven werd na de aanslagen geprezen voor de inspanningen, maar als directies van de gelegenheid gebruik maken om slechte voorwaarden en verkeerde uitbetalingen door te voeren, is hetzelfde personeel plots ‘onverantwoord’ als het daartegen protesteert. Blijkbaar mogen we enkel zwijgen en ja-knikken terwijl we alle mogelijke modder en tekorten over ons heen krijgen. Bij de korte staking bij Aviapartner was het niet anders. Nochtans waren de argumenten van het personeel erg sterk, zo sterk dat N-VA’er en anti-stakingsman bij uitstek Marc Descheemaecker verklaarde: “Dit keer kan ik begrip opbrengen voor de argumenten van het personeel.” Uiteraard voegde hij eraan toe dat het gedaan moet zijn met stakingen, maar toch. Als zelfs een patronale propagandist als Descheemaecker begrip moet opbrengen voor het personeel, is het een teken aan de wand van de ernst.



VOKA in congres

VOKA dat een congres houdt terwijl er stakingsacties bezig zijn, het is een recept voor straffe uitspraken. VOKA-topman Paul Kumpen verklaarde dat de staking bij Aviapartner onverantwoord is en hij waarschuwde: “zet uw vakbond niet zelf buiten spel”. Alsof het personeel verantwoordelijk is voor de foutieve uitbetaling van de lonen. Op een ogenblik dat bekend raakt dat de vakbonden 200.000 nieuwe leden maakten op tien jaar tijd en ondertussen met 3,5 miljoen zijn, waarbij er maar liefst 132.750 kandidaten bij de sociale verkiezingen zijn, meent Kumpen dat het nuttig is om de vakbonden af te schrijven. “Ofwel bouwen jullie mee aan de toekomst van de ondernemingen die durven springen in de digitale economie en bouwen jullie mee aan een toekomst voor jullie mensen. Ofwel kiezen jullie voor de status quo en worden jullie overbodig.” En nog: “We leven niet in een ‘failed state’, maar moeten wel werken met ‘failed unions’ die alleen gericht blijven op de recepten van het verleden, op de status quo en het verworvene.” We kunnen eerlijk gezegd minstens 132.750 antwoorden verzinnen om de nonsens van VOKA te beantwoorden. Laat het er ons op houden dat een kat in het nauw rare sprongen maakt en steeds minder gehinderd wordt door de realiteit.



Seksisme in het parlement

Het schandaal van seksisme in het Franse parlement is schokkend. De Standaard schreef er donderdag over: “Vier jaar geleden stapte toenmalig minister Cécile ­Duflot het Franse parlement binnen om aan een debat deel te nemen. Ze droeg een blauw-witte jurk – een nette jurk, tot op de knie. En toen, op weg naar het spreekgestoelte, gebeurde het: uit de bankjes van parlementariërs steeg een gejoel op dat de hele zaal vulde. De Kamervoorzitter poogde de aanwezigen nog tot de orde te roepen, maar tevergeefs. Door links en rechts werd luidkeels ‘ooooh’ en ‘aaaah’ geroepen en her en der werd zelfs gefloten naar de minister. Duflot was niet verrast, maar wel geschokt. ‘Zo gaat het al jaren. Ik heb in de bouwsector gewerkt en zelfs daar was het niet zo erg.’” Klachten tegen een voorman van de Groenen (EELV) in het parlement leidden tot zijn ontslag als vicevoorzitter van de Assemblée. De prijs voor de meest seksistische opmerking over het schandaal is voor Pierre Lelouche van de conservatieven. Hij reageerde volgens het artikel in De Standaard als volgt: “Ik reageer graag op serieuze onderwerpen, maar niet op vrouwenverhaaltjes.”


Nog een groep gevonden die geen belastingen betaalt

Neen, de multinationals zijn niet alleen! Er is nog een groep die geen belastingen betaalt, zo leerden we uit Het Nieuwsblad van dinsdag 10 mei. “Duitsland keert nog altijd oorlogspensioenen uit aan voormalige SS’ers en hun nabestaanden die in België wonen, vaak onbelast. Meer dan zeventig jaar na het einde van de oorlog blijft Duitsland weigeren om gegevens over oorlogspensioenen over te maken aan de Belgische fiscus. Daardoor betalen ontvangers van de uitkeringen daar geen belastingen op, tenzij ze die bedragen zelf vermelden in hun aangifte inkomstenbelasting. Dat meldt de RTBF. Tienduizenden Belgen collaboreerden tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Duitse bezetter en kregen daardoor uitzicht op een Duits oorlogspensioen. “Dat is het gevolg van een decreet van de hand van Adolf Hitler, die buitenlandse strijdkrachten dezelfde pensioenrechten wilde toekennen als Duitse soldaten”, zegt concentratiekampgevangene Pieter Paul Baeten, de voorzitter van de Groupe Mémoire-Groep Herinnering. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de Duitse overheid de namen en pensioenbedragen niet doorspeelt aan ons land. “Daardoor ontwijken en ontduiken heel wat van die mensen vermoedelijk inkomstenbelastingen.” En dat terwijl de Duitsers alle informatie delen over dwangarbeiders die tijdens de oorlog in Duitsland moesten werken. Zij moeten dus wel degelijk belastingen betalen, terwijl oorlogsmisdadigers de dans ontspringen.” Benieuwd of de N-VA daar iets aan durft te doen.



LuxLeaks-proces gestart

Nog voor er een proces was rond de LuxLeaks waren er al de Panama Papers, maar nu komt het proces er wel degelijk. Enige vreemde element: niet de fraudeurs worden vervolgd, wel de klokkenluiders en journalisten die het nieuws bekend maakten. Wat leert ons dat? Dat fraudeurs ongemoeid gelaten worden en wie er opmerkingen over maakt vervolgd kan worden. De Standaard merkte dinsdag op: “In het proces rond het financiële schandaal Luxleaks is dinsdag achttien maanden cel tegen twee klokkenluiders geëist en een boete tegen een journalist. Het Openbaar Ministerie (OM) vorderde achttien maanden voor Antoine Deltour en Raphaël Halet, vroegere medewerkers van de consultancyfirma PwC wegens diefstal en schending van het beroepsgeheim, aldus de krant Luxemburger Wort. De aanklager zou geen bezwaar hebben tegen een voorwaardelijke straf. Voor televisiejournalist Edouard Perrin eiste het OM enkel een niet-gespecifieerde geldstraf.”



Vluchtelingen

De Tijd schreef op donderdag: “De internationale media stonden de afgelopen maanden vol berichten over de duizenden vluchtelingen die hun leven riskeerden op hun tocht naar Europa. Maar terzelfdertijd waren twee keer zoveel mensen in hun eigen land op de vlucht voor conflicten, geweld en natuurrampen, luidt het in het rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC). ‘Op 31 december 2015 waren zeker 40,8 miljoen mensen in hun eigen land op de vlucht. Een absoluut record’, stelde Jan Egeland, medeauteur van de studie. Vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is de toestand schrijnend. ‘De Arabische Lente en de opkomst van de terreurbeweging Islamitische Staat zijn daar niet vreemd aan’, stelt het rapport. In 2015 alleen kwamen er 27,8 miljoen nieuwe ontheemden bij door oorlogen en rampen. Dat komt overeen met de bevolking van New York, Londen, Parijs en Caïro samen.”


Doorspoelen en weg ermee!

doorsjassen

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig