Home / Internationaal / Europa / Solidariteit met staking Portugese dokwerkers

Solidariteit met staking Portugese dokwerkers

Staking van onbepaalde duur – laat Portugese dokwerkers niet alleen vechten

Sinds 14 november 2015 zijn de Portugese dokwerkers in Lissabon al in staking tegen de aanval op hun statuut. Ze liggen onder vuur van het volledige establishment.

De grote bedrijven in de haven proberen al decennia om de professionele havenarbeid te stoppen, vooral willen ze de macht van de sterke dokwerkersvakbond breken. Die vakbond is een obstakel voor de invoering van laagbetaalde flexibele en onveilige havenarbeid.

De strijd van de dokwerkers van Lissabon is van groot belang om de aanval op hun statuut te stoppen. Deze strijd leidt tot woede en haat onder de werkgevers die alle mogelijke middelen inzetten om de stakers aan te vallen. Dit blijkt onder meer uit de wijze waarop de gevestigde media ‘berichten’ over de staking.

In 2014 was er een lange strijd van de dokwerkers die ze wonnen. Er kwam een collectief akkoord waarin bepaald was dat ook alle tijdelijke en precaire arbeidskrachten onder het havenstatuut zouden vallen. Dit akkoord werd nooit gerespecteerd. De werkgevers probeerden de organisatie van de havenarbeid te ondermijnen door fictieve bedrijfjes op te zetten om precaire arbeidskrachten zonder degelijke opleiding in te zetten, ze creëerden zelfs een schijnvakbond en tegelijk stapelden de achterstallige lonen zich op.

De stakende dokwerkers willen maar één ding: geen precaire arbeid in de havens. Ze willen dat iedereen onder hun collectief akkoord valt en degelijke arbeidsvoorwaarden heeft. Ze doen wat de volledige vakbondsbeweging zou moeten doen: strijden tegen de afbraak van arbeidsvoorwaarden.

De werkgevers die precaire contracten willen invoeren in de haven van Lissabon zijn verantwoordelijk voor deze staking. De dokwerkers verkaarden telkens opnieuw dat ze bereid zijn om hun normale achturenshift te werken op voorwaarde dat er geen precaire arbeid op de dokken is. Ze verklaarden ook dat ze niets hebben tegen de arbeiders die hiervoor ingezet worden. Integendeel, ze willen dat deze werkkrachten aan dezelfde voorwaarden werken als de professionele dokwerkers.

Als er iemand verantwoordelijk is voor de chaos in de toevoer van goederen, dan zijn het de bazen.

Solidariteit nodig

De linkerzijde en de arbeidersbeweging komt op tegen onzekere en precaire arbeidsvoorwaarden. Maar waar wachten ze op om voluit te mobiliseren om de dokwerkers te ondersteunen? Een overwinning in de haven van Lissabon zou de best mogelijke steun zijn voor alle campagnes tegen precaire contracten.

Het is niet makkelijk voor een sterke, maar kleine, vakbond om uit het isolement te geraken en in te gaan tegen de lastercampagne die opgezet is door de grote bedrijven. De linkerzijde en de vakbonden moeten daar een grote rol in spelen. Beperkte verklaringen in het parlement volstaan niet, er moet stelselmatig tegen de propagandacampagne ingegaan worden. Linkse verkozenen in het parlement kunnen daarmee hun rol spelen. Er moet ook een mobilisatieplan komen om de arbeidersbeweging actief te betrekken in deze strijd tegen precaire arbeidsvoorwaarden in de haven en voor de intrekking van de nieuwe havenwet die door de vorige rechtse regering werd ingevoerd.

Socialismo Revolucionário, de Portugese afdeling van het CWI, is solidair met de strijd van de dokwerkers. We doen er alles aan om deze belangrijke strijd te ondersteunen. We roepen de linkerzijde en de arbeidersbeweging op om hun steun te betuigen.

Wat kunnen wij doen? Solidariteit mag niet aan de grenzen stoppen. Solidariteitsberichten van syndicalisten en dokwerkers kunnen de stakende Portugese collega’s een hart onder de riem steken. We kunnen deze strijd ook verder bekend maken door het nieuws te verspreiden onder collega’s, bijvoorbeeld door deze oproep tot solidariteit via sociale media te verspreiden.

Stuur solidariteitsberichten naar de vakbond van dokwerkers: setc@sapo.pt.

Een voorbeeld van een solidariteitsbericht (in het Engels)

Greetings,

I’ve become aware, through our comrades in Socialismo Revolucionário, of the important and hard struggle your trade union is fighting against precarious working conditions in Portugal’s ports. I stand in full solidarity with you and all dockworkers on strike.

I fully recognize the justice of your demands and their importance in the european context of struggle against precariousness and for living working conditions.

Yours in solidarity,