Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Vakbonden worden groter

De reeks van de krant De Tijd over de vakbonden is interessant. Het levert enkele nuttige cijfers en feiten op:

  • Sinds 2006 kwamen er 200.000 vakbondsleden bij, hierdoor zijn we met 3,5 miljoen leden van ACV, ABVV en ACLVB. Van de 4,45 miljoen mensen tellende beroepsbevolking zijn er 2,28 miljoen bij de vakbonden. Dat is een procentueel een pak meer dan in de buurlanden. Door niet-actieven mee te rekenen, houdt De Tijd het op een syndicalisatiegraad van 55% maar in realiteit loopt dit op tot 70% van de werknemers.
  • De sterkste stijger is het ABVV dat goed is voor een stijging van 130.000 leden.
  • Bijna twee derden van de inkomsten van de vakbonden komen van de leden. De 3,5 miljoen vakbondsleden zijn goed voor een jaarlijkse bijdrage van ongeveer 500 miljoen euro op een totale omzet van naar schatting 733 miljoen euro. Het grootste andere deel (een kwart) komt van de uitbetaling van werkloosheidsuitkeringen, een post waar de vakbonden verlies op leiden. Ongeveer 10% komt van subsidies en sectorfondsen.
  • De vakbondsleiders verdienen goed hun boterham met lonen die volgens De Tijd tot 13.000 euro bruto per maand oplopen. Exacte cijfers worden niet gegeven. Wel wijst de krant op de stelling van ACV-topman Leemans dat er in het ACV een loonspanning van één op vier is: de verhouding tussen het laagste en het hoogste loon in de christelijke bond bedraagt één op vier.



Van Eetvelt en zijn schok

Deze week zat Van Eetvelt (Unizo) op zijn paard. Vakbondsacties voor de verdediging van de levensstandaard van gewone werkenden komen wat hem betreft overeen met ’terrorisme’. Bij het woord terrorisme denken wij eerder aan wat Van Eetvelt in 2013 zelf voorstelde als dreigement. “Denk aan Spanje. Daar valt een bank om, met catastrofale gevolgen voor de staatsfinanciën. Dan verandert er iets; dat moet wel. Dat zou hier ook kunnen gebeuren, bijvoorbeeld met Dexia. Ik heb vorige week ondernemers voor het eerst horen zeggen: laat ons ook zo’n schok organiseren. Dat is redelijk dramatisch. Ik zei: jongens, dat zijn scenario’s die je niet moet nastreven. Je creëert armoede en sociale onrust en dat is voor een ondernemer ook geen leuke omgeving. Maar zij zeiden dat er echt iets moet veranderen, anders is het niet meer de moeite waard om te ondernemen. Ze zien niet meer genoeg potentieel om in Vlaanderen te kunnen groeien.”

eetvelt



Bestuurders

Donderdag schreef standaard.be over het aanstellen van Karel De Gucht als bestuurder bij ArcelorMittal: “Sinds september vorig jaar zetelt De Gucht ook in de raad van bestuur van telecombedrijf Proximus. De zetel bij het staalbedrijf is wel een stuk lucratiever: vorig jaar streek een bestuurder bij ArcelorMittal op jaarbasis minstens 144.000 euro op. Bij Proximus krijgt De Gucht ‘maar’ 25.000 euro per jaar plus 5.000 euro per bijgewoonde vergadering (doorgaans een achttal).” Acht vergaderingen op een jaar bijwonen en daar een jaarloon voor krijgen, zo is het niet moeilijk om boven ‘onze stand’ te leven.


Voedsel stelen bij honger mag

Knack.be schreef dinsdag: “In Italië heeft het Hof van Cassatie een dakloze vrijgesproken voor een poging tot diefstal in een supermarkt. (…) De dakloze Roman Ostriakov deed in 2011 in Genua een poging om een stuk kaas en enkele worstjes te stelen ter waarde van 4,07 euro. Een andere man zag dit en waarschuwde de bewakers. De 30-jarige man werd hiervoor in eerste aanleg in 2015 veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van honderd euro. Maar het parket vond de boete te hoog, omdat de man uiteindelijk niets had gestolen. ‘We geven hier prioriteit aan het recht om te overleven boven het recht op eigendom’, oordeelden de rechters. Zij benadrukten dat je ‘zeker in tijden van economische crisis geen enkele persoon mag laten omkomen van de honger.’”


Geen ruimte aan moslims geven, is boodschap van De Wever

De Morgen schreef woensdag: “N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever reageert afwijzend op de hervormingsplannen in katholieke scholen. Die willen meer ruimte geven aan moslims en andersgelovigen, maar De Wever noemt dat ‘een fout voorstel’. “Alweer een fout voorstel in hervorming Guimardstraat (de hoofdzetel van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, nvdr.)”, tweette De Wever deze ochtend over de plannen. “De islam in Vlaanderen moet laïciseren zoals het christendom. Lessen burgerschap in plaats van islam in de klas.” Daarmee zet de N-VA-voorzitter zich af tegen het ingrijpend andere schoolmodel dat het katholiek onderwijs momenteel voorbereidt. In dat model wil het katholieke net meer plaats maken voor andere godsdiensten, waarvan de islam de grootste is. Zo willen de scholen binnenkort ruimte maken voor hoofddoeken, plekken om te bidden en islamles die buiten de schooluren wordt gegeven. “Met dit onwaarschijnlijke voorstel heft het katholieke onderwijs zichzelf de facto op en vormt het zich om tot het actief pluralistisch onderwijs”, vindt De Wever nog.” Dat een groot deel van het onderwijs georganiseerd wordt door een religieuze zuil vindt het establishment in ons land geen probleem. Maar o wee als die zuil ermee dreigt om rekening te houden met andere religies, dan is het hek van de dam. Meer nog, volgens De Wever is het door de katholieke zuil georganiseerde onderwijs bij uitbreiding een van de fundamenten van de Vlaamse samenleving.


Pegida-voorman veroordeeld

Het AFF schreef deze week: “Lutz Bachmann, die de anti-islambeweging Pegida opstartte in het Duitse Dresden, is gisteren in Duitsland veroordeeld voor opruiing en haat zaaien. Lutz Bachmann kreeg een geldstraf van 9.600 euro opgelegd. Reden voor de veroordeling waren de Facebookberichten die de Pegida-leider plaatste in september 2014. Daarin omschreef hij moslims en vluchtelingen als “tuig”, “beesten” en “rotzooi”. Het was een gesloten Facebookgroep, maar dat verminderde niet het laakbaar gedrag. Vorige maand moest Bachmann voorkomen bij een rechtbank in Duitsland en dat deed hij demonstratief met een bril met een zwart balkje erop, waarmee hij wilde laten zien dat hij als crimineel werd behandeld. Lutz Bachmann had geen beter symbool kunnen kiezen, want een crimineel ís hij. Het is namelijk niet de eerste keer dat Bachmann is veroordeeld. Eerder al werd hij veroordeeld voor drugshandel, diefstal, belediging en openlijke geweldpleging. Voor die straffen vluchtte hij in de jaren negentig naar Zuid-Afrika. Maar uiteindelijk werd hij alsnog uitgeleverd en moest hij zijn straf uitzitten in Duitsland.”


Toename extreemrechts geweld in Oostenrijk

De Tijd schreef dinsdag: “Het Oostenrijkse gerecht is vorig jaar 1.690 strafzaken begonnen tegen extreemrechts geweld, een record. In 2014 waren dat er 1.200. Door de vluchtelingencrisis moest het transitland Oostenrijk in 2015 opvang verlenen aan zo’n 90.000 asielzoekers, wat tot onvrede leidde bij de bevolking. De centrumregering in Wenen voerde daarop quota en grenscontroles in, waarmee ze tot de hardliners in Europa behoort. Onlangs won een extreemrechtse kandidaat de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.” Een rechts beleid leidt tot electorale groei van extreemrechts en ook tot een toename van extreemrechts geweld. Een waarschuwing die ook voor ons land kan tellen.


Ook dreiging in ons land

Woensdag schreef knack.be: “In een universitaire lezing heeft Jaak Raes, de topman van Staatsveiligheid, herhaald dat nieuwe aanslagen in België mogelijk blijven. Tegelijkertijd waarschuwde hij ook voor eventueel gewelddadige reacties van extreemrechts. “Daar mogen we evenmin blind voor blijven”, zei hij. (…) “Een nieuwe polarisering kan op komst zijn. Denk aan de marsen van Pegida, denk aan gewelddadige reacties vanuit extreemrechts”, stelde de topman ven de burgerlijke inlichtingendienst. “Daar mogen we evenmin blind voor blijven, dat een aantal mensen wel eens graag misbruik maakt van het negatieve imago dat door sommigen wordt opgehangen van de héle moslimgemeenschap, terwijl het uiteraard maar gaat over een aantal, enkelingen die zich aan de jihad overgeven.”.”


1 mei: arbeidersstrijd werkt verenigend

Hieronder een spandoek van de linkse socialisten in Tel Aviv op 1 mei: “Weg met het kapitalisme in de strijd voor socialisme en vrede”.

telaviv



Protest tegen extreemrechts

Deze foto ging de wereld rond: een vrouw protesteert tegen een optocht van neonazi’s in Zweden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig