ACOD-concentratie: strijdbare woorden, nu doorzetten!

Op de militantenconcentratie van ACOD woensdag (27/4) in Leuven verzamelden iets meer dan 1000 militanten uit de verschillende sectoren van de openbare diensten. Na de flyeractie van maandag en de staking van het federale overheidspersoneel dinsdag was dit de derde etappe in de actieweek van de openbare diensten.

Verslag door Kristof, militant ACOD Onderwijs

De sfeer was strijdbaar en de sprekers oogstten tijdens hun speeches meerder malen applaus. Algemeen secretaris Guido Rasschaert stak van wal. De vakbonden zijn de kracht van het verzet tegen de kracht van verarming. Deze rechtse regering is niet zomaar een herhaling van Martens-Gol uit de jaren ’80, ze bespaart niet alleen  maar doet een nooit geziene aanval op de openbare diensten op zich. De samenleving wordt fundamenteel ondermijnd. Rasschaert stelt vast dat bepaalde actiemiddelen in de media in vraag gesteld worden, maar uit onderzoek blijkt wel dat de rol van de vakbond breed aanvaard is. Zonder een stevig conflict is er in dit land nog nooit significante vooruitgang geboekt. Sociale verworvenheden zijn nooit definitief verworven. Handen af van ons stakingsrecht!

Nadat alle sectoren de problemen en besparingen in hun sector hadden toegelicht, was het de beurt aan voorzitter Chris Reniers. Ze benadrukte dat de ambtenaren niet alleen opkomen voor hun eigen job en inkomen, maar voor elke burger die kan gebruik maken van de openbare diensten. De taxshift gaf een blanco cheque aan de werkgevers zonder 1 extra job in ruil. Gevolg: een gat in de begroting die wordt gedicht met de pensioenen van de ambtenaren. Het alternatief is volgens Reniers een faire belastingen die het geld haalt waar het zit. Na 22 maart beweerde de regering fier te zijn op de zorgverstrekkers, de reddingsdiensten en het openbaar vervoer. Dikke leugenaars! Hen uitpersen als citroenen doen ze. Samen met de burgerbeweging en het ABVV zullen we vechten. Opnieuw voor de achturendag en de sociale zekerheid. Eind mei volgt een interprofessionele massabetoging, en we doen verder in juni én september. Reniers concludeert dat we ons geen tweede termijn van deze regering kunnen permitteren.

Vraag rijst dus of ACOD en bij uitbreiding alle vakbonden deze regering haar termijn zullen laten uitdoen? Kan de vakbond zich deze massamobilisaties zonder resultaat nog lang permitteren? Aan een gebrek aan strijdbare militanten zal het in elk geval niet gelegen zijn.


Charleroi: 3.000 op ACOD-concentratie

Er werd niet alleen in Leuven actie gevoerd. In Charleroi waren er ongeveer 3.000 militanten van ACOD op een concentratie. Hieronder enkele foto’s daarvan door Emily.

charleroi5
charleroi4
charleroi3
charleroi2
charleroi1

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie