Skinheads die in Tienen een Roma-zigeuner aanvielen krijgen zware straffen

Twee extreem-rechtse skinheads die eind augustus betrokken waren bij een racistische aanslag in Tienen kregen zware straffen opgelegd door de Leuvense correctionele rechtbank. Ze krijgen een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan de helft met uitstel. Opvallend element: de twee mogen niet meer deelnemen aan activiteiten van extreem-rechts.

Eind augustus werd Tienen opgeschrikt door een brutale aanval op een 18-jarige zigeuner van Slovaakse afkomst. De jongen werd neergestoken door een groepje skinheads. Hij kreeg onder meer vier messteken in de buik. De daders waren georganiseerde skinheads. Naar verluidt was één van hen ook actief bij het groepje Groen Rechts. Naar aanleiding van de rellen in de Franse voorsteden (banlieus) enkele maanden geleden schreef één van de veroordeelden op de site van Groen Rechts: “Aanleiding tot dit alles was zogezegd de dood van twee jonge, vreemde criminelen, die bij een poging om aan hun terechte arrestatie na een diefstal zicht trachtten te verbergen in een elektriciteitscabine en daarmee geëlektrocuteerd werden. Opgeruimd staat netjes, zou ik zeggen.”

Twee van de daders werden vandaag veroordeeld door de Leuvense correctionele rechtbank. Een aantal anderen waren minderjarig, daaronder ook de persoon die verantwoordelijk was voor het toebrengen van de messteken. De twee skinheads die vandaag werden veroordeeld gaven toe dat ze het plan hadden om vreemdelingen op te zoeken om hen af te slaan. Toen ze een jonge zigeuner zagen, roken ze hun kans en werd tot de aanval overgegaan. Gelukkig zonder dodelijke afloop, maar de zigeuner werd toch hard aangepakt.

De twee die voor de rechtbank moesten verschijnen, kregen een zware straf. De rechtbank veroordeelde hen tot 3 jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. Daarbij werden een aantal voorwaarden opgelegd. Zo mogen de betrokken niet meer deelnemen aan activiteiten van extreem-rechts. Ook moeten ze grote schadevergoedingen betalen (5.000 euro aan het slachtoffer en 250 euro aan het Comité voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding).

Tegenover zinloos geweld zoals dat van deze rechtse skinheads is verzet noodzakelijk. Rechterlijke uitspraken zullen niet volstaan, het is belangrijk om actief verzet te organiseren tegen racistisch geweld. Daarmee kan duidelijk worden gemaakt dat dergelijk asociaal gedrag niet aanvaard wordt door brede lagen van de bevolking. Het verhoogt de drempel om tot racistisch geweld over te gaan.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie