ttip

Afgelopen weekend was er in Hannover (Duitsland) een massale betoging tegen TTIP. Terwijl Angela Merkel op de ‘Messe’ (handelsbeurs) Barack Obama verwelkomde, betoogden elders in de stad 90.000 mensen tegen TTIP, het Transatlantisch Vrijhandelsverdrag. Obama is een sterke voorstander van dit vrijhandelsverdrag. Er waren veel vakbondsmilitanten op de betoging maar ook linkse partijmilitanten en jongeren.

Door Angelika Teweleit, Sozialistische Alternative (SAV)

De betoging was eens te meer veel groter dan verwacht. In oktober gebeurde hetzelfde in Berlijn, toen waren er maar liefst 250.000 betogers tegen TTIP. Velen zien dit vrijhandelsverdrag als een finale ondergang van elke mogelijkheid van democratische controle over en transparantie van de grote banken en bedrijven. Velen op de actie afgelopen weekend waren open voor het idee dat het volledige systeem fout is omdat de belangen en winsten van de miljardairs belangrijker zijn dan het leven van miljoenen gewone mensen en dan het milieu.

Tijdens de betoging stelden vakbondsleiders terecht dat de rechten van werkenden en van vakbonden bedreigd zijn. Tegelijk proberen ze het verzet tegen TTIP te beperken tot een oproep voor een “beter akkoord” op basis van verdere onderhandelingen. Vlak voor de betoging gaf een peiling aan dat slechts 17% van de Duitsers denkt dat TTIP een goed idee is. Twee jaar geleden was dat nog nipt meer dan 50%.

Infostand van SAV langs de betoging

Infostand van SAV langs de betoging

Sozialistische Alternative (SAV) nam aan de betoging deel, zowel op eigen kracht als samen met Die Linke en jongerenorganisatie Solid. We eisten het volledige stopzetten van TTIP en we riepen de vakbonden op om een actieplan op te maken om tot politieke stakingsacties te komen waarmee we TTIP kunnen stoppen.

Tijdens de betoging verkochten we meer dan 150 exemplaren van onze krant en nog tal van andere publicaties. We haalden meer dan 1700 euro strijdfonds op.

=> Lees ook ons eerder gepubliceerd dossier over TTIP