Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Wegstaken!

Onderstaande boodschap van socialisme.be werd deze week gretig gedeeld, meer dan 4.500 keer met een bereik van meer dan 330.000 mensen. Sommigen zouden dat significant durven noemen.

wegstaken


Dagelijks racisme

Het Nieuwsblad berichtte maandag over een geval van wel erg verregaand dagelijks racisme op de Antwerp 10 Miles. “Surrealistisch. Zo omschrijft Mohamed Achahbar (37) wat hij gisteren meemaakte op de Antwerp 10 Miles. Hij werd vlak na de start overmeesterd door vier politiemannen en twee uur opgesloten in een cel. “Omdat ik een Antwerpse Marokkaan met een baardje ben”, denkt hij. Vol goede moed verscheen de 37-jarige Mohamed aan de startlijn van de 10 Miles. Samen met collega’s wilde hij geld inzamelen voor het goede doel. “Drie maanden lang had ik me voorbereid. We wilden ons bedrijf in een goed daglicht stellen door geld in te zamelen voor Kom op tegen Kanker. Bovendien strijdt mijn moeder al jaren tegen kanker, dus ik wilde de wedstrijd ook in haar naam uitlopen.” Maar zo ver kwam het niet. Mohamed kon naar eigen zeggen welgeteld tien meter lopen, om dan overmeesterd te worden door vier agenten in burger. “Ze sprongen plots uit het publiek, pakten me beet, staken me in een anonieme politiewagen en voerden me weg”, vertelt Mohamed. “Daarna werd ik opgesloten in een koude cel op Linkeroever.” Na twee uur werd hij weer vrijgelaten. “Ze zeiden dat ik mocht gaan en dat de politie een fout had gemaakt. Daar stond ik dan. Compleet verbouwereerd heb ik de tram naar huis genomen. De Ten Miles kon ik op mijn buik schrijven. Mijn drie maanden trainen waren voor niets geweest.”” Blijkbaar heeft de schorsing van de agenten die asielzoekers afsloegen en chanteerden geen einde gemaakt aan het probleem van racisme in politie-optredens in Antwerpen. Voor de burgemeester en zijn kliek was dit incident alvast niet significant genoeg om iets tegen racisme te ondernemen.



Besparingstunnel gaat dieper en dieper

Neen, met deze rechtse regering is er geen zicht op het einde van de besparingstunnel. Ze willen gaan en blijven gaan op onze levensstandaard en sociale verworvenheden. Dit werd deze week opnieuw bevestigd:

  • Premier Michel in De Tijd van vorig weekend: “Ik blijf benadrukken dat deze ongeziene coalitie ons de kans biedt structurele hervormingen door te voeren die het DNA van ons land veranderen.”
  • Kris Peeters in Het Laatste Nieuws: de maatregelen nu zijn “slechts een oefening voor wat ons deze zomer wacht: de begrotingsopmaak voor 2017. Dan gaan we pas echt in de diepte moeten snijden.”

Maar protest zou niet aan de orde mogen zijn volgens deze heren?



Vakantie? Als dat niet boven onze stand leven is…

Gelezen in Het Belang van Limburg deze week: “Een kwart van de Belgische bevolking heeft onvoldoende geld om een week op vakantie te gaan en heeft moeite met onverwachte uitgaven boven de 1.000 euro. Dat heeft de Algemene Directie Statistiek berekend. Uit het jaarlijkse SILC-onderzoek bij meer dan 6.000 huishoudens blijkt ook dat 15,5 procent in een gezin woont waar het inkomen onder de armoededrempel valt. (…) Uit de enquête blijkt bovendien dat steeds meer Belgische kinderen in armoede leven. In 2014 groeide 18,8 procent van de Belgische kinderen op in een gezin waar het inkomen onder de armoedegrens lag. (…) Op basis van de resultaten wordt 21,2 procent van de Belgen als arm beschouwd, bij 3,5 procent van de bevolking is er zelfs sprake van extreme armoede. Opvallend is bovendien dat de helft van de eenoudergezinnen het label ‘arm’ krijgt.” En dan moet de regering naar eigen zeggen nog beginnen met “pas echt te snijden.”



Luchtverkeerleiders

Amper was de storm van mediaprotest tegen de stakingsacties van de luchtverkeerleiders gaan liggen, of de luchthaven van Charleroi lag woensdag opnieuw enkele uren plat door een gebrek aan luchtverkeerleiders. De Standaard merkte daar donderdag over op: “Belgocontrol kampt met een structureel tekort aan luchtverkeersleiders. Door de penibele financiële situatie werden immers lange tijd geen luchtverkeersleiders opgeleid. De gaten werden lange tijd ingevuld door bereidwillige luchtverkeersleiders.” Eigenlijk zouden de media zich mogen excuseren voor hun hetze tegen de luchtverkeersleiders: toen de vakbonden dit probleem aankaartten was het nog dat ze “onverantwoordelijk” en “schandalig” reageerden. Nu moeten de luchthavens zelf vaststellen dat er inderdaad al jaren een nijpend tekort aan personeel is bij Belgocontrol. Nét wat die vakbonden zelf ook al zeiden.



Meest groene gemeente

Dinsdag maakte De Redactie bekend welke gemeente van Vlaanderen het grootste aantal groene wagens telt. De uitslag is verrassen: Knokke-Heist. De reden is eveneens opvallend. “Knokke-Heist is de gemeente met het grootste aantal “groene” wagens. Niet omdat de inwoners zo milieubewust zijn, wel vergroenen de vele golfkarretjes in het straatbeeld de score van de mondaine badstad. (…) De elektrische wagentjes zorgen er nu voor dat Knokke-Heist de gemeente is met het grootste aantal “groene” wagens in Vlaanderen. Officieel zijn er 219 golfkarretjes geregistreerd, maar volgens schepen van Milieu Pol Geerinckx zijn het er veel meer.”


Toen straatfeesten echt voor groot schandaal zorgden

toenstraatfeesten



Het soort feestjes waar N-VA-toppers gaan dansen…

#dansgate blijft duren en brengt minister Jambon eens te meer in de problemen. Dat “eens te meer”-gehalte blijkt ook uit een bericht uit de archieven van De Redactie over een feestje waar enkele N-VA-toppers aanwezig waren: een feest ter ere van VMO’er Bob Maes. Het bericht heeft een sterke en altijd actuele opener: “Na de heisa over een uitspraak van vicepremier Jan Jambon gisteren duikt nu een foto op van twee N-VA-excellenties in gezelschap van Bob Maes, oprichter van de extreemrechtse Vlaamse Militanten Organisatie (VMO), de voorloper van de later verboden Vlaamse Militanten Orde.” Maar behalve het feit dat Jambon steeds voor heisa zorgt (op kosten van de gemeenschap en heel goed betaald, leeft die mens niet boven zijn stand?), is het bericht ook interessant om te zien waar een significant aantal N-VA-ministers gaat dansen. Hier kan je het archiefstuk van De Redactie terugvinden.



Ondertussen in Brasschaat…

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig