ABVV kondigt betoging eind mei aan

abvvbrussel

De Thatcheriaanse regering blijft onze levensstandaard viseren en kondigde meteen al aan dat er in juni bij de begrotingsopmaak nogmaals erg fors bespaard zal worden. Als we het verzet tegen deze regering niet opbouwen, zal ze steeds verder gaan. Dat besef stond centraal op de militantenconcentratie van het ABVV in Brussel vandaag. De sprekers kondigden aan dat er eind mei een nieuwe betoging komt.

Er was niet alleen in Brussel een militantenconcentratie, ook in Luik, Charleroi en Namen zijn er acties van het ABVV. Die werden ondanks een soms gebrekkige en erg snelle mobilisatie goed bijgewoond met 3.500 aanwezigen in Brussel, 2.000 in Charleroi en 2.500 in Luik. Samen is dat meer dan wat het ABVV op de been bracht voor de eerste militantenconcentratie voor de vorming van de rechtse regering in september 2014.

De roep naar een tweede actieplan werd gedragen door veel aanwezigen die meteen ook lessen trokken uit het vorige actieplan eind 2014: zowel het positieve van de wijze waarop we onze eisen en bekommernissen centraal konden stellen en de regering aan het wankelen brachten, als de beperkingen met vragen over hoe de acties in de praktijk stilgelegd werden. De aankondiging dat er een nationale betoging komt eind mei werd positief onthaald, maar het mag niet beperkt zijn tot een wandeling om stoom af te laten.

Als we de regering niet stoppen, zal ze blijven doorgaan. Premier Michel benadrukte dit nogmaals in een interview met De Tijd vorig weekend: “Ik blijf benadrukken dat deze ongeziene coalitie ons de kans biedt structurele hervormingen door te voeren die het DNA van ons land veranderen.” Structurele tegenhervormingen die onze levensstandaard ondermijnen zullen er dus blijven komen.

Een betoging eind mei biedt kansen om de mobilisatie daartegen op gang te trekken. De woede is erg groot na de maatregelen voor nog meer flexibiliteit met de afschaffing van de 38-urenweek, de aanval op de pensioenen in de publieke sector en de nieuwe belastingverhogingen voor onder meer brandstof. De uitspraken van Kris Peeters dat we boven onze stand zouden leven, hebben de woede verder aangewakkerd. Dat dit allemaal gebeurt terwijl de Panama Papers in de actualiteit staan, versterkt het ongenoegen nog meer.

Laat ons het ongenoegen organiseren. Personeelsvergaderingen in de werkplaatsen om een betoging eind mei voor te bereiden en de campagne ernaar breder gedragen te laten worden, zouden een goede eerste stap zijn. We zullen ook nood hebben aan een perspectief voor na de zomer. In ons pamflet stelden we voor: “Interprofessionele algemene vergaderingen en opnieuw een nationale betoging (men spreekt van 23 mei), zoals die op 6 november 2014 zouden een geschikte aanzet zijn. Het zou de regering flink van haar stuk brengen. Als we daar na de zomer opnieuw provinciale stakingsdagen, gevolgd door een nationale 48-urenstaking aan koppelen, kunnen we aan deze horrorregering een einde maken. Elke regering die daarna aan de macht komt zou wel uit een ander vaatje tappen.”

Foto’s door Liesbeth
ABVV militantenconcentratie Bxl // Foto's door Liesbeth

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Reacties zijn gesloten.