Succesvol scholierenkamp LSP/MAS en Internationaal Verzet

Eind december organiseerde LSP/MAS met Internationaal Verzet een scholierenkamp met een reeks discussies. Naast algemene marxistische discussies werd ook ingegaan op de actualiteit. Met onze scholieren zullen we de komende periode actief zijn in onder meer de anti-fascistische strijd met de anti-NSV betoging van 8 maart in Antwerpen.

Andrej Novak, scholier uit Antwerpen

8 maart: anti-NSV betoging

We kregen inmiddels bevestiging van het feit dat de anti-NSV betoging dit jaar op 8 maart in Antwerpen zal plaatsvinden. We zullen onder jongeren een mobilisatiecampagne opzetten om van die betoging een succes te maken. Contacteer ons als je wil meewerken!

Op woensdag 27 december, de eerste dag, werden er metenkele basisdiscussies gestart: “Wat is socialisme? Welk alternatief voor het kapitalisme?” en “Waarom hebben jongeren en arbeiders een partij nodig en welke soort partij moet dat dan zijn?”. De discussiemomenten werden altijd onderverdeeld in twee workshops op hetzelfde moment.

De discussies vonden plaats op het lokale secretariaat van LSP/MAS in Brussel. Daar beschikten we over twee discussieruimtes waarbij de grote ruimte ’s avonds werd omgevormd tot een grote cinemazaal. Daar brachten we ’s avonds ook de informele momenten door. Op die momenten konden we ervaringen uitwisselen of gewoon een pintje pakken.

Aanvankelijk wilden we de eerste avond naar de video over de Gama-strijd in Ierland kijken, maar er waren geen Franse ondertitels waardoor het wat moeilijk was voor onze Franstalige kameraden om te volgen. Gelukkig was er een alternatief: we keken naar de prachtige film "Land and Freedom". De film werd ingeleid door Gégé. Die legde uit dat de kapitalistische geschiedschrijving het altijd heeft over een Spaanse burgeroorlog terwijl het een arbeidersrevolutie was. Hij gaf ook aan hoe het tot die revolutie was gekomen en hoe de invloed van de internationale gemeenschap er een rol in speelde. De film was geen simpele ode aan de antifascistische strijd waarin duidelijk is wie de goeden en wie de slechten zijn. De film toonde ook de conflicten binnen het Republikeinse front, het toonde hoe onervaren de kameraden van het verzet waren tegen het regime van Franco, hoe stuntelig het er tijdens de belegeringen en gevechten met de fascisten aan toe ging en vooral hoe tweedracht binnen de eigen rangen voortdurend de strijd ondermijnde. De pointe werd dan ook na de film in een laatavonddiscussie gemaakt. We mogen zeker niet dezelfde fouten maken wanneer het gaat om een potentiële arbeidsbeweging, zeker nu met de omstandigheden in Latijns-Amerika moeten we doordachter te werk gaan dan toen in Spanje. De eerste dag hebben we afgesloten met het motto “de nacht is nog jong en wij zijn dat ook”.

Na een stevig ontbijt zijn we de volgende ochtend doorgegaan met discussies rond Latijns Amerika waarbij de nadruk lag op het Venezuela van Chavez. We zagen de ontwikkelingen als zeer positief maar wezen ook kordaaat naar de noodzakelijkheid om een verdere arbeidersdemocratie uit te bouwen, en daar zullen enkele nationalisaties niet voldoende voor zijn. Bovendien moeten Chavez, Morales, Castro en sinds kort ook Ortega bouwen aan een democratie van de basis naar de top en niet omgekeerd. We wezen terecht op de gevaren van links-populisme en analyseerden dat de verlinksing van Chavez steeds doorgevoerd werd door de aanhoudende druk van de bevolking, en daarmee stelden we ons de kritische vraag zal die verlinksing standhouden wanneer de druk wegvalt? Bovendien zullen de ontwikkelingen op internationaal vlak doorslaggevend zijn, er moet volledig gebroken worden met de neoliberale experimenten in Latijns Amerika. Het zal een teken zijn voor de arbeiders over heel de wereld!

De andere discussie ging over het Amerikaans imperialisme en zijn inmenging in allerhande door hen gecreëerde conflicten waarbij we met zekerheid van belangenconflicten kunnen spreken. Er zijn heel wat gelijkenissen tussen Vietnam en Irak. De gevaarlijke massavernietigingswapens hebben zichzelf verstopt en Saddam was pas een echte wereldbedreiging. De opknoping kwam de Westerse leiders, als Chirac die een lucratief zaakje gehad heeft door de verkoop van chemische wapens aan Saddam, wel passend uit. Op deze manier zou Saddam zeker niet zijn mond durven voorbij praten. We zagen steeds meer en meer de gelijkenis tussen de cowboy uit Texas en de ruige soenniet uit Tikrit. Irak heeft nu een arbeidersdemocratie nodig en een stabiel sociaal beleid. We zien helaas welke gruwelijke gevolgen de bezetting met zich mee brengt, burgeroorlog en uitzichtloze situaties.

Verder waren er meer praktische discussies als “Hoe onderwijs toegankelijk maken voor iedereen?”. Bovendien kregen we nog heel interessante tussenkomsten te horen van internationale kameraden uit Nederland en Italië, zij bespraken kort de recente ontwikkelingen uit hun land.

In de namiddag kregen we een paar uurtjes vrijaf om te bekomen van de veeleisende activiteiten. Maar de scholieren kwamen opdagen met praktische invulling. En zo “offerden” de scholieren, begeleid werden door de kameraden Benjamin en Aïcha, spontaan hun vrije uren op om naar het piket van VW Vorst te trekken. Een zeer leerrijk initiatief! Het werd duidelijk uit de gesprekken met de arbeiders van VW hoe erg een nieuwe arbeiderspartij nodig is tegen dit neoliberale en asociale beleid. De arbeiders van hun kant waren zeer verrast met deze steun van enkele jonge mensen van heel België die hen even een hart onder de riem kwamen steken. Ze waren er erg mee opgezet en dat leidde meteen tot zeer positieve reacties en discussies over de CAP, en zelfs tot het verkrijgen van enkele nieuwe sympathisanten.

De avond werd afgesloten met een discussie rond seksisme, we waren het er allemaal zeer eens over; het is ontoelaatbaar dat er seksisme is!

De laatste dag namen we de Belgische fascisten partijen VB en FN onder de loep, wat inderdaad niet zo moeilijk was. En op hetzelfde moment bespraken we dan het alternatief dat wij daar tegenover kunnen zetten en hoe wij dat alternatief kunnen op- en uitbouwen. Mathias van de Gentse afdeling van Internationaal Verzet gaf ons daar zeer nuttige en praktische informatie over mee.

Het was duidelijk dat we kunnen spreken van een geslaagde vorming. Ik wil de kameraden die hard hun best hebben gedaan (onder meer de vertalers) zeker nog eens bedanken. De jonge leden zijn klaargestoomd om verder strijd te voeren tegen onrechtvaardigheid en ongelijkheid, om tussen te komen en anderen te overtuigen van de noodzaak van een socialistisch alternatief.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie