Kasjmir. Protestacties van de slachtoffers van de aardbeving in 2005

Honderden arbeiders die in 2005 geraakt werden door de aardbeving die grote delen van Kasjmir en stukken van Pakistan trof, gaan over tot acties en protestbetogingen. Meer dan een jaar na de aardbeving is er immers nog maar amper sprake van heropbouw en blijven de gevolgen voor de lokale bevolking enorm.

Toqeer Gillani vanuit Kasjmir

De stakingsacties en protestbetogingen van honderden arbeiders die geraakt werden door de aardbeving in 2005 worden verder gezet. De arbeiders hebben een lijst van 14 eisen, waaronder een oproep voor flexibele leningen, transportfaciliteiten voor arbeiders, de vorming van een arbeidsrechtbank,…

Een arbeiderscomité dat duizenden slachtoffers van de aardbeving verenigd heeft in Poonch (dat drie districten omvat: Bagh, Rawalakot en Sudnothi) staan vooraan in het organiseren van de protestbetogingen.

In november waren er reeds protestacties en deze werden verder gezet in december. Op 19 december gingen zowat 1.000 arbeiders uit de publieke sector in staking. Dat werd gevolgd door een protestbetoging in Rawalakot, het centrum van Poonch.

Arbeiders uit verschillende delen van het land kwamen samen met spandoeken en protestborden. Ook de Trade Union Rights Campaign Kashmir (TURC-K) was uiteraard sterk aanwezig met een reeks spandoeken die ondermeer opriepen voor het recht om vakbonden op te zetten.

Het verkeer werd stil gelegd in Rawalakot en er kwam een protestmeeting met vakbondsleiders uit verschillende sectoren. Die gaven kritiek op de regering omdat er niets gedaan wordt voor de lokale bevolking. Vertegenwoordigers van de TURC-K spraken eveneens op de meeting. Eén van de sprekers stelde: “Door de aardbeving van 8 oktober (2005) verloren arbeiders al hun bezittingen, de regering zou daar rekening mee moeten houden en onmiddellijk overgaan tot het betalen van de beloofde 30.000 en 50.000 Roepees.”

Solidariteit

De slachtoffers van de aardbeving in alle districten zouden een voorschot moeten krijgen om hun huis opnieuw op te bouwen. Dat moet zonder enige discriminatie. Ook eisen de arbeiders dat er arbeidsrechtbanken komen in ‘Azad’ Kasjmir (het ‘vrije’ Kasjmir) met minstens eenzelfde bescherming als in Pakistan. Het privatiseringsproces moet worden gestopt. Ook komen de arbeiders op voor het afschrijven van de schulden voor elektriciteitsrekeningen en telefoonrekeningen gedurende zes maanden na de aardbeving en ook het schrappen van anti-arbeiderswetten.

De arbeiders uit Poonch beginnen in actie te komen om hun eisen af te dwingen. De belangrijkste organisaties, waaronder organisaties van arbeiders in de gezondheidssector, het onderwijs en andere arbeiders uit de publieke sector, vormen een alliantie om hun protest te versterken. Hierdoor kwam het tot betogingen: op 21 november in Rawalakot, op 28 november in Bagh, op 12 december in Pallandri en op 19 december in Rawalakot gevolgd door een actie op 21 december in Bagh.

Het actiecomité kreeg ook steun en solidariteit van vakbonden in Pakistan. De TURC-K hielp daarbij door een pamflet te drukken en het organiseren van de persconferentie van het actiecomité in Islamabad.

Op 21 december betoogden honderden arbeiders in Bagh ondanks de harde regen en sneeuw. Ze betoogden door het dorp en hielden een protestactie voor het kantoor van de lokale media. De betogers stelden dat de regering hun eisen niet wil inwilligen, maar dat ze blijven protesteren. Er wordt nu een nieuw actieplan opgesteld met vanaf 10 januari nieuwe betogingen.

TURC-K stond vooraan in het organiseren van solidariteitsacties. Op een bijeenkomst van de TURC-K in Rawalakot op 19 december (na de betoging) beslisten de zowat 200 aanwezigen om de campagnes en de acties van de slachtoffers van de aardbeving verder te ondersteunen en te versterken.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie