BBTK verwerpt IPA. Werknemers verdienen beter!

In het federaal comité van BBTK werd geen meerderheid gevonden voor het ontwerp van Interprofessioneel Akkoord 2006-2007. De matige loonnorm en de discussie over de invoering van all-in akkoorden die de index kunnen ondermijnen, worden als belangrijke struikelblokken aangehaald. Op een ogenblik dat recordwinsten worden behaald door de grote bedrijven, vragen veel werknemers zich af waarom zij moeten inleveren. Voor het patronaat is het antwoord op die vraag duidelijk: om de winsten nog meer op te drijven.

De nationale leiding van het ABVV wil tot een meerderheid komen voor het Interprofessioneel Akkoord. Daarmee wil het haar geloofwaardigheid tegenover het patronaat herstellen nadat bij het vorige IPA het ABVV niet tot ondertekenen kon overgaan omdat een nipte meerderheid tegen was. Anderzijds wil de ABVV-leiding ook niet opnieuw geconfronteerd worden met een "opstandige" houding onder de leden. Niet dat er nu grote militantenconcentraties zijn georganiseerd om de discussie aan te gaan, maar toch komt het verzet dat leeft aan de basis tot uiting in de stemhouding van verschillende centrales. Als er geen meerderheid voor het IPA stemt, is dat een overwinning voor de "opstandige" houding van de basis.

Zo zal het althans in de media worden voorgesteld. Uiteraard heeft het niet zozeer te maken met "dwars liggen" of met een "conservatieve reflex" van de vakbondsbasis. Een groeiend aantal militanten heeft gewoon genoeg van de aanhoudende neoliberale aanvallen op lonen en arbeidscondities. Er is een bereidheid om tegen die aanvallen in te gaan en er heerst een grote verontwaardiging over het feit dat een deel van de vakbondsleiding deels meestapt in de patronale logica.

Door te wijzen op een aantal positieve maatregelen hoopt de ABVV-leiding zoveel mogelijk centrales over de streep te kunnen trekken. Mogelijk zal dat lukken, maar nu al is het duidelijk dat de stemming erg nipt zal zijn. Bovendien is er steeds meer twijfel bij het afwegen van de positieve maatregelen tegenover de patronale cadeaus. Een beperkte aanpassing van de minimumlonen is uiteraard goed, maar wat is de verhouding tussen die stijging en de lastenverlagingen voor het patronaat?

Indien het IPA goedgekeurd wordt ‘door het ABVV’ wil dit nog niet zeggen dat de strijd gestreden is. Momenteel heerst er een oppervlakkige maar fragiele rust in het ABVV. Indien Leterme (als hij premier is) in september de botte bijl wil hanteren, zoals hij al gesteld heeft, kan deze rust ogenblikkelijk omslaan in een rode furie. De woede aan de basis zou dan de bereidheid tot compromissen aan de top wel eens bijzonder luid kunnen overstemmen.

Persbericht van BBTK over het verwerpen van het IPA

Het federaal comité van BBTK, bediendecentrale van het ABVV, heeft zich vandaag beraden over het ontwerp IPA. Deze vergadering werd de voorbije week voorafgegaan door consultatievergaderingen in alle regio’s.Het federaal comité van BBTK, met zijn 357000 leden de grootste centrale van het ABVV, stelt vast dat de tekst van het ontwerp IPA:

– zeker positieve punten bevat: optrekken van het gewaarborgd minimum maandinkomen met ongeveer 4%, aandacht voor meer vorming in de sectoren en de bedrijven;

– vooruitgang betekent wat betreft de nog uit het generatiepact te regelen punten (gelijkgestelde perioden, zware beroepen, tijdskrediet) maar dat dit toch niet volledig beantwoordt aan de verwachtingen;

– een status quo betekent wat betreft kwaliteit van het werk;

– onduidelijke formuleringen bevat wat betreft de loonbarema’s, de harmonisering van het arbeiders/bediendenstatuut en de resultaatsgekoppelde verloning, die onzekerheid creëren bij onze militanten;

– een loonnorm van 5% vastlegt die als matig en dus onvoldoende wordt beoordeeld gezien de goede economische context en het lineaire fiscale voordeel voor de werkgevers. Deze loonnorm is wel indicatief en kan in de sectoren dus op vrije wijze worden gehanteerd.

Indexering en baremieke verhogingen zijn in principe ook gevrijwaard.

De tekstformulering in het ontwerp IPA betreffende de correctiemechanismen zal de druk voor toepassing van all-in akkoorden echter doen toenemen met het gevaar voor de indexeringsmechanismen in de sectoren.BBTK meent dat de ABVV-onderhandelaars, in moeilijke omstandigheden,hun uiterste best hebben gedaan.Het federaal comité van BBTK kan echter de tekst die nu voorligt niet onderschrijven

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie