Home / Internationaal / Europa / IJsland. Bevolking blijft betogen na ontslag premier

IJsland. Bevolking blijft betogen na ontslag premier

rottkort

Verslag vanuit Reykjavik door Natalia Medina

Betogers verzamelen voor het grijze parlementsgebouw in het centrum van Reykjavik. Ze betogen nog steeds ook al heeft premier Sigmundur David Gunnlaugsson zijn ontslag moeten indienen na onthullingen over zijn betrokkenheid in de ‘Panama Papers’.

Alles wat geluid maakt, wordt naar het protest meegebracht. Er zijn potten, fluitjes, brandalarmen, … Het geluid neemt toe naarmate je dichter bij het parlementsgebouw komt.

Aan de linkerkant van het parlement spreken we met Òlöf Einarsdòttir en Begga Þontàr. “We kwamen naar hier toen we hoorden dat de premier in de regering zou blijven. Wij moeten alles doen om rond te komen en dan hoor je dit – het is zo onrechtvaardig! Mensen verloren veel tijdens de crisis, veel mensen die we kennen zijn erdoor getroffen. We hebben een totaal andere regering nodig.”

“Er zijn hier veel mensen van alle soorten,” zegt Begga. “We zijn wel met minder dan maandag,” voegt Òlöf eraan toe. “Maar ik denk dat de mensen zullen blijven protesteren. Wij twee zullen hier elke dag staan als het nodig is,” stelt Begga.

“Dit is het parlement, geen huis voor criminelen!” Pàll Heiðar Aadnegard is vastberaden. Hij nam sinds 2007 deel aan verschillende betogingen voor het parlement. Hij zegt dat hij sinds de crisis als vrijwilliger werkt, hij helpt mensen die hun huis dreigen te verliezen. “We hebben een aantal uithuiszettingen kunnen uitstellen en zelfs enkele gestopt, maar sommige konden we niet stoppen. Ik heb vreselijke dingen gezien. Protest zal niet volstaan, maar het is een stap in de goede richting.”

“Ik ben bereid om zo lang als nodig te protesteren. We staan tegenover diegenen die daar binnen zitten,” zegt Pàll terwijl hij naar het parlementsgebouw wijst. “We staan tegenover die mensen, ik denk dat het niet goed gesteld is met hun moreel.”

Ingunn Vilhjamsdòttir, Gunnar J. Karlsson en Fridrik Pòr Gestsson waren mee organisatoren van de twee grote betogingen. “Maandag waren er 22.000 betogers en vandaag [woensdag] waren we met bijna 6.600,” zegt Fridrik.

Ingunn sprak op de eerste betoging. “Het centrale thema in mijn toespraak was: ‘Dit kan niet. Dit is ons land, onze democratie. Jullie zijn ontslagen!’.” Gunnar voegt eraan toe: “We worden allemaal geraakt door de crisis. Ik ken veel mensen die hun werk, huis, alles verloren.”

“Mijn man werkt in de bouw en na de financiële crisis werd elke bouwwerf in IJsland stilgelegd. Hij werkt nu in Noorwegen, ver weg van zijn gezin. Dit komt vaak voor, een tijdlang in andere landen werken waar er wel jobs zijn of zelfs helemaal wegtrekken uit IJsland. Als je in een rijke familie met veel macht geboren bent, dan kan je niet begrijpen wat wij nu meemaken en voelen.

“Het is een probleem dat mensen met macht het systeem misbruiken en hun geld ver weg verstoppen. We hebben nieuwe mensen in de regering nodig, gewone mensen. Zo kan het niet verder, het kapitalisme werkt niet en de mensen beginnen dit te beseffen.”

Iedereen die ik totnutoe sprak, nam ook deel aan het protest na de financiële crisis van 2008 en nu opnieuw in de grote betoging van 4 april. Ze zijn het allemaal over één zaak eens: het volstaat niet dat de ministers een andere post opnemen of ontslag nemen. Er moeten nieuwe verkiezingen komen. Velen willen ook een grondwetswijziging.

Er zijn nieuwe betogingen gepland op donderdag, vrijdag en zaterdag. Als ik de actie verlaat, zie ik dat de ramen van het parlement langs buiten bedekt zijn met eieren en oude bananen.