De politieke crisis in Ierland houdt aan. Geen van beide grote partijen (Fianna Fail en Fine Gael) heeft een meerderheid. Ze onderhandelen met onafhankelijke verkozenen en proberen toch aan een meerderheid te geraken. Twee weken na een eerste zitting volgde deze week een tweede zitting met als doel om een premier (“Taoiseach”) te verkiezen.

De fractie van AAA-PBP (Anti-Austerity Alliance, People before Profit) schoof een eigen kandidaat naar voor om van het platform van het parlement gebruik te maken om een links alternatief te verdedigen. Nu werd Ruth Coppinger als kandidaat aangeduid. Meteen was er voor het eerst in de Ierse geschiedenis een vrouw die als kandidaat-premier werd voorgesteld in een parlementaire stemming.

Terwijl de actualiteit van de afgelopen dagen door de Panama Papers werd beheerst, was Ruth Coppinger de enige kandidaat-premier die hierover sprak. De anderen vonden het de moeite niet, zij verdedigen immers een systeem dat aan de basis van dergelijke wantoestanden ligt.

Hieronder de toespraak van Ruth Coppinger:

De kandidatuur van Ruth Coppinger werd verdedigd door Mick Barry: