Home / Belgische politiek / Nationaal / Tegen terrorisme en haat: wat kan jij doen?

Tegen terrorisme en haat: wat kan jij doen?

affichette

-> Affiche A3 | Affiche A3 (specifiek voor jongeren) | | Affiche A5 (specifiek voor jongeren)

Na de verschrikkelijke aanslagen in Brussel stellen we ons allemaal vragen en zijn we bezorgd. We kunnen de discussie over hoe opkomen tegen terreur en haat niet overlaten aan de beroepspolitici en de traditionele media. Hun antwoord beperkt zich hoofdzakelijk tot repressie, islamofobie, het sluiten van de grenzen en oorlog. Deze logica is gedoemd om te mislukken. Zoals altijd, zijn de belangen van de meerderheid van de bevolking hierbij van geen tel.

De beste manier om het terrorisme te isoleren en de voedingsbodem te bestrijden die hen toelaat een zekere steun op te bouwen, is door samen op te komen voor een echte toekomst voor iedereen. Praten over veiligheid en ondertussen een besparingspolitiek doorvoeren die het land in een sociaal kerkhof verandert, is ons zand in de ogen strooien. De arbeidersbeweging en jongeren moeten het initiatief nemen! Van diegenen die ons voortdurend laten inleveren, terwijl zij en bevriende bankiers en aandeelhouders de rijkdom die we produceren verbergen in Luxemburg, Zwitserland of zoals recent aan het licht kwam in Panama, hoeven we op dat vlak niets te verwachten.

Laat ons tegenover de verdeel-en-heerspolitiek eenheid en solidariteit plaatsen. Dit gaat in tegen haat en terreur, maar ook tegen een regering en een politiek die dergelijke fenomenen in de hand werkt.

Wat kan jij doen?

  • Hang deze affiche goed zichtbaar aan je venster, in je auto, …
  • In de vakbond en op de werkvloer: misschien werd op jouw werk een algemene personeelsvergadering georganiseerd tijdens het actieplan in 2014 tegen de regering-Michel? Waarom er niet opnieuw één organiseren of starten met deze traditie, om te discussiëren over hoe de strijd te voeren tegen het terrorisme, racisme, besparingen en oorlog? Bespreek het idee van lokale meetings, een massale nationale betoging en/of bijvoorbeeld het vormen van een vredesdelegaties op de eerste mei als start van een beweging tegen terreur, haat, armoede en oorlog.
  • Op school en de universiteit: In Gent kwamen scholieren samen om selfies te nemen van deze affiche en vervolgens samen te discussiëren. Waarom dit voorbeeld niet volgen?

17 april Mars tegen de terreur en de angst, 14u Brussel
24 april Betoging “Geen gevechtsvliegtuigen”, 14u Centraal station

Een klimaat van discriminatie en het bestaan van allerhande sociale tekorten na decennia van besparingen, zijn belangrijke factoren die maken dat een kleine minderheid van jongeren radicaliseren en een gemakkelijke prooi vormen voor IS en andere reactionaire groepen. Maar ook het imperialisme en de oorlogspolitiek van de kapitalistische machthebbers en hun steun aan de verschillende dictaturen, o.a. in het Midden Oosten, speelt een belangrijke rol. We verzetten ons niet alleen tegen het besparingsbeleid maar ook tegen de deelname van de Belgische regering aan de oorlog in Syrië. Er is nood aan een massale beweging voor een ander type van maatschappij!

Laat ons massaal naar deze betogingen mobiliseren in de wijk, op de scholen en universiteiten!