Ook BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde verwerpt ontwerp van IPA

Het provinciaal comité van ABVV-metaal in Luik-Luxemburg verwierp op 2 januari reeds het ontwerp van IPA. Gisteren volgde het uitvoerend comité van de bediendenbond BBTK in Brussel-Halle-Vilvoorde. Bij de Luikse metallo’s klonk het dat de loonnorm evenmin aanvaardbaar is als bij de vorige akkoorden. Ook werd uitgehaald naar de aanpassingen in het Generatiepact, die in de lijn van dat pact blijven ondanks het zware verzet ertegen. De volledige Franstalige metaalbond zal zich onthouden over het ontwerp van IPA.

Op 18 januari zal het ACLVB haar standpunt bekend maken en een dag later volgen ACV en ABVV. Intussen begint hier en daar het verzet tegen het ontwerp van IPA te groeien. Zeker in de metaalsector zijn er problemen inzake de uitvoering van het Generatiepact en de uiterst beperkte omschrijving van de term "zware beroepen".

Ook langs Vlaamse kant is er in de metaalcentrale verzet. Voorzitter Herwig Jorissen probeert dit tegen te gaan met onder meer het volgende argument: "Het is belangrijk dat de buitenwereld ziet dat het ABVV een sterke leider heeft. Dat is in het voordeel van alle arbeiders. In de afweging over het IPA zullen we daar zeker rekening mee houden. Maar zeker wat het arbeiders – bediendestatuut betreft blijft voor ons de vraag: hoe lang hebben we nu al gewacht en hebben we al niet te lang gewacht, en hoe kunnen we naar diezelfde buitenwereld ons ongenoegen over deze voortdurende discriminatie tonen."

Het verzet van de Luikse federatie leidde er uiteindelijk toe dat de Franstalige vleugel van ABVV-Metaal zich zal onthouden bij de stemming in het ABVV. Uiteraard mag niet worden toegegeven aan argumenten zoals de noodzaak van een "sterke leider" in het ABVV. Als we ons een slecht IPA door de strot laten rammen, kan je immers bezwaarlijk spreken van een sterke leiding. Toch niet op het vlak van de verdediging van de belangen van de leden.

In BBTK is er ook protest tegen het ontwerp van Interprofessioneel Akkoord (IPA). BBTK in de Waalse regio Centre heeft het ontwerp reeds verworpen. De centrale stelde dat het patronaat heel wat toegevingen krijgt op het vlak van flexibiliteit en lonen, terwijl de beperkte loonnorm en de "all in" akkoorden de arbeiders raken.

Ook BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde verwerpt het ontwerp van IPA. Dat gebeurt onder meer op basis van de vaagheid van de tekst. Er werd op het Uitvoerend Comité een verdediging gebracht van het IPA, maar er bleken toch voldoende redenen te zijn om alsnog tegen te stemmen. De belangrijkste redenen vormden de lage loonnorm, de mogelijke afschaffing van leeftijdbarema’s, de aanbeveling voor all-in akkoorden in alle sectoren, de stellingname rond winstparticipatie, de cadeaus aan het patronaat door lastenverlagingen op overuren en op de loonnorm, de beperking van het tijdskrediet, de beperking van de lijst van zware beroepen met een numerus clausus,…

Bij de stemming op het Uitvoerend Comité waren er 19 onthoudingen en slechts 1 stem voor. Maandag volgt het federaal comité van de BBTK in de aanloop naar het federaal comité van het ABVV op vrijdag. Eerder werd het ontwerp ook reeds verworpen door de Algemene Centrale in Antwerpen-Waas en Scheldeland.

Bij het vorige IPA werden de onderhandelaars door het ABVV teruggefloten. Hierop werd de loonnorm opgelegd vanuit de regering. Dat kon enkel om de logische consequenties van het verwerpen van het IPA niet werden getrokken: er kwamen geen mobilisaties en geen actieplan voor een echte loonsverhoging.

> Hier vind je meer info over onze standpunten naar aanleiding van het IPA

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie