Lezersbrief. Alternatieven voor energie?

Naar aanleiding van een artikel op deze site over kapitalisme en ecologie, kregen we een lezersreactie van een arbeider uit Leuven. De lezersbrief is niet zozeer een kritiek op ons artikel, maar eerder een aanvulling. Heb je zelf ook opmerkingen over bepaalde artikels? Of wil je een artikel publiceren op deze site? Stuur ons dan een mail via redactie@lsp-mas.be

“De aanleiding voor dit artikel is een artikel van Vincent Devaux op 2 januari 2007. Het klopt als een bus, maar ik denk nog iets te kunnen toevoegen omdat ik dingen toevallig oppikte uit de media of omdat ik er over nagedacht heb, zaken die Vincent zijn mening enkel gaan versterken.

Vincent vraagt zich af of het al te laat is of niet. Volgens een documentaire die ik deze week zag, heeft de steenkoolsmog die China de lucht inblaast – een smog die op 3 dagen de wereld rondreist – voorlopig ook een positief effect, ze zou nl. de opwarming gedeeltelijk afremmen. De juiste reden heb ik niet kunnen onthouden, maar het zou wel eens kunnen zijn dat wanneer we alle smog uit de lucht halen, dat de schade dan pas echt exponentieel zichtbaar wordt. Er zijn nu al de beelden van poolkappen…

We beseffen allemaal dat we slecht bezig zijn (te laat sneeuw in de Alpen, abnormale orkanen in de VS, 10 zandstormen ergens in Azië dit jaar terwijl er normaal 1 storm om de 50 jaar plaatsvindt, uitdrogende tropische rivieren, woestijnvorming en ik loop nu in putje winter in een trui rond). We mogen dan blij zijn met de goedkope Chinese producten die dankzij uitbuiting en steenkool waargemaakt worden, ik vraag mij af waarom we China geen kerncentrales leveren om het probleem op zijn minst uit te stellen tot er oplossingen zijn.

Als mens mogen we toch eens af en toe ons verstand gebruiken, maar kapitalisme doet dat niet op lange termijn? We proberen elkaar de grond in te kloppen uit winstbejag. Huidige commerciële praatbarakken (parlement) gaan het probleem niet oplossen. Zelfs de zoon van Koffie-Anan maakt zich schuldig aan corruptie (olie voor voedselprogramma in Irak) uit egoïsme. Soms moeten mensen niet aan hun eigen belangen denken, maar aan de volgende generaties.

Een belangrijke stap zou een geplande economie zijn, maar zover zijn we nog niet gezien de godsdienstoorlogen die ontstaan door een gebrek aan opleiding of onderwijs. Elke dag dat we op deze manier verder gaan is er een dag verloren in de strijd tegen de natuur voor zover het al niet te laat is. Survival of the fittest blijft ook voor ons een feit.

Wie denkt dat ik kerncentrales ga aanbevelen, denkt verkeerd. Maar steenkoolovens moeten morgen dicht. Wij kunnen dit, als we maar willen. Tijdens oorlogen kan de wetenschap ineens alles… Er wordt inderdaad veel te weinig geïnvesteerd in onderzoek naar hernieuwbare energie, de reden is vaak kortzichtige winst voor een individu of voor aandeelhouders die slapend rijk worden. Toch zijn er al enkele onderzoeken gebeurd, maar daar wordt maar weinig mee gedaan.

Ik las in de krant dat een parkje zonnepanelen van 800km² ons wereldwijde energieprobleem zou oplossen. Een utopie, zeg het maar… In Afrika leven er misschien wel een miljard mensen met een utopie. De utopie om hun eigen voedsel te kweken op onvruchtbare grond. Ze lopen dagelijks kilometers voor emmertjes slijk. Wij leven trouwens ook in een utopie, want de hulp die we hen sturen is nauwelijks genoeg om de rentes van hun leningen af te betalen. Stel u nu eens voor dat wij hun eten geven (koud kunstje) en zonnepanelen en we leren hun via propaganda hoe ze bouten in elkaar moeten draaien. Voor een miljard mensen is 800 km² een "kleinigheid", kijk wat mieren kunnen. Hoeveel km² kerncentrales zouden we nu wereldwijd hebben? De natuur bruist van de energie, voorlopig. Kernenergie is een knap staaltje wetenschap, atomen kapot schieten om water te koken, maar als dat kan dan kan het ook eenvoudiger. Onze natuur maakt nl. zelf kokend water op verschillende plaatsen.

Ik ben maar aan het suggereren, aan de wetenschappers om mijn ongelijk te bewijzen. Ik zie de natuur overal bewegen en dat is energie. Lang geleden maakten we brood op rivierkracht. Een maand geleden werd er door een Japanner een batterij op water en koolstof uitgevonden en ondertussen gaan we nog minstens 10 jaar verder met de chemische duracell. Ga desnoods 100 olifanten genetisch manipuleren (slechte oplossing) zodat ze toertjes lopen en turbines laten draaien, daarmee zou de rest van de biotoop gered zijn. Ik begin maar dom te doen, om aan te tonen dat wanneer we kernenergie gebruiken, op de maan rondlopen, dat we heus wel alternatieven kunnen vinden voor een probleem dat op nummer 1 van ons lijstje staat. Ik ben de eerste om onderwijs te krijgen en op de wetenschappelijke trein te springen, probeer het maar eens in dit systeem, daar zijn 4 doctoraten en duizenden euro’s voor nodig om dan afgeknald te worden als je wat gevonden hebt.

Met dit artikel geschreven door een gewone arbeider wil ik politiekers, wetenschappers en arbeiders inspireren. Soms moeten we ideeën van "domme" arbeiders samenleggen om tot een oplossing te komen. Bij deze doe ik een ode aan iemand die er niet meer is, maar ze vond politiekers nogal dom met hun gezever over het mestactie plan. Drop het dan in de woestijn was haar antwoord. Ik vrees dat ze gelijk heeft, maar we doen er niets mee. Op korte termijn is dat niet rendabel. Op lange termijn zal het de zoetste vruchten afwerpen…


Reactie

Over een aantal punten zijn we het niet volledig eens, maar het klopt effectief dat het kapitalisme vandaag niet in staat is om op langere termijn te plannen. Toch niet als dat de winsten op korte termijn kan ondermijnen. De kosten van de huidige vervuiling lopen inmiddels op, zowel economisch als menselijk.

Het is wellicht utopisch om als niet-wetenschappers pogingen te doen om alternatieven naar voor te brengen inzake energie. Dan wordt ons immers verteld dat zonne-energie nooit voldoende kan zijn om te voorzien in alle nodige energiebehoeften. Maar het klopt evenzeer dat er vandaag onvoldoende middelen in onderzoek naar alternatieve energie wordt gestopt.

LSP brengt geen utopische ideeën naar voor die kunnen worden afgeschoten door wetenschappers. We willen wel meer ruimte en middelen voor die wetenschappers om te werken aan alternatieven. In een geplande economie zou dat een evidentie zijn aangezien het voorzien in de behoeften van bredere lagen van de wereldbevolking ook impliceert dat rekening wordt gehouden met de behoefte om te leven in een veilige en gezonde omgeving.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist