CAP. Initiatief-Sleeckx trekt naar de federale verkiezingen.

Hoe, waar, met wie? Kom de discussie volgen op 3 februari aan de ULB te Brussel.

De afgelopen dagen kregen we veel vragen inzake de mediaberichten over het afspringen van een mogelijk verkiezingskartel tussen CAP en PVDA. Ook wij waren verbaasd over de manier waarop deze berichten naar voor werden gebracht, via de PVDA, in de pers. Maar geen paniek, ondertussen werkt de CAP volop verder aan de voorbereidingen om in de parlementsverkiezingen van 2007 een duidelijk alternatief te kunnen aanbieden op het neoliberale beleid van de traditionele partijen. Op 3 februari is er daaromtrent een belangrijke nationale bijeenkomst.

Eind december vond een gesprek plaats tussen vertegenwoordigers van CAP en PVDA op vraag van figuren uit vakbondskringen. CAP was uiteraard bereid om deel te nemen aan een dergelijk gesprek nadat het op de conferentie van 28 oktober nogmaals bevestigde dat het wou praten en samenwerken met iedereen die zich verzet tegen het neoliberaal beleid.

Op de bijeenkomst toonde PVDA zich bereid om te spreken over een kartel voor de provincie Antwerpen op voorwaarde dat Dirk Van Duppen (PVDA) de lijst zou trekken en Jef Sleeckx de lijst zou duwen. Bovendien werd gesteld dat het enkel mogelijk was een kartel te vormen indien Jef zelf kandidaat zou zijn.

Inmiddels heeft Jef nogmaals bevestigd dat hij als 70-jarige niet meer wil opkomen, maar wel jongere kandidaten op CAP-lijsten zal ondersteunen. LSP begrijpt het standpunt van Jef dat hij anderen naar voor wil schuiven, maar we denken dat dit eveneens mogelijk is van op een symbolische plaats op een lijst. Maar indien Jef niet zelf wil opkomen, is dat natuurlijk zijn volste recht wat we zullen betreuren maar aanvaarden.

Hierop werd door de PVDA in een persbericht aangekondigd dat er geen kartel zou komen tussen PVDA en CAP, maar dat individuele CAP-leden als onafhankelijke kandidaten welkom zijn bij PVDA+. De PVDA sluit de optie van een kartel volledig uit en blijkt duidelijk enkel geïnteresseerd te zijn in de stemmen die Jef zou kunnen aanbrengen.

Samenwerking ter linkerzijde houdt naar onze mening iets anders in. We betreuren deze ontwikkeling maar weten tegelijkertijd dat de toekomst van de CAP hier niet van af hangt. De houding van de PVDA is gelijkaardig als deze van de traditionele partijen waar politiek gereduceerd wordt tot individuen. Net nu er nood is aan een andere politiek, die vanuit de basis wordt opgebouwd. Dat is altijd de boodschap geweest van de CAP, sta op en vorm samen een nieuwe politiek partij die een huis kan vormen voor alle stromingen die de belangen van de arbeiders en jongeren wil verdedigen.

Ten onrechte werd het afspringen van het kartel, in De Morgen en De Knack, samen met de aankondiging dat er vanuit alle hoeken vraag is naar gesprekken, ook vanuit individuele Groen-leden, geïnterpreteerd alsof er ook met Groen zou gepraat worden voor de federale verkiezingen. Dat klopt niet als dusdanig. Er zijn geen gesprekken gepland met Groen. De motie die werd gestemd op 28 oktober stelt duidelijk dat de CAP niet zal samenwerken met andere politieke krachten die deelnemen of deelnamen aan een neoliberaal beleid of mee de Europese Grondwet goedkeurden. In beide gevallen mag Groen zich, wat ons betreft, aangesproken voelen. Dit neemt niet weg dat er vele Groen-leden interesse vertonen in het project van CAP en we geen gesprekken uit de weg zullen gaan.

Op 3 februari vindt een nationale conferentie van CAP plaats waar zal gediscussieerd worden over een politiek programma op basis waarvan CAP zal deelnemen aan de verkiezingen. Als LSP zullen we ons de komende periode verder blijven inzetten voor de uitbouw van de CAP omdat we ervan overtuigd zijn dat de creatie van een brede nieuwe linkse politieke formatie de strijd tegen het neoliberalisme vooruit zal helpen. Iedereen die daar interesse in vertoont is van harte welkom op de conferentie op 3 februari.

Eerstdaag verschijnt er een officiële verklaring van de CAP die men zal terugvinden op de site www.anderepolitiek.be. We roepen iedereen op om aan te sluiten bij het project van de CAP en actief worden in jouw regio, op jouw bedrijf, in jouw buurt, ….

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie