Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten,… Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. Nieuwe leden kunnen uitleggen waarom ze lid geworden zijn (en waarom jij dat ook moet doen).

Affiches, pamfletten, acties na aanslagen

LSP roept op om deel te nemen aan de acties naar aanleiding van de terreuraanslagen. We riepen in een eerste verklaring al op om met de arbeidersbeweging te reageren en de discussies mee te organiseren. We waren ook aanwezig op de eerste acties. Deze nemen vaak het karakter van wakes aan met een erg brede aanwezigheid. Als antwoord op verdeeldheid zoals racisme, is het nuttig om de roep naar solidariteit centraal te stellen. We verspreiden affiches om deze boodschap ook zichtbaar te maken. Verder is er ook een pamflet.

=> PDF van affiche

=> PDF van pamflet

bourse1

Afdelingsvergaderingen over strijd tegen terreur en haat

We vragen alle afdelingen van LSP om in de mate van het mogelijke op de vergaderingen die deze week plaatsvinden de discussie over de strijd tegen terreur en haat te voeren. De basis hiervoor kan de verklaring van LSP zijn aangevuld met eerder gepubliceerde dossiers. Afdelingsverantwoordelijken die maandag de pdf van de extra bijlage op onze krant al willen om in de afdelingen voor te stellen, kunnen Geert contacteren via geert@socialisme.be.

Extra editie van ‘De Linkse Socialist’ op komst – verzending reguliere editie met week uitgesteld

Naar aanleiding van de terreuraanslagen in Brussel op 22 maart werken we aan een extra bijlage bij onze krant die op 21 maart naar de drukker was vertrokken. De verzending van de krant naar de abonnees is uitgesteld tot deze extra bijlage beschikbaar is. Op vrijdag 1 april gaat de krant mét de bijlage op de post.

dls353In de reguliere krant hebben we vooral aandacht voor de wereldwijde en lokale crisissen. Oorlog en ellende leiden tot een vluchtelingenprobleem dat niet opgelost raakt. Ook andere problemen raken niet opgelost. Het besparingsbeleid moest voor groei zorgen, maar doet dit niet. De vele cadeaus aan de rijken en grote werkgevers zorgen voor een gat in de begroting. De besparingen werken niet en de infrastructuur staat op instorten. Hoog tijd voor een alternatief dus!

We hebben aandacht voor de uitbouw van dit alternatief. In eigen land staan de sociale verkiezingen centraal, we laten opnieuw twee kandidaten aan het woord: iemand uit het buitgenwoon onderwijs en een buschauffeur. Internationaal kijken we naar Ierland waar socialistisch links een mooie vooruitgang boekte en naar de inspirerende campagne van Bernie Sanders. Als wij geen positief alternatief aanbieden en dit sterker uitwerken dan vage vaststellingen en voorstellen (zoals in de documentaire Demain die we bespreken), dan dreigt extreemrechts het vacuüm deels te vullen met een brede steun voor racisme en eerste beperkte groepjes die dit ook op straat willen brengen.

Naast deze reguliere krant komt er dus ook een bijlage van 4 pagina’s over de aanslagen en een socialistisch antwoord hierop. Neem vandaag nog een abonnement om deze 20 pagina’s leesvoer meteen in je bus te krijgen!

Inhoud van de reguliere krant:

 1. Besparingen werken niet
 2. Wel geld om files te subsidiëren, maar niet voor openbaar vervoer? || Terrorisme bestrijden door samen te werken met repressieve regimes zal niet lukken
 3. ‘Eeuwige stagnatie’ onder het kapitalisme verwerpen door te strijden voor een socialistisch alternatief || Met haar economisch beleid kan N-VA geen pluimen op haar hoed steken… De terugkeer van het communautair gestook || Zo gezegd
 4. Fusie Delhaize en Ahold: miljoenen voor de aandeelhouders, meer dan 400 mensen in de onzekerheid || Regering neemt deeltijds werkenden in het vizier: deeltijdse job = deeltijds leven? || Solidariteit met vervolgde syndicalist bij spoor: steun Jordan!
 5. Sociale verkiezingen: kandidaten aan het woord.(1) “Buitengewoon onderwijs staat voor enorme uitdagingen” || Sociale verkiezingen: kandidaten aan het woord.(2) “Steeds meer collega’s worden letterlijk ziek van hun werk”
 6. 30 jaar na de ramp van Tsjernobyl zijn gevolgen nog steeds voelbaar
 7. Interview met Maimouna van het vrouwencomité van de mensen-zonder-papieren. “We staan sterker omdat we niet alleen zijn” || Fysiek geweld tegen vluchtelingen door rovende Antwerpse agenten || Genitale verminking: 200 miljoen slachtoffers!
 8. Dossier: Een socialistisch antwoord op oorlog en vluchtelingencrisis
 9. Vervolg dossier
 10. In Frankrijk en de rest van Europa. Sociaaldemocratische regeringen hebben enkel neoliberale besparingen in de aanbieding
 11. Ierse verkiezingen. Massale afkeer van gevestigde partijen en dreiging van politieke crisis || Campagne van Bernie Sanders op een kruispunt
 12. “Demain”. Enkel een feelgood-film, of ook een boodschap om de wereld te veranderen? || Boek: “De Zigeunergodin” van Meena Kandasamy
 13. Partijnieuws
 14. Extreemrechts bij ons: gevaar stoppen voor het uit de hand loopt!
 15. Volgende stap in verhoging inschrijvingsgeld: tot 5.300 euro voor Master-na-Master || Wereldwijd defensiebudget van 1766 miljard dollar
 16. Geen geld voor oorlog, maar om ellende te bestrijden
Socialisme 2016

Jammer genoeg hadden we bij de opmaak van het programma voor Socialisme 2016 de mogelijkheid van nieuwe terreuraanslagen voorzien. De openingsdiscussie gaat over een links antwoord op de kwestie van veiligheid. Verder is er een commissie over de rampzalige situatie in het Midden-Oosten.

We staan momenteel op ruim 100 betaalde voorverkoopkaarten maar willen dit opdrijven tot 180. Bestel vandaag nog je toegangskaart. Discussie over een socialistisch alternatief en hoe dit op te bouwen, is meer dan ooit noodzakelijk nu de keuze tussen ‘socialisme of barbarij’ zich zo duidelijk manifesteert.

=> Programma en meer info