Home / Belgische politiek / [DOSSIERS] Voor onze veiligheid kunnen we niet vertrouwen op neoliberale politici

[DOSSIERS] Voor onze veiligheid kunnen we niet vertrouwen op neoliberale politici

De Brusselse aanslagen van gisteren zinderen na. De schok blijft. Tegelijk wordt overal gediscussieerd over zowel de aanslagen als de vraag hoe dit kan gestopt en vermeden worden. Om deze discussie te voeden, publiceren we hieronder verwijzingen naar enkele standpunten van de afgelopen weken en maanden.

Voor onze veiligheid kunnen we niet vertrouwen op neoliberale politici

Het leger wordt ingezet in Antwerpen. Foto: MediActivista

Het leger wordt ingezet in Antwerpen. Foto: MediActivista

“Ons normale leven zal er nog lang anders uitzien.” Met deze mededeling bereidt premier Michel in een interview in Het Nieuwsblad (12 december) de geesten voor op het semi-permanente karakter van een aantal van de crisismaatregelen die tijdens de “lockdown” van november werden genomen. Eind januari patrouilleren er nog steeds militairen op straat, in stations, op drukke plaatsen.
-> Artikel door Bart Vandersteene uit de februari-editie van ‘De Linkse Socialist’

Stop het reactionaire opbod

paris De aanslagen in Parijs kostten het leven aan minstens 130 mensen en er vielen meerdere zwaargewonden. Er is een barbaarse escalatie van een conflict dat in een bloedige vicieuze cirkel van oorlog en terreur op twee weken tijd meer dan 400 doden veroorzaakte met aanslagen in Parijs, Beiroet, Bagdad, Mali en op een Russisch passagiersvliegtuig.
-> Artikel door Michael uit de december-editie van ‘De Linkse Socialist’

Veiligheid: een antwoord van de arbeidersbeweging is nodig

In heel het land is de terreurdreiging “ernstig, mogelijk en waarschijnlijk”, want dat is wat niveau 3 betekent. In Brussel is het zelfs “zeer nabij”, want dat betekent niveau 4. Veiligheid verdient onze prioriteit. We kunnen immers niet toestaan dat ons leven bepaald wordt door losgeslagen religieuze fundamentalisten of andere oerconservatieven. Maar is dat echt waar het de regering om te doen is?
-> Artikel door Eric Byl uit de december-editie van ‘De Linkse Socialist’

Aanpak radicalisering door regering gedoemd om te mislukken

radicalSinds de aanslag op Charlie Hebdo zijn kranten volgeschreven over de toenemende religieuze radicalisering onder jonge moslims en welk gevaar dit betekent voor de samenleving. Onder alarmfase drie werd extra politie en zelfs het leger ingezet. Ondertussen broeden de verschillende regeringen op zogenaamde deradicaliseringsprogramma’s in scholen, families, moskeeën, …
-> Artikel door Els Deschoemacker uit april 2015