Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Gratis werken

Het Nieuwsblad schreef vorig weekend: “Leerkrachten die gratis voor de klas staan. Het is geen fictie, maar een gevolg van de beslissing van de Vlaamse regering om twee weken voor vakantieperiodes geen onderwijspersoneel meer te vervangen. De ­maatregel haalt de werking van scholen overhoop, legt extra druk op leraars en zorgt ervoor dat leerlingen gewoon geen lessen krijgen, klagen scholen én onderwijs­vakbonden. Nog twee weken en het is weer paasvakantie. Maar schooldirecteurs houden de komende dagen hun hart vast. Wanneer nu iemand ziek uitvalt, zitten ze met de handen in het haar. Sinds september krijgen ze van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) geen geld meer voor een vervanger. Ofwel moeten ze hun werkingsmiddelen gebruiken om zelf iemand te betalen, ofwel proberen scholen het anders op te lossen. Schering en inslag is het ­zeker niet, maar in sommige scholen stonden leraars al noodgedwongen gratis voor de klas. In een West-Vlaamse school in het buitengewoon onderwijs werd enkele maanden geleden iemand met een vrijwilligerscontract aan­gesteld. En in het Freinet­atheneum De Wingerd in Gent koos een stagiair, die normaal pas na de vakantie aan de slag kon gaan, ervoor om de school gratis uit de nood te helpen. “Onze vaste leerkracht viel voor de herfstvakantie een maand uit en ik wou een vervanger aanstellen. Maar dat kon niet door de besparingen”, zegt directrice Anne Van Zwijnsvoorde.” Om te besparen, wordt misbruik gemaakt van de goedheid en jobernst van het personeel. Dat is onaanvaardbaar, er wordt niet bespaard op taken en werk enkel op loon.



Man met jaarloon van 500.000 euro zegt dat er ‘nog rek op zit’

Luc Coene was vroeger voorzitter de Nationale Bank en was als centrale banier goed voor een jaarloon van ruim 500.000 euro. In een interview met De Morgen stelde hij vorig weekend (12 maart) dat er harder moet bespaard worden. En dit op de kap van de gewone mens. “De statistieken tonen niet aan dat de gemiddelde Belg pijn lijdt. Daar zit nog rek op. Het inkomensverlies in reële termen is voorlopig minimaal.” Met een jaarloon als dat van Coene is het makkelijk om dergelijke beweringen naar voor te brengen. Voor een gewone werkmens komen de vele extra belastingen en de achterblijvende stijging van de lonen (in feite aanpassing aan de stijgende prijzen en dus loonaanpassing, geen echte stijging) wel hard aan.


Verdiensten

fight


Extreemrechtse geweldenaars doen zich voor als agenten in Calais

Het Laatste Nieuws schreef op 12 maart: “Extreemrechtse activisten hebben bekend dat ze zich als agenten hebben uitgegeven om vluchtelingen aan te vallen en te beroven. De vijf mannen, tussen 19 en 24 jaar oud, werden woensdag gearresteerd en legden vandaag bekentenissen af. Eén van hen is de oprichter van een antimigrantenbeweging, de anderen organiseren protestacties. Vandaag werden 14 extreemrechtse actievoerders in Calais gearresteerd. De bende pleegde zeven aanvallen op vluchtelingen. Daarbij vormden ze, gewapend met metalen staven, een menselijk cordon om vluchtelingen te onderscheppen die probeerden aan boord van vrachtwagens te raken die de kanaaltunnel binnenreden. De mannen eisten geld en stalen cash geld en mobiele telefoons ter waarde van naar schatting 4.000 euro. Wanneer iemand probeerde tussenbeide te komen, riepen ze “police!”. De mannen hebben bekend dat ze de aanvallen en de diefstallen hebben gepleegd en bekenden ook zich als agenten te hebben voorgedaan. De vijf wachten op hun rechtszaak in Boulogne-sur-Mer.”


>Extreemrechtse geweldenaars doen zich voor als agenten in Antwerpen

Gazet van Antwerpen schreef donderdag: “De vier inspecteurs van de Antwerpse politie die gisteren zijn opgepakt, zouden tijdens hun diensturen illegale vreemdelingen hebben afgeperst en bestolen. De vier mannen van de Zone City zouden illegale vreemdelingen systematisch hebben opgepakt tijdens hun patrouilles in Antwerpen-Noord en Borgerhout. De slachtoffers werden vervolgens afgevoerd naar verlaten plaatsen zoals Park Spoor Oost, waar ze werden verplicht om geld en drugs af te geven. Slachtoffers die het waagden om te protesteren, kregen een flink pak slaag. Omdat de slachtoffers illegaal in het land waren, of zich zelf bezondigden aan criminele praktijken zoals drugshandel of leurhandel, durfden ze niet met hun verhaal naar de politie te stappen. (…) Een bron geeft een voorbeeld van de werkwijze van de groep agenten, die in Borgerhout en Antwerpen-Noord de ‘roversbende van Mega Toby en Sproetje’ wordt genoemd. “Die mannen viseerden vooral illegale vreemdelingen die zich in cafeetjes als Tanger in de Kerkstraat ophouden. Ze reden met twee combi’s voor de deur en hielden vervolgens een soort razzia. Ze namen dan twee of drie illegale Marokkanen mee. Het begon op te vallen dat de rest van het café niet werd gecontroleerd. De illegalen werden vervolgens meegenomen naar het verlaten Sinksenfoor-terrein van Spoor Oost. Daar moesten ze hun geld en hun drugs afgeven. Wie zich durfde te verzetten, werd tegen de combi gesmakt en kreeg flink wat slagen. Sommige slachtoffers raakten zo sommen tot 800 euro kwijt, en vaak moesten ze ook hun drugs afgeven. This is money from Belgian State, kregen ze dan te horen”, vertelt onze bron.”


Champignonplukkers in staking

Maandag schreef Het Belang van Limburg over een opmerkelijke staking in een champignonkwekerij in Maaseik. “Voor de vijfde dag op rij legden de 124 champignonplukkers van het bedrijf Champignoncultuur Jagersborg in Maaseik het werk neer. De staking komt er na een handgemeen tussen de zaakvoerder Jaak Verdellen en een werkneemster, “maar ook omdat de lonen altijd veel te laat betaald worden”, verklaart een vakbondsafgevaardigde. De directie zelf omzeilt de staking alvast door seizoenarbeiders in te schakelen. “Er zijn al lang financiële problemen binnen het bedrijf. Daardoor moeten we iedere maand druk zetten achter de directie om de lonen uit te betalen. Keer op keer worden de lonen een paar dagen te laat betaald. Je kan wel denken: dat is het ergste nog niet, maar deze mensen verdienen al minder dan tien euro per uur, voor hen is het financieel bijzonder moeilijk op het einde van de maand.” “Speciaal daarom zal deze staking blijven voortduren, ook nog een zesde en een zevende dag. De mensen houden het vol, en dat vind ik heel sterk van hen”, gaat de vakbondsafgevaardigde verder. De directie zelf weigert voorlopig te onderhandelen, woensdag zitten de vakbonden en de directie voor het eerst terug samen, maar de uitkomst van die gesprekken lijkt voorlopig weinig rooskleurig. Zeker omdat de directie zelf weinig tot niets merkt van de staking. De pluk gaat gewoon verder met de hulp van seizoenarbeiders. “Dat kan door een hiaat in de wetgeving. Daarin staat dat interim-arbeid niet toegelaten is bij een staking, maar over seizoenarbeid staat niets vermeld. Natuurlijk kan dit niet, dit moet zo snel mogelijk aangepast worden.””


De methode-Trump (die overigens ook door tal van andere rechtse politici wordt gebruikt)

trump



De meeste sprookjes zijn bedrog

Interessante opmerkingen in de cultuurbijlage van De Standaard afgelopen dinsdag. “Een nieuwe studie door sociologen van Duke University suggereert dat vooroordelen over klasse worden bevestigd in de bekendste films van Disney, en dat jonge kijkers zo worden geconditioneerd om hun lot te aanvaarden, omdat ze door hard te werken aan de armoede kunnen ontsnappen. Jessi Streib, assistente sociologie aan Duke, bekeek met de doctoraatsstudenten Miryea Ayala en Colleen Wixted de 36 Disney- en Pixarfilms die op 1 januari 2014 meer dan honderd miljoen dollar hadden opgebracht. Ze noteerden de klasse van elk hoofdpersonage en of die veranderde in de loop van het verhaal. Maar vier procent van de belangrijkste personages kon echt ‘arm’ worden genoemd. De films gaven mee dat je sociaal vooral kon klimmen door hard te werken en vol te houden. Van de personages uit de arbeidersklasse, zestien procent van de hoofdpersonages, was er maar een die zich zorgen maakte om geld. ‘Het belangrijkste thema is dat ­ongelijkheid onschuldig is’, zegt Streib op de researchblog van de universiteit.(…) ‘Uit studies blijkt dat kinderen rond hun twaalfde een heleboel Amerikaanse ideeën over klasse hebben overgenomen’, zegt Streib. ‘Arme mensen zijn lui, rijke mensen zijn slim en ijverig. Omdat ouders niet graag met hun kinderen over klasse spreken, denk ik dat de films die kinderen zien een groot deel van hun opvattingen over klasse bepalen.’”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig